Khamis, 30 Jun 2011

~~Laksam~~

Menu t/hari aida sefamily utk hari 10/2/11...cuba wat LAKSAM... Alhamdulillah 1st time wat laksam...perahhhh sungguh sedap dan yummiiiiii..... ,Sumber semangat dan inperasi dari Naimah Bt Zainudin .Tqvm imah kerana sudi berkongsi resepi yg sungguh sedap dan mencabar kesungghan dan melawan kemalasan ku selama ini yg teringin sangat nak mengoperasi ..akhirnya berhasil w/ p tak secantik imah punya laksam...wallah .....maaf imah ada penderhakaan kat sambal tu Aida tak guna lada kering ...Aida gantikan cili padi dan lada merah macam wat sambal belacan ...nak kan kepedassan dan ada ummppppppp bila makannn .. Jom layannnn laksam......:))


~~LAKSAM ~~..sumbangan Resei dan ilhAm rasa dari Naimah Zainudin aida seletkan resepinya di sini utk memudahkan kekawan mentorrainya pula....Jom slurpppp..slurpppp dan salam sayang dari Aida di SRKM....:))

Bahan2nya
1 cwn tepung beras
1 senduk kecil tepung gandum
1 senduk kecil tepung ubi
2 cawan air suam

Cara2nya
-masukkan semua bhn diatas dlm satu bekas
-kacau agar semuanya sebati
-ambik tudung periuk dan sapu dgn myk
-masukkan tudung periuk dlm kukusan
-ambik sedikit adunan tadi..dikacau2 sedikit pastu letakan atas tudung
periuk..agak2lah
-kukus dlm 2 minit @sehingga msk
-bila dah masak..sejukkan sekejap agar laksam tadi kelihatan cantik dan licin
bila digulung..
-ulang proses yg sama sampai habis adunan tadi..
-biasanya saya guna tudung periuk 16 cm dan 18cm..dapatlah dlm 5@6 batang
laksam dlm 1 adunan..

Bahan2 kuah laksam
ikan sardin hidup\selayang dlm 1\2 kilo(saya pilih yg besar skit)
Bawang merah 8 biji(lebih lagi sedap)
santan dlm 2 cawan + 2 cawan air
asam keping 2
lada hitam 1 sudu teh-diblender
garam+gula

Cara2nya..
-rebus ikan tadi bersama dgn 2 keping asam dan garam
-setelah masak asingkan isi dan tulang
-blender isi ikan sehingga betol2 halus..
-masukkan dlm periuk bersama dgn santan+bwg merah yg diblender+asam
keping+lada hitam+garam dan gula
-masak hingga agak2 pekat dan sentiasa dikacau2 agar x berketul2..
-angkat dan kacau lagi dlm 2 minit..
-siap!!!


Sambal -( Aida gantikan dgn cili padi + lada merah/besar/ basah )
blender lada kering +belacan +gula +garam

Bahan2 ulam
timun
kcg panjang
gaun kesum
daun kadok
taugeh
*taruk je apa yg ada

2 ulasan:

  1. aidaaa...tq kerna mengabadikannya dlm blog aida...cayalahhh..sayang aida ;)

    BalasPadam
  2. Terima kasih juga wat imah sumber inperasi ku menjadi...sebagai penghargaan aida adaptasikan ianya di blog SRKM...Luv....muahhhhh :))

    BalasPadam