Isnin, 20 Jun 2011

~~KARIPAP KENTANG CITRASA AIDA~~


Assalamulaikum wat semua kawan2 .Operasi sarapan apa pagi ni??....Dah lama rasanya aida tak mengelim karipap rasa dah gatai aje tangan ni nak mengelim...:)...kebetulan My Hubby En.Sham pun dah minta wat karipap....Ini lah sarapan aida sefamily utk pagi sabtu ini...Karipap inti kentang......"MEMANG POWERRRR DAN MABLESSSSSS"....nak rasa jom operasi ....:))

Bahan-bahannya utk pastry :-

1 kg tepung gandum
2 sudu besar marjerin + 3/4 cawan minyak masak - panaskan
500ml  cawan air suam - jgn abiskan ( sikit jeww air panas + air sejuk 1.5)
garam + sikit air

INTI :)
1 kg kentang
3 sudu besar udang kering -kisar
3 sudu besar kari ayam/daging - aida guna serbuk kari Babas
1 biji bwg besar- kisar
3 ulas bwg putih- kisar
1 kiub pati ayam knoor
gula- secukupnya
garam- secukupnya
air- secukupnya nak empukkan kentang (aida masukkan air separas kentang )
2 tangkai daun kari- hiris halus

Cara-cara:-
-Untuk membuat kulit karipap - wat lubang ditengah2 tepung dan campurkan tepung gandum dahulu dgn marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan , hendak lah digaul masa panas2.(utk mendapatkan kulit karipap yg rangup dan sedap dan tidak keras w/p sampai ke petang). Gaul rata guna sudip dulu sbb panas.  kemudian guna tangan gaul serata dan jadi macam serbuk roti( peroi) lepas tu baru masukan bancuh air garam   dan air suam  .Masukkan sedikit2.uli dgn tangan , Uli doh hingga boleh dicanai dan tiada tepung yg melekat kat tangan,dan mudah ketika mengelim.Simpan doh dlm plastik supaya doh tak kering...
- elok juga biarkan seketika doh dlm plastik ..dlm 1/2jam baru canai...

Untuk buat inti - kentang dikupas dan dipotong dadu , rendam dan ketepikan.

-Blend udang kering,bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut hingga naik bau. Masukkan pes kari , kiub pati ayam dan daun kari kacau rata.tumis hingga garing dan naik bau . Kemudian masukkan kentang,air,gula ,  garam , serbuk perasa secukup nya . sekali sekali kacau rata supaya tak hangus ...Rebus sehingga kentang empuk dan air kering.

-Apabila inti telah sejuk, boleh lah mulakan proses mencanai dan mengelim,dah siap ......Goreng dengan api yang sederhana hingga kekuningan.

Time ni aida paling suka ..masa untuk mengelim... klu aida mulakan picit dari bawah ke atas picit lipat..picit lipat sampi ke hujung..




 tunggu giliran utk di bakar

Ni kipap yg dah siap di bakar



jeng- jeng dah siap....pun karipap ..Alhamdulillah..boleh lah di goreng hingga kekuningan dgn api yg perlahan....


**JOM OPERASI ..JOM MAKAN DAN JOM LAYANNNNN ...:) <3 SALAM SAYANG DARI AIDA DI SRKM....**




p/s : klu nak difrozenkan bakar kejap dlm 10 minit ( utk mengelakkan karipap itu melekat antara satu sama lain) .....sejukkan dan packing dlm bag plastik ....bertapakan dlm i/box...klu nak makan keluarkan sekejap  dan goreng seperti biasa....



Tiada ulasan:

Catat Ulasan