Selasa, 28 Jun 2011

~~Ayam Goreng Mamak ~~


Ayam Goreng Mamak resepi dan sumber inperasi dari kak Rita Norlitah Hashral sungguh power dan sedapppppp bangetttt. My hubby dan seisi family suka sangattt...terima kasih kk Rita kerana sudi berkongsi resepi Ayam goreng mamakkkkk...Aida suka sekali...muahhhhhhh <3

Bahan nya..
Ayam (potong ikut saiz yg suka kira nya kalau kecik kecik sikit elok lah dan perap ngan lada sulah)
Bawang merah yang kecil lagi elok.. (guna byk jugak bawang nie,kalo ayam setengah ekor, bawang dlm 10ulas ditumbuk halus)
Serbuk kari ikan(kat resepi tu catit kari ikan)
Kicap pekat/ kicap biasa(Ta guna kicap cap kipas hehehe)
Daun kari lebih pon takpe lagi harum
Gula sedikit( lebih kurang 2 sudu makan gitu)

caranya;

-ayam yg diperap tadi digoreng dulu biar masak jugak lah..tapi jngn terlalu kering..lalu ketepikan.(pakai lah non -stick pan supaya elok jer tak lekat kat kuali)
-minyak masak taruk dalam kuali dalam 5 sudu makan ,lalu tumis daun kari dulu,kemudian-tumis bawang merah yg ditumbuk tadi, tumis hingga bawang lembut dan kuning sedikit, dah layu bawang tuh, masokkan gula sikit je supaya tak lah pahit sangat ada balance kan rasa dia.
-kemudian masukkan ayam tadi,gaul dulubiar rata then taburkan serbuk kari secukup rasa....serbok kari masokkan macam tu jer..agak agak lah..takmo bnyk dan takmo sikit sngat..
-gorengkan sekejap kemudian masukkan kicap biasa /kicap pekat dan gaulkan rata.kalau masukkan kicap biasa kena agak agak sikit..jngn terlalu bnyk,rasa rasa lah pastu gaul gaul kejap..habis cerita...siap utk dimakan( kalo nak bubuh garam bubuh lah..ikut cita rasa anda.
ya)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan