Isnin, 4 Julai 2011

~~Pudding Cendol~~


PUDDING CENDUL memang yummmy klu di makan sejuk..lebih lagi dlm cuaca panas2 gini perahhhhhh nyaman sekali...lama sudah Aida berhajat nak operasi baru hari ini 4/7/2011 terlaksana wat minum petang kami sefamily ..JOm operasi..Jom layannnn.. salam sayang dari Aida DI SRKM......



Bahan-bahan

1/2 paket agar2 [20 gm]

3 gelas air

1 cawan gula

1 cawan susu cair/ 200ml santan

2 cawan cendul

1 cawan gula merah



Cara

1. Rebuskan agar dengan air sehingga mendidih.

2. Masukkan gula dan biarkan mendidih lagi. Tapiskan.

3. Bahagikan adunan pada 3 bahagian.

4. 1/3 Bahagian itu dipanaskan dan masukkan gula merah.

5. Kacau rata dn biarkan mendidih dan tapis.

6. Masukkan sedikit dalam acuan dan biarkan agak keras tetapi jangan keras sangat nanti adunan tidak melekat.

7. 2 bahagian lagi dipanaskan dan masukkan susu cair/ santan dan cendul.
- bahagian yg nak letak cendol lebih banyak dari bahagian gula merah.

8. Kacau rata dan tuangkan perlahan2 atas adunan gula merah dan sejukkan.

9. Hidangkan.sejuk ..perahhhhhh memang nyammmmm....:))

watnya sungguh cepat dan mudah....sapa lambat memang tak dapat...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan