Sabtu, 18 Jun 2011

~~Apam Belanda ~~

Tengok2 tu  Gebu tak..jgn jelesss...Terima kasih pada kak Relaxkejap Ok....Apam Belanda adik- beradik apam Benjol ku dah siap berexperiment 31/5/11....wallah w/p Benjolnya tak secantik kk relaxkejap ok punya ....Ini macam cendawan tanah..namun rasanya wallah mebless lembut dan sedappppp ....Jom layan AB a.k.a AB....aahhahha..ohohoh...ehheheh :)0


Bahan-nya:))
250 ml susu cair
150 gm tepung gandum
50 gm tepung jagung
40 gm gula halus
Secubit garam
1 sudu kecil yis
2 biji telur
60 gm mentega (cair)

BAHAN ISIAN:
Cip coklat - Aida gantikan / masukan sekaya sebagai intinya

CARA MENYEDIAKAN:
1. Satukan kesemua bahan dan gaul rata (kecuali susu dan telur).
2. Kosongkan bahagian tengahnya dan tuangkan susu dan pecahkan telur.
3. Uli rata hingga sebati. Rehat­kan doh selama sejam. Tutup dengan kain.
4. Kemudian tuangkan mentega cair dan uli rata semula.
5. Panaskan cetakan (kuih cara ataupun baulu) dengan mentega.
6. Sudukan adunan dan isikan cip coklat ataupun apa saja isian kegemaran anda.
7. Tuang sedikit lagi adunan agar ia menutupi isiannya.
8. Bakar dalam ketuhar atau bakar atas api seperti membakar kuih cara.
9. Bila ia mengembang dan ku­ning, angkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan