Selasa, 28 Jun 2011

~~Roti Naik ~~


Alhamdulillh experiment 1st wat roti naik Sasha Rahmat (cha) ni..wallha....sungguh sedap dan tak sempat nak wat sambal tumis ke atau kari dah abisss......memang sodap.. ymmmiiiii ....TQVM cha...muahhhhhh ♥ ♥ :)

Roti Naik sumber inspirasi Cha...Tks Cha...♥
Roti naik resepi sumber ibu mertua kesayangan sasha rahmat...thank you cha for sharing this simple recipe


(Bahan A)

yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik

(Bahan B)
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair

(Bahan C)
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula

(Bahan D)
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum

CARA MEMBUAT NYA...

1 - mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - add bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.(tak perlu guna kan tepong ni sehingga habis)
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti

Tiada ulasan:

Catat Ulasan