Jumaat, 24 Jun 2011

~~Udang Masak Ceylon ~~

U

Udang masak ceylon....wat menu makan malam adia sekeluarga....Ilham rasa dari kak Yaslina Che Yahya
...Asal resepi ini gunakan ayam...tp kata kk lina guna udang pun sodap...betullah sodap...sefamily aida suka.....TQVM ya kk lina muahhhhhh :) <3

Ayam Masak Ceylon..( Aida gantikan dengan udang)

Bahan2
1/2 ekor ayam-potong kck2- ( Aida gunakan 1/2 udang sedang)
2 bj kentang
2 sdb cili mesin*
1 sdb srbuk kari dging*
2-3 sdb sos tomato*
2-3 sdb sos cili*
1 sdb sos tiram*
1 sdb kicp pekat*
1 bj bwng bsr }
2 ulas bwng pth } dimayang
1 inci halia }
2 kntum bnga lawang
2 inci kayu manis
2-3 bj buah pelaga
1-2 cwn air
mnyk utk menumis
grm, gula & air asam jawa scukup rasa

**kalu suka blh jgk dtmbh karot,brocoli or bnga kobis

Cara2
1. cuci aym & perap dgn gram kunyit kemudia grg sparuh masak.( tukar Udang)
2. kupas kntang, ptong & grg
3.Satukan semua bhn2 * campur sdikit air dan gaul rata.
4.Panaskan mnyk kemudian tumis bhn yg dimayang, stelah kekuningan masuk kayu manis,bnga lawang & buah pelaga. kemudian msuk rempah yg telah dibancuh td, gram,gula & air asam jawa secukup rasa.
5. bila pecah mnyk msuk ayam dan 1 cwn air (*jika nak kuah lbh blh tmbh air)- aida tak tambah air sbb tak nak udang ni berair biar kering dan pekat cikit lagi pun dah ada air asam jawa ....
jika suka masukkan karot, brocoli jagung muda ,dll
6. bila mendidih masukkan kntg yg tlh dgrg.biar hgga kuah pkat blh la angkat & hidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan