Khamis, 30 Jun 2011

~~Laksa Asam ala Peneng ~~

Menu t/ hari aida sefamily tukar selera... Laksa Asam dah lama terliuh dgn laksa udang war, Laksam Imah dan laksa sardin cha...Hari ini baru terlaksana ....tp ni Lakas Asam alah Penang le....wallah ..Aida wat dgn ikan sardin segar..Alhamdulillah hilang mengencessssss dah....:)) lama....kini baru terasa....
Jom kita slurp....slurppppp ... "LAKSA ASAM "perahhhhhhh ...salam sayang dari Aida di SRKM....



Bahan-bahan :)
1 paket laksa - Aida guna laksa panjang / basah

*Bahan kuah laksa*
1/2 kg ikan kembung/ selayang / sardin - aida guna ikan sadin segar.
2 keping asam keping
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
5 sudu makan cili giling
segenggam daun kesum
2 batang bunga kantan- sebatang hiris halis dan sebatang belah dua.
garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka.
*Bahan ulam laksa*
4-5 biji telur rebus - dibelah dua
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
5-6 biji cili padi - dihiris
1/2 biji nanas - dihiris
1 batang timun - dihiris memanjang
5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
4-5 helai daun salad - dihiris
segenggam taugeh -celur
2 keping tahu goreng dan potong dadu.

Cara-cara :)
1. *Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus sampai lembut- klu guna laksa yg kering tu,tp aida guna laksa basah/panjang celur sekejap saja..Laksa ditoskan dan diketepikan...
2. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
3. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
5. Masukkan cili giling ...Lalu masukkan air dan asam keping /asam jawa...secukupnya
6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan yg di belah dua...
7. Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...cukup rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya ...wallah slurpppp.slurppppp perahhhhhh :))

Tiada ulasan:

Catat Ulasan