Rabu, 13 Julai 2011

~~APAM PISANG KUKUS~~


Operasi wat apam pisang kukus ilham rasa dari resepi sasha Rahmat tqvm .....berjaya walaupun tak seberapa....namum gebus , gebas..montok2 apamnya...heheh :)
TQVM CHA memang sedap bangetttttt......alhamdulilah menjadi....:) <3 aida guna pisag montel aje JOm operasi..jom layannnnnn dan salam sayang dari Aida di SRKM.......


~~APAM PISANG KUKUS~~
Bahan-bahan :
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (sederhana besar) - maaf ya cha aida gunakan pisang montel 1 1/2 biji..
3/4 cawan minyak masak / mentega, dicairkan dan disejukkan
4 biji telur
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula,(bole dikurangkan)
secubit garam

Cara-cara :
1. Tepung gandum diayak dengan baking powder. Ketepikan.

2. Pisang dilecek halus dan digaul dengan baking soda dan garam.

3. Pukul telur bersama gula, masukkan mentega cair/ minyak.

4. Kemudian masukkan tepung gaul rata dan kemudian tuangkan kedalam loyang yang telah disapu dengan mentega. Kukus selama 45 minit menggunakan api yang sederhana.

Nota: Kukusan hendaklah dipanaskan terlebiih dahulu dan tutup kukusan


baby Fatin pun cakap ..BAGUSSSSSS sedap.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan