Ahad, 19 Jun 2011

~~Kuih Talam Jagung~~

Kuih Talam Jagung sebenarnya aida baru mencuba2 wat Alhamdulillah berjaya dlm experimentnya , Terima kasih pada kekawan yg beri tunjuk ajar dlm membuat kuih Talam ...rasanya sungguh sedap dan yummiiii ...JOm semak resepinya boleh wat minum petang @ sarapan pagi...ehhhmmmm sedapppp...


Bahan-bahan:)
Untuk lapis bawah:

1) 1 cawan jagung manis berkrim

2) 1 cawan tepung beras

3) 2 sudu makan tepung kastad

4) 2 cawan santan

5) ½ cawan gula

addkan sikit perwarna kuning.

Untuk lapis atas:

1) 1 cawan tepung beras

2) 2 cawan santan pekat

3) 1 sudu teh garam

-add sikit perwarna hijau dan essen pandan.

Cara :

1) Gaulkan semua bahan lapisan bawah dan kacau sebati.

2) Masukkan dalam loyang yg telah disapu rata minyak/ alas dengan plastik .

3) Kukus selama ½ jam.

4) Campurkan semua bahan lapisan atas dan tapiskan dalam periuk.

5) Kacau sebentar di atas api kecil.

6) Bila adunan lapisan bawah sudah masak, cakar -cakarkan sedikit dan tuangkan perlahan perlahan adunan lapisan atas.

7) Kukus selama 20 minit.

Sejukkan dan potong.

Sedia untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan