Rabu, 20 Julai 2011

~~Sambal Belacan Citrasa Aida ~~


Semua org tahu wat sambal belacan malah lebih sedap dari yg ini...di sebabkan ada yg minta resepinya ,Ini sambal belacan citrasa aida ,ada kawan2 yg nak rasa....jadi aida kongsikan bersama di blog SRKM..mudah2an ilmu yg sedikit ini dapat dikongsikan kita bersama.... klu nak wat banyak tambah lah ya... ni cukuplah wat sekali makan...Salam sayang dari Aida di SRKM.......
Jom tengok resepinya dan jom layannnn dgn ulam2 yg digemariiii....

Bahan2anya:
3 biji lada merah- patah2 kan
5 biji cili padi - nak pedas boleh tambah lagi
2 ulas bawang merah / setengah bawang besar sedang -belah2 potong kecil
2 ulas bawang putih - belah 2
belacan
satu sudu makan gula
1 biji lima kasturi- potong , perah airnya dan hiris nipis2 kulitnya

caranya :)
- Goreng semua bahan2 , kecuali gula dan limau kasturi. toskan dan ditumbuk atau nak senang masukan dlm blender yg kering,masukan semua bahan goreng dan gula..kisar ..terrrrrrr.....dah siap ,masuk dlm mangkuk dan perahkan dgn limau kasturi yg di belah dua dan kulit perahan limau tu hiris nipis2 dan masukkan sekali dlm sambal belacan yg telah dikisar tadi...kacau rata dan boleh lah dimakan dgn sayur ulam2 yg digemari bersama-sama nasi putih hangatttt..wah makan tak hengatttttt..perahhhhhh .....:))

Tiada ulasan:

Catat Ulasan