Isnin, 27 Jun 2011

~~Ayam Masak Bombay~~


Ayam MaAsak Bombay Wallah ..pedas2 memang sedap..dan mablessss sekali..Tqvm pada kak Rita yg menyumbang resepi yg sungguh sedap dan yummiii ini ........seisi family Aida suka sekali...dah jadi sata satu menu yg digemari kini..:))

AYAM MASAK BOMBAY

Bahan2nya:))
1 KG KEPAK AYAM - Aida guna seekor ayam ..
2 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
2 INCI HALIA
1 SENDOK CILI KISAR
3 SUDU BESAR KICAP MANIS
3 HELAI DAUN KARI
2 BATANG SERAI DITITIK
1 SUDU TEH LADA SULAH/PUTIH

CARA NYA
KISAR BAWANG, BAWANG PUTIH DAN HALIA.
PERAPKAN KESEMUA BAHAN TERSEBUT DENGAN AYAM SELAMA 1/2 JAM.
PANAS KAN KUALI, MASOKKAN AYAM DAN KESEMUA BAHAN YANG DIATAS.TUTUP KUALI, MASAK DENGAN API KECIL SEHINGGA PEKAT JANAGN DILETAK AIR...AYAM ITU SENDIRI AKAN MENGELUARKAN AIR DENGAN SENDIRI NYA..BUBUH GARAM DAN PERASA..SETTLED! dan jom makn...jom layan..perahhhh tak boleh tahan....lazatttt salam sayang dari Aida di SRKM....<3 :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan