Selasa, 28 Jun 2011

~~Apam Gula Hangus~~

sambil menyediakn juadah yg ringkas dan simple; tadi cuma masak ikan selar masak kicap , sayur bayam goreng dan sambal kick2 cha utk makan t /hari hari ini 17/2/11..sempat juga aida mengexperiment mengukukus apam Gula Hangus ini....TQVM pada zuriana Abd Latip , beberapa bloger dan My Resepi yg telah menyumbang idea resepi yg sungguh yummiiiii..JOM Layannnnn kecomelan Apam Gula Hangus Aida ini ...salam kemesraan dari Aida di SRKM...:))



cara 1 blend
bhn:
2biji telo
1cwn gula
1cwn air
1/2 cwn minyak(tak buh xpe)
2sudu marjerin
2sudu susu pekat
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak)

cara;maskn gula hgga keemasan dan tutup api.. dan campurkn dgn air 1cwn..pasang kmbali api dan kacau hgga sebati..dan sejukkan
-blends telor,susu,minyak dan marjerin 3 minit..
-masukkn gula hangus bersama soda bikarbonat..kisar lg..
-dan masukkn tepung kisar hgga sebati..
bubuh dlm acuan dan kukus hgga masak...dlm 20minit


cara 2 mixer
bhn:
2biji telo
1cwn gula
1cwn air
1/2 cwn minyak
2sudu marjerin
2sudu susu pekat
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak) bersama soda bikarbonat..

cara;maskn gula hgga keemasan dan tutup api.. dan campurkn dgn air 1cwn..hati2 akn terpercik ,pasang kmbali api dan kacau hgga sebati..dan sejukkan
-mixer telor,susu,minyak dan marjerin 5 minit..sy mixer hgga adunan betul2 kmbang dan putih...kalo guna mixer lmbt ckit nak hancur kira2 lam 5minit...
-masukkn gula hangus mixer lg,pastu masukkn tepung dan soda di ayak td...mixer hgga sebati ...agak lam 5minit juga
-bubuh dlm acuan papercup hgga penuh..br tersembul gebu...
-panaskn kukus hgga air didih dan buh adunan...
-penutup kukus di balut kain dan lapik kn ngan lesung atasnya..wap tak kuar la..
-cukup 15minit buka dan angkat

Tiada ulasan:

Catat Ulasan