Jumaat, 11 Julai 2014

Biskut FramBozen Kenari.. terhasil sudahhhh... sempena lebaran 2014

Assalamulaikum wat semua kekawan aida yg disayangi...
Alhamdulillah mengcookies lagi ari ni ..... dari cerita lebihan putih telur pagi tadi ..terhasil sudahhhh operasinya tengah ari ni " Biskut FramBozen Kenari " ... ... jadilah wat tambah-tambah balang yang kosong di Aidilfitri nanti..hihih :*
Terima kasih diucapkan kepada kekawan yg telah memberi kan idea , respond dan citerasa kitarsemula lebihan putih telur ... mudah2an dpt di manafaatkan bersama2 :P


 Biskut Frambozen Kenari...rapuh di tangan ..cair di mulut....wallah ....kena operasi juga sbb dah tertawan dgn rasanya pada Raya Aidilfitri thn lepas ....w/p biskutnya agak rapuh..namun sedapp beb... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..





Sebelom dibakar aida tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.








masukkan balik cutter dan bakar sama 

Alhamdulilah inilah hasilnya setelah bersaunan lebih 1jam dlm oven ..Biskut Frambozen Kenari...rapuh di tangan ..cair di mulut....wallah .... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..



JOM kita intai resepinya dan JOm cuba operasi....pasti makan pun sedappp dan nikmat ....

BISKUT FRAMBOZEN KENARI

BAHAN BAHAN  A - Base  :)
10 oz /284 gm  tepung gandum/redrose
1.5 oz/45 gm gula caster
6 oz /180 gm butter

 TENGAH...bluberry atau stawberry filling

B- Topping (ROYAL ICING :)
60  gm putih telo
80  gm gula aising
1 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.


TABURAN....almond flakes  

CARE CARE :)
1. Putar butter dan gula hingga kembang dan putih ,
2.Masukkan tepung yang  telah diayak dan gaul hingga adunan menjadi doh.

3.Tuangkan adunan ke dalam loyang -aida guna loyang  10 x 10 x1  inci
4. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu 
5. bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 20 minit pade suhu 170 c.
keluarkan doah setelah masak .
4. Bile dah masak  sejuk sikit  sapu bluberry atau stawberry filling

Toppingnya 
1. satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed  hingga adunan likat.

2. kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan .tabur pula dengan kepingan badam
3.Bakar dalam oven dirak tengah dengan suhu 90c selamat 1 1/2 jam.
bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah tuut suisnyaitu selamat 1 1/2 jam lagi supaya topping benar 

4 potong masa panas2 cepat2... hati2 masa potong ni le ianya mudah pecah... huh 


**Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah pecah

Biskut Frambozen Kenari....ready masuk bekas....standby... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..
selamat mencuba dan sambut lah salam sayang dari Aida di Dapur "Sentuhan rasa Kasih Mama" muahhh hingga jumpa lagi di entri yg lain....:)  <3 <3

Isnin, 28 April 2014

Roti Sarang Lebah bersama Butterscoutch Sause... nyummm2 Alhamdulillah...

 Alhamdulillah cuba2 Operasi Roti Sarang Tabuan bersama Butterscoutch Sause...tq sahabat dari Kelab Roti Lydia Honey atas perkongsian resepinya ... Geram semua kekawan dah mencuba kita baru terhegeh2 1st nak operasi pagi tadi wat sarapan.....hihih ..Betul2 demam Roti Sarang Lenag le di Fb sekarang ni... lepaskan mengencessss.... 


wallah nyummm2..tp tak boleh makan selalu kang ada yg kena potong kaki....layan sekali sekali ok je utk hilangkan mengencesss ....sedapppp dan anak2 pun suka.. klu dpt kurangkan manis dlm Butterscoutch Sause. lagi baikkkk...layannnn panas2 ehemmm sambil jilat jari 
 — di Taman Saujana Seksyen 2.




Mini Roti Bun Sarang Lebah
by : Lydia Honey

DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam 
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati. 
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.  
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
 6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:- 1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.



BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. 
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau . 



 **Saya ganti je yogurt tu dgn whipping cream. Kl nak bubuh yogurt jgk tp tak ada, senang je..perah sedikit lemon/ limau nipis ke dlm susu. Biar sebentar, jadi la yogurt segera





sampai jumpa lagi di lain N3... sembutlah sejambak kemesraan dari adia dari dapur "Sentuhan RasaKasih Mama Aida ini..muahhhh :) 

Jumaat, 4 April 2014

Kari Hijau Thai.(Ayam)


Assalamulaikum 

~~Kari Ayam Hijau Thai...Alhamdulillah hari ini Aida baru dpt mencuba operasi dan merasai setelah berminggu2 cari dan cukupkan bahan2nya.... Kari Ayam Hijau Thai homemade resepi dari chef bos Harry 10q.....barangkali bergini le rasanya ikut rasa dan selera sendiri berpandukan resepi dari chef bosKhairi Mansor itu ,,,Sungguh nyummmm2 w/p 1st kami sefamily menikmatinya....dan anak2 pun suka...mulanya ingatkan masa masak td takut mereka tidak makan sbb bau aroma daun2 tu ( selasih ketumbar dan bahan2 lain) serta tgk warnanya yg hijau tuu....tp syukurann setelah dihidangkan mereka makan bertambah2 hingga menjilat jari ehemmmm sedapppnyaa ...next time dah boleh operasi lagi ....layan dgn nasik putih hangattttt....ter (y)




Kari Hijau Thai.(Ayam) :chef Khairi Mansor

*4-5 bawang putih

*1-5 cili hijau
*1 ulas bawang merah
*1 inci lengkuas
*2 btg serai
*1/2 cwn daun& akar ketumbar
*1/2 cwn daun kemangi/selasih
*1/2 tsp. ketumbar biji
*1/2 tsp. jintan kasar
*1/2 tsp. lada putih
3 Tbsp. sos ikan
1 tsp. belacan udang 
1 Tbsp. juice limau nipis
1 tsp. gula melaka
1 cwn santan
3 helai daun limau purut
500 gm isi ayam

- kisar kesemua bahan bertanda sehingga halus.
- tumis sehingga naik bau dan masukkan 400-500 grm isi ayam.
- biarkan merenih dan jika perlu tambah air sehingga ayam empuk.
- akhir skali masukkan santan & juice limau.
- tambah sos ikan kiranya kurang masin.
- boleh juga ditambah dgn sayuran seperti terung, kacang panjang @ timun tua












Rabu, 19 Mac 2014

CHOCOLATE CAKE.... Hari Jadi anakanda ku Uda Danial..Alhamdulillah....

KEK PADANG BOLA ....CHOCOLATE CAKE... Sempena Bithday Abg Uda M.ShahDanial Hakim .18/3/2014....Alhanmdulillah




SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^) Muhammad Shahdanial Hakim Shamsul Nizam semoga menjadi anak yang soleh , dunia dan akhirat dan good luck dear....  — bersama Shahdanial Hakim Shamsul Nizam di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..


Kek Chocolate Kukus
--------------------------
Bahan-:
• BAHAN A :
• 1 cawan gula pasir
• 1 cawan serbuk koko
• 1 cawan susu cair Ideal
• 1 cawan susu pekat
• 1 cawan minyak jagung
• BAHAN B ( DIAYAK ):
• 11/2 cawan tepung gandum
• 1 sudu kecil soda bikarbonat
• 1 sudu kecil baking powder
• BAHAN C :
• 4 biji telur - dipukul sehingga kembang

Cara:
• 1. Panaskan periuk pengukus dulu
• 2. Masukkan kesemua bahan A ke dalam periuk dan panaskan dengan api yang perlahan ( JANGAN SAMPAI MENDIDIH )
• 3. Setelah bahan A sebati,masukkan bahan B serta bahan C dan gaulkan sebati.
• 4. Kemudian masukkan dalam loyang dan kukuskan selama 45 minit

** Chocolate Ganache
250 gm Bittersweet Chocolate
1 cwn Heavy Cream (Whipp Cream)
1 tsp Orange Essanne

cara : 
1. Panaskan krim sampai tahap menggelegak & cepat2 tuang keatas pecahan coklat masak.. 
2. Kacau sehingga coklat cair n masukkan essane.
3. Ganache boleh digunakan dlm keadaan suam @ sejukkan & pukul tuk dptkan ganache yg ringan. ·

** 
dan rerumput tu aida guna Custard Whip Cream...resepi chef bos..10q... 

resepi dari Drp : Chef Khairi Mansor

300ml Susu Segar,
25gm Tepung Jagung(starch),
150gm Gula kaster..
- campur semua ni n masak cam kita buat custard..simpan dlm bekas bertutup n sejukkan semlman.
- Pukul 250gm Butter @ sebarang lelemak tuk buat icing sampai kembang n campurkan ngan custard n pukul lg sampai rata..





Alhamdulillah....SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^) khas untuk putera ke-3 aida hari ini...lamanya aida tak beroperasi wat kek ehemm tak berapa kemas ...Jadilah.. penuhi request anak nak kek coklat Padang bola... w/p tak sehebat seorg chef operasinya. .hanya kasih air tangan seorg yg bergelar mama utk putera d puterinya tersayanggg JADII jee ...

Isnin, 3 Mac 2014

kek Labanese Marble...Alhamdulillah...menjadi sempurna nampaknya ..

Experiment kek Labanese Marble...Alhamdulillah.... 10q chef bos Harry Khairi Mansor atas resepinya menjadikan dendam kejelesan aida terbalas hari ni....dengan mengadaptasikan kek belang rimau dan bukannya belang rimau bintang...ngaummmm2 sedapp dan lembut sekali I likess.... suka2.. — diTaman Saujana Seksyen 2.


Labanese Marble Cake

250gm butter

215gm/1 cwn gula kastor
1 tsp vanilla
3 bj telor
300gm/2 cwn tepung naik sendiri
125gm/1/2 cwn sour cream @ yougart @ butter milk
food colouring
cocoa paste

- Panaskan oven sushu 180C
- Sediakan acuan 20cm/8-9inc, lapik dgn kertas minyak
- Pukul Butter gula & vanilla sehingga kembang
- masukkan telor satu persatu, pukul lagi.
- masukkan separuh dr tepung kacau rata dan masukkan sour cream, masukkan baki tepung, dan kaup2 kan sekadar rata.
- warnakan adunan mengikut selera.n bakar lebih kurang selama 1 jam..

Frosting

125gm butter
2 tbs susu cair
230gm (1 1/2 cups) gula icing

- Bancuh kesemua bahan sehingga kembang dan hias pd kek yg telah cukup sejuk.


Akhirkata sebelum aida mengundurkan diri wat seketika ...Dari kejauhan ini juga aida sentiasa mendoakan yang terbaik utk semua mudah2an jugak kita semua dirahmati dan diberkati hidup di dunia dan di akhirat jua hendaknya...Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silatulrahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)

Rabu, 26 Februari 2014

Kek Marble Putih Telur....melepaskan rindu nak memable kek ..ehemmmm layannn...cantikkk :)

Demam Kek Marble minggu ini di CB&E nampaknya....aida pun dah tertawan nak cuba mentry....tp sedih sikit tak dpt nak wat kek Maeble resepi chef bos Khairi Mansor tu next time le experimentnya...sbb tak ada sour cream dan pi lari ke kedai cari yougart pun tak ada stok...letih lak nak lari ke tesco pulak ...ehehmmm akhirnya operasi jugakk ...nak lepaskan gian dan "DEMAM' dgn kek Marble....cuma operasi kek Marble Putih telur jadi leee... panas lagi baru keluar oven...JANJI BERMARBLE kita ari ni ... — berasa gembira.

Kek Marble Putih Telur


 



Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )
·                               A - 250-280 g putih telur
·                               2 biji kuning telur
·                               200 g gula halus
·                               57 g air (paip)
·                               250 g tepung gandum- diayak
·                               1 sb ovalette
·                               B- 200 g mentega cair
·                               1 sb susu manis
·                               1 sk esen vanila
·                               C- pewarna merah, kuning, hijau dll..
Cara-cara
1.   pukul kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
2.   bahan B digaul rata dan tuang kedlm adunan A sambil digaul perlahan2 menggunakan senduk atau spatula hingga sebati.
3.   bahagi adunan kpd 3-4 bahagian dan warnakan setiap satu.
4.   bubuh adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yg beralas kertas minyak dan disapu butter.
5.   bakar kek hingga masak pd suhu 175C selama 40-45 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2.































Dari kejauhan ini juga aida sentiasa mendoakan yang terbaik utk semua mudah2an jugak kita semua dirahmati dan diberkati hidup di dunia dan di akhirat jua hendaknya...Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silaturahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)