Sabtu, 18 Jun 2011

SABTU 18 June 2011 ~~Sambal Udang Kasih ~~




Hari ini My Hubby beli udang yg agak besar kira2 saiz L ..Sebagai tanda kasih Aida namakan masakan ni Udang Sambal Kasih ianya ada manis , masam dan masin secukup rasa...sambalnya pekat dan menyaluti keseluruhan udang ,,,sungguh yummmii untuk menu makan tengah hari kami sekeluarga dgn nasi putih ....Nampak semua tu dah terliur apa kata kita semak resepi nak masak udang mudah ini....Dan Sambutlah Sejambak kemesraan dari Aida Di SRKM .....




Bahan-bahanya :))
1/2 kg Udang bersaiz besar L  - cuci bersih dan toskan .
4 sudu lada kisar
3 ulas bawang putih - kisar
1 biji bawang besar - kisar
1 batang serai - di ketuk
1 inci halia - kisar
air asam jawa secukupnya
Gula dan garam secukup rasa
Air ikut suke kepekatan sambal. ( add air jika perlu)

Cara-cara :)

1. Goreng udang yang telah digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam hingga kemerahan ,angkat dan toskan..
2. Tinggalkan minyak dlm kuali dalam sesenduk ,Tumis bahan kisar , serai dan lada kisar hingga garing dan pecah minyak .
3. Masukkan air asam jawa , garam dan gula secukup rasa  gaul rata.. tambahkan air jika sambal agak kering.
4. Masukan udang yang telah di goreng ,gaul hingga mesra semuanya .Bila sambal dah pekat.. dan rasa dah ok boleh lah di hidangkan.

2 ulasan:

  1. assalamualaikum aida..saya dtg nie..bawak pinggan o..nak skitt..terliur sudaa :>

    BalasPadam
  2. wsalam imah....boleh2...jom masak ..jom makan...wallah sedappppp....:)

    BalasPadam