Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Rabu, 22 Jun 2011
~SIZZLING YEE MEE ~ JUadah Berbuka puasa kami sefamily.. wallah...
SIZZLING YEE MEE alah2 Mee hot plate @ Mee Basah gitu.... operasi wat wat menu makan malam aida sefamily Aida...klu ada HOT PLATE lagi syok kan..tp tak ada masuk pinggan je le ......lagi senang....hehheh jom cuba operasi dan layan...perahhhhhh sedapppppp.....:))
Bahan-bahannya boleh ditambah ikut kesesuaian resepi sebagai panduan saja....ok
~~ SIZZLING YEE MEE ~~
~Bahanya:
3 sanggul (gulung) yee mee -klu tak ada guna je ,1/2 kg mee kuning / mee kering pun boleh.
5 ulas bawang putih
1/2 cm halia- tumbuk
5 biji cendawan butang- hiris
1 keping tahu putih- potong
1 keping dada ayam di potong dadu
3 biji cili kering potong2 serong
2 sudu sos tiram - sesuaikan rasanya, boleh tambah
3 kicap - sesuaikan rasa dan boleh tambah...
2 pokok sawi- potong
3 tangkai lada kering -di potong serong aje
serbuk lada hitam
2 cawan air /secukupnya
bancuhan tepung jagung sikit jika kuah terlalu cair.
beberapa titik minyak bijan
minyak utk menumis
caranya:
Tumiskan bawang putih ,lada kering yg dipotong dan halia hingga naik bau.
- masukan dada ayam , tahu dan kacau lagi hingga ayam masak cikit.
- Masukan air ,sos tiram , kicap , lada hitam , masak hingga mendidih, masukan cendawan butang, minyak bijan dan sawi , akhir sekali baru mee..
-jika kuah cair bancuhkan sikit saja tepung jagung dan masukkan dalm kuah.jika dah cukup pekat tak payah masukan.kacau lg hingga ke semua masak dan secukup rasa klu dah ok terus dihidangkan panas2...lebih mabless klu ada cili jeruk..wallah..slurppppp2 sedapnya....
p/s; Hiasan timun dan limau kasturi dan cili jeruk ....perahhhhhhh sedap....jom layannnnn.
** jgn lupa telur mata SATUUUU... hihhi yg tak suka telor mata tak payah bubuh....makan panas2 TAu !!.. baru mablessss... :)
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Salam kenal Aida, ni dah mcm mee hailam kan?
BalasPadamingat nak masak mee juga ptg ni tp sedang mencari resipi2 yg belum cuba...
wsalam Zanafahmi....cubalah yg ni cuma lain sikit kuahnya lebih pekat dari mee hailam tu...
BalasPadam