Jumaat, 22 Julai 2011

~~Pucuk Ubi Sambal Tempoyak ~~


Musim durian datang lagi...durian memang sedap di makan bergitu saja..Malahan macam2 yang kita boleh buat dengan buah durian..salah satunya orang selalu wat "Tempoyak"...Bagi pengemar Tempoyak apa kata kita cuba pekena sambal tempoyak bersama pucuk ubi....tanpa bubuh bawang.. wallah layan dengan Nasi Putih Hangat memang tak hengatttttt klu dah makan ....adoi sungguh sedap dan lazat..ni pun dah cukuppppp..Jom kita layan kejap cara2 nak sedikannya ...

~~Tempoyak ~~klu nak sedap hasilnya perlu gunakan durian yg baik juga....


bahanya yang perlu ada :
Tempoyak secukupnya - Aida bubuh dlm 4 sudu besar.(Ini ikut banyak mana pucuk ubi yg kita
ada)
2 ikat pucuk ubi
4 helai daun kunyit - hiris halus
20 biji cili padi - klu rasa nak lebih pedas boleh tambah
Segenggam ikan bilis agak2 saja - tak kan nak kira ekor lak kan...cekut2 aje....:))
3 inci kunyit hidup/ basah .
garam dan gula secukupnya .
1 cawan air - ini agak2 saja cuma nak lembutkan sekejap pucuk ubi ...
klu ada petai lagi best -tp aida tak ada stok faham2 aje lah...aida abaikan....heheh

caranya :)
- pisahkan pucuk ubi dari tangkainya ...ambil yg muda saja ...
- cili padi, ikan bilis dan kunyit hidup ditumbuk /kisar.Masukan dlm kuali pucuk ubi,semua bahan kisar dan tambah air, masak kacau hingga pucuk ubi layu/lembut sedikit .Jgn lembut sangat nanti tak kaw2....sambalnya
- Kemudian masukan daun kunyit dan tempoyak , addkan garam , gula jika suka .kacau rata dan masak hingga sambal agak pekat ....jika dan cukup rasa semuanya bolah diangkat dan dihidangkan. bersama nasi putih.Jom layan ....Jom operasi dan Jom Rasa....wallah memang power.....salam sayang dari Aida di SRKM....

1 ulasan: