Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Rabu, 29 Jun 2011
~~Kuih Lapis Pelangi~~
Alhamdulillah inilah dia rupanya kuih Laips Pelangi yg aida operasi bagus juga wat minum ptg dan klu aa lebih boleh wat b/fast esok...TQVM kk roselinda kerana kongsi resepi yg sedap ini....muahhhhhhh JOM operasi dan jom makan...salam sayang dari Aida di SRKM....:) <3 class="separator" data-blogger-escaped-div="" style="clear: both; text-align: center;">
~~ kuih lapis pelangi~~
Bahan A
2 Cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung custard
1 sudu teh garam
Pewarna merah, hijau , ungu dan kuning ( wana ikut suka)
Cara Membuat:
!) Gaulkan semua bahan A hingga sebati.Tapiskan .Kmudian bahagikan adunan ni kepada 4 bahagian.
2) Masukkan pewarna merah, hijau, ungu dan kuning.
3)Sapu sedikit minyak di lpyang.
4) Masukkan satu senduk adunan merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 min.
5) Lapiskan satu senduk adunan hijau..kukus lagi ....pastu ungu, kmudian kuning......Ulangi proses melapis ni...sehingga habis adunan. Kukus sehingga kuih masak....
TIPS SAYA: SETIAP KUIH LAPIS DAN TALAM YG MENGGUNAKAN SANTAN> KENALAH JERANG SANTAN KAT API..BIAR SANTAN SUAM2 SIKIT..NI TUK PERCEPAT PROSES PENGUKUSAN.......
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan