Rabu, 29 Jun 2011

~~Ikan Talapia Goreng Bersos ~~

Ikan Talapia Goreng Bersoskan Tomato lauk menu hidangan aida sefamily utk hari ini 1/3/2011....layan dgn sayur bayam air , sambal belacan dan nasi hangat...fuhhhhhh layannnnnnnnn:)P


Bahan2nya:

Beberapa ekor ikan talapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam
2 labu bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar lada kisar
1-2 biji lada hijau dan merah dipotong serong
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit kunyit
daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan

Caranya:

-Ikan talapia dilumurkan dengan garam dan kunyit.klu takut ikan melekat dikuali salutkn nipis tepung gamdum pada ikan sebelum di goreng.
-Goreng ikan talapia sehingga gareng. Jikalau tidak cukup gareng, isi nya terlalu lembik .
-Apabila telah gareng, angkat ikan tersebut dan toskan minyaknya.
-Tumiskan lada kisar hingga pecah minyak dan masukan sos tomato dn sos cili masak kacau sebentar dan kemudian masukkan halia ,bawang besar dan bawang putih yang telah dimayang . Kacau sebentar dan masukkan lada hijau yang telah dihiris tadi.klu agak pekat addkan cikit air ....
Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.
Apabila telah mendidih dan cukup semua rasa dah ok curahkan kuah ke atas ikan tadi. Hiaskan dengan dun bawang jika suka....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan