salam wat semua Jom slurppp2 Laksa Johor kuahnya pekat dan lemak wallah bestnya...Ari ni teringin pulak nak makan Laksa Johor lepas baik dari sakit ni... wat hidangan t/hari hari2 menu nasi ari ini tukar lah wat laksa .....teringat laksa Johor Mak mertuaku...wallah.....terhasil juga akhirnya......sungguh yummiiii dan sedap kata anak2, di add lagi dgn sambal belacan + perahan limau perahhh......
LAKSA JOHOR~~ CITRASA AIDA ,ILHAM RASA MAK MERTUAKU...
.Bahan-Bahannya : )
1 paket spagetti ( Org selalu guna )- direbus bersama minyak masak/olive oil hingga lembut.- dan toskan.
-tp hari ni aida gunakan laksa panjang ( basah) cuma direbus kejap aje..tak macam laksa kering tu lambat nak lembut....
Bahan2 untuk kuah:)
1/2 kg ikan kembung /sardin /tenggiri/ parang pun boleh - Rebus + garam dan asam keping, asingkan isi & tulang, kisar berasingan. Guna air rebusan semasa mengisar.Tulang ikan juga kecuali kepala di kisar dan di tapis.
2 sudu udang kering - Rendam dan kisar bersama isi ikan
1 labu bawang besar - kisar
3 ulas bawang putih - kisar
3 sudu serbuk kari ikan
2 sudu cili kisar
1 sudu ketumbar - kisar
2 keping asam keping
Santan (dari sebiji kelapa)
Kerisik (tiga/empat sudu makan)
2 batang serai - diketuk
2 inci lengkuas- dikisar
garam & Gula secukupnya
Bahan ulam2an:)
1 batang timun - mayang halus
sebiji bawang besar di hiris nips.
Taugeh - basuh
Kacang panjang - dihiris halus
Daun selasih - basuh dan mayang- aida tak gunakan sbb tak ada....aida gantikan dgn daun salat
Daun kesum- basuh dan hiris
Limau kasturi - belah dua
Telur rebus-( optional)
Bunga kantan- racik halus/ masukan dlm kuah( optional)
Bahan sambal blacan- tumbuk:)
3 tangkai cili besar
10 tangkai cili padi
1 inc belacan
Garam & gula
Cara membuat kuah:)
1. Panaskan minyak. Tumis bawang, cili kisar, rempah kari & serai sehingga naik minyak. Masukkan kerisik & gaul rata
2. Masukkan isi ikan & lebihan air rebusan ikan.
3. Masukkan air asam jawa/ asam keping- aida suka guna asam keping
4. Bila mendidih, masukkan santan. Kalau terlalu pekat tambah sedikit air.
5. Perasakan dengan garam & gula dan masamnya secukup rasa. Biarkan mendidih sekali lagi sebelum tutup api.
Cara hidangan:)P
Masukkan spaghetti / laksa dalam mangkok, masukkan ulam2an, cedukkan sesenduk kuah, bubuh sambal belacan dan perahkan limau.
Selamat mencuba dan salam sayang dari Aida di SRKM....jom kita slurpppp....slurppppp best dan terbaikkkkkkk....:))
Tiada ulasan:
Catat Ulasan