Jumaat, 4 April 2014

Kari Hijau Thai.(Ayam)


Assalamulaikum 

~~Kari Ayam Hijau Thai...Alhamdulillah hari ini Aida baru dpt mencuba operasi dan merasai setelah berminggu2 cari dan cukupkan bahan2nya.... Kari Ayam Hijau Thai homemade resepi dari chef bos Harry 10q.....barangkali bergini le rasanya ikut rasa dan selera sendiri berpandukan resepi dari chef bosKhairi Mansor itu ,,,Sungguh nyummmm2 w/p 1st kami sefamily menikmatinya....dan anak2 pun suka...mulanya ingatkan masa masak td takut mereka tidak makan sbb bau aroma daun2 tu ( selasih ketumbar dan bahan2 lain) serta tgk warnanya yg hijau tuu....tp syukurann setelah dihidangkan mereka makan bertambah2 hingga menjilat jari ehemmmm sedapppnyaa ...next time dah boleh operasi lagi ....layan dgn nasik putih hangattttt....ter (y)




Kari Hijau Thai.(Ayam) :chef Khairi Mansor

*4-5 bawang putih

*1-5 cili hijau
*1 ulas bawang merah
*1 inci lengkuas
*2 btg serai
*1/2 cwn daun& akar ketumbar
*1/2 cwn daun kemangi/selasih
*1/2 tsp. ketumbar biji
*1/2 tsp. jintan kasar
*1/2 tsp. lada putih
3 Tbsp. sos ikan
1 tsp. belacan udang 
1 Tbsp. juice limau nipis
1 tsp. gula melaka
1 cwn santan
3 helai daun limau purut
500 gm isi ayam

- kisar kesemua bahan bertanda sehingga halus.
- tumis sehingga naik bau dan masukkan 400-500 grm isi ayam.
- biarkan merenih dan jika perlu tambah air sehingga ayam empuk.
- akhir skali masukkan santan & juice limau.
- tambah sos ikan kiranya kurang masin.
- boleh juga ditambah dgn sayuran seperti terung, kacang panjang @ timun tua












Rabu, 19 Mac 2014

CHOCOLATE CAKE.... Hari Jadi anakanda ku Uda Danial..Alhamdulillah....

KEK PADANG BOLA ....CHOCOLATE CAKE... Sempena Bithday Abg Uda M.ShahDanial Hakim .18/3/2014....Alhanmdulillah




SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^) Muhammad Shahdanial Hakim Shamsul Nizam semoga menjadi anak yang soleh , dunia dan akhirat dan good luck dear....  — bersama Shahdanial Hakim Shamsul Nizam di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..


Kek Chocolate Kukus
--------------------------
Bahan-:
• BAHAN A :
• 1 cawan gula pasir
• 1 cawan serbuk koko
• 1 cawan susu cair Ideal
• 1 cawan susu pekat
• 1 cawan minyak jagung
• BAHAN B ( DIAYAK ):
• 11/2 cawan tepung gandum
• 1 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu kecil baking powder
• BAHAN C :
• 4 biji telur - dipukul sehingga kembang

Cara:
• 1. Panaskan periuk pengukus dulu
• 2. Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan panaskan dengan api yang perlahan ( JANGAN SAMPAI MENDIDIH )
• 3. Setelah bahan A sebati,masukkan bahan B serta bahan C dan gaulkan sebati.
• 4. Kemudian masukkan dalam loyang dan kukuskan selama 45 minit

** Chocolate Ganache
250 gm Bittersweet Chocolate
1 cwn Heavy Cream (Whipp Cream)
1 tsp Orange Essanne

cara : 
1. Panaskan krim sampai tahap menggelegak & cepat2 tuang keatas pecahan coklat masak.. 
2. Kacau sehingga coklat cair n masukkan essane.
3. Ganache boleh digunakan dlm keadaan suam @ sejukkan & pukul tuk dptkan ganache yg ringan. ·

** 
dan rerumput tu aida guna Custard Whip Cream...resepi chef bos..10q... 

resepi dari Drp : Chef Khairi Mansor

300ml Susu Segar,
25gm Tepung Jagung(starch),
150gm Gula kaster..
- campur semua ni n masak cam kita buat custard..simpan dlm bekas bertutup n sejukkan semlman.
- Pukul 250gm Butter @ sebarang lelemak tuk buat icing sampai kembang n campurkan ngan custard n pukul lg sampai rata..





Alhamdulillah....SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^) khas untuk putera ke-3 aida hari ini...lamanya aida tak beroperasi wat kek ehemm tak berapa kemas ...Jadilah.. penuhi request anak nak kek coklat Padang bola... w/p tak sehebat seorg chef operasinya. .hanya kasih air tangan seorg yg bergelar mama utk putera d puterinya tersayanggg JADII jee ...

Isnin, 3 Mac 2014

kek Labanese Marble...Alhamdulillah...menjadi sempurna nampaknya ..

Experiment kek Labanese Marble...Alhamdulillah.... 10q chef bos Harry Khairi Mansor atas resepinya menjadikan dendam kejelesan aida terbalas hari ni....dengan mengadaptasikan kek belang rimau dan bukannya belang rimau bintang...ngaummmm2 sedapp dan lembut sekali I likess.... suka2.. — diTaman Saujana Seksyen 2.


Labanese Marble Cake

250gm butter

215gm/1 cwn gula kastor
1 tsp vanilla
3 bj telor
300gm/2 cwn tepung naik sendiri
125gm/1/2 cwn sour cream @ yougart @ butter milk
food colouring
cocoa paste

- Panaskan oven sushu 180C
- Sediakan acuan 20cm/8-9inc, lapik dgn kertas minyak
- Pukul Butter gula & vanilla sehingga kembang
- masukkan telor satu persatu, pukul lagi.
- masukkan separuh dr tepung kacau rata dan masukkan sour cream, masukkan baki tepung, dan kaup2 kan sekadar rata.
- warnakan adunan mengikut selera.n bakar lebih kurang selama 1 jam..

Frosting

125gm butter
2 tbs susu cair
230gm (1 1/2 cups) gula icing

- Bancuh kesemua bahan sehingga kembang dan hias pd kek yg telah cukup sejuk.


Akhirkata sebelum aida mengundurkan diri wat seketika ...Dari kejauhan ini juga aida sentiasa mendoakan yang terbaik utk semua mudah2an jugak kita semua dirahmati dan diberkati hidup di dunia dan di akhirat jua hendaknya...Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silatulrahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)

Rabu, 26 Februari 2014

Kek Marble Putih Telur....melepaskan rindu nak memable kek ..ehemmmm layannn...cantikkk :)

Demam Kek Marble minggu ini di CB&E nampaknya....aida pun dah tertawan nak cuba mentry....tp sedih sikit tak dpt nak wat kek Maeble resepi chef bos Khairi Mansor tu next time le experimentnya...sbb tak ada sour cream dan pi lari ke kedai cari yougart pun tak ada stok...letih lak nak lari ke tesco pulak ...ehehmmm akhirnya operasi jugakk ...nak lepaskan gian dan "DEMAM' dgn kek Marble....cuma operasi kek Marble Putih telur jadi leee... panas lagi baru keluar oven...JANJI BERMARBLE kita ari ni ... — berasa gembira.

Kek Marble Putih Telur


 



Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )
·                               A - 250-280 g putih telur
·                               2 biji kuning telur
·                               200 g gula halus
·                               57 g air (paip)
·                               250 g tepung gandum- diayak
·                               1 sb ovalette
·                               B- 200 g mentega cair
·                               1 sb susu manis
·                               1 sk esen vanila
·                               C- pewarna merah, kuning, hijau dll..
Cara-cara
1.   pukul kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
2.   bahan B digaul rata dan tuang kedlm adunan A sambil digaul perlahan2 menggunakan senduk atau spatula hingga sebati.
3.   bahagi adunan kpd 3-4 bahagian dan warnakan setiap satu.
4.   bubuh adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yg beralas kertas minyak dan disapu butter.
5.   bakar kek hingga masak pd suhu 175C selama 40-45 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2.































Dari kejauhan ini juga aida sentiasa mendoakan yang terbaik utk semua mudah2an jugak kita semua dirahmati dan diberkati hidup di dunia dan di akhirat jua hendaknya...Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silaturahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)

Selasa, 25 Februari 2014

Roti Sardin Roll ..Experiment utk di forzen dan di goreng ...Alhamdulillah nyummmm2..

Roti Sardin Roll ...Alhamdulillah memperkenalkan satu lagi produk terbaru dari dapur " Sentuhan RasaKasih Mama Aida".. INsyAllah pastinya nyumm2 :*



Roti Sardin Roll

Bahan-bahannya :

500g tepung gandum 
6g  yis segera Mauripan
4 sudu besar margerin 
4 sudu besar gula 
4 sudu besar susu tepung 
Secubit garam 
Air secukupnya

Inti Sardin secukupnya 



Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam...
Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih....

Masukkan susu tepung, gula, margerin dan garam ke dalam tepung.... 
Gaulkan hingga rata.... 
Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati.... 
Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan.... 
Perapkan lebih kurang setengah jam...

Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil.... 
Ambil satu doh tadi dan canaikan hingga nipis.... 
Letakkan inti di atasnya.... 
Tutupkan inti dan kemaskan di bahagian tepi... 
Kelar dan gulungkan... 
Ulangi langkah ini sehingga habis semua doh yang dibentukkan tadi....
Rehatkan seketika.... 
Akhir sekali, goreng hingga masak dan bolehlah dihidangkan....





Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam... - klu nak cepat campurkan dgn satu sudu gula ..psstt ambil sesudu yg ada 4 sudu tuuu hihih 



Inti Sardin secukupnya


















dah siap  biar dlm 15 minit 

 bakar / goreng 














 Ini dah siap dibakar dan boleh le dipacking dan fozen sejuk bekukan ia.. dah senang nanti klu nak makan tinggal difroz dan goreng jeeee..nyummmm ..Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silatulrahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)