Isnin, 27 Jun 2011

~~Pais Ikan tenggiri~~


PAIS IKAN TENGIRI...istimewanya pais ni bau daun kunyit dan wanginya daun pisang masa membakar dan waktu makan...adoi....sodappppppp

Bahan-bahannya :)
2- 4 keping ikan tenggiri , lumurkan dgn serbuk kunyi.( klu nak guna ikan lain pun boleh)- aida guna ikan tenggiri sbb isinya lembut dan sodap.....tulang pun kurang...senang anak2 makan....:)p
2 sudu besar air asam jawa
1 cawan kelapa parut- buang kulit ambil yg isi putih aje...
garam dan gula secukupnya- nak kasi perasa pun boleh jugak....
1 biji bawang besar #
2 ulas bawang putih #
2 batang serai hiris halus #
6-10 biji cili padi hijau #( nak tambah / kurangkan ikut suka)
1 biji lada merah #( basah/besar)
1/3 inci kunyit hidup #
# semuanya di tumbuk/di kisar
beberapa helai daun kunyit dan daun pisang utk membalut ikan
Jangan luap sehelai daun kunyit hiris halus.

Caranya:)
1- Campurkan kelapa parut dan hirisan daun kunyit dgn semua bahan tumbuk / kisar dan perasakan dgn garam , gula , serbuk perasa dan air asam jawa secukupnya dan gaul rata.
2- ambil ikan tenggiri sekeping ,daun pisang dan alaskan daun kunyit dan bubuh no.1( kelapa parut) dan rata kan atas ikan dan balut dgn daun kunyit , kemudian bungkus dgn daun pisang dan semat kan dgn lidi . wat hingga abis ikan......
3- dah siap dibungkus, bakar selama lebih kurang 30 minit @ hingga ikan masak......Hidangkan panas2 bersama nasi hangat..fuhhhhh past terangkatttttt..Jom layan dan salam sayang dari Aida di SRKM....


sedia utk di bakar dan di ngappppppp..hehhehe

Tiada ulasan:

Catat Ulasan