Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 5 Julai 2011
~~kek lapis kukus kaya holicks / sarawak~~
Resepi ini sebenarnya dari kiriman kak Norsiah Abdul Rashid , TQVM kak Nor ,setelah aida mencuba berexperiment memang sedapppp..dan sungguh yummy...cuma tak berapa cantik dan kemas sbb aida tak ada alat menekan seperti nak wat kek sarawak...lapisnay pun aida sengaja tebalkan sikit...
Jom operasi, Jom layan dan salam sayang dari Aida di SRKM.....
Bahan-Bahannya
1 ketul butter (250gm)
2 sudu makan gula halus
10 biji telur1 tin kecil susu pekat
1 tin kecil seri kaya1 paket kecil horlicks (200gm)
2 gelas tepung gandum ( ayak 3 kali)
1 sudu teh esen vanilla1 sudu teh browning + 1 sudu teh nescafe ( larutkan dengan sedikit air panas)Perwarna hjau epal, pink, pes keladi + perisa keladi, biru, merah & kuning.
Caranya:
1.Pukul butter & gula halus sehingga kembang.
2.Masukkan telur sebiji demi biji sehingga kembang .( pastikan telur betul2 bergaul sebati dengan butter sebelum memasukkan telur yang berikutnya.
3.Masukkan susu dan holicks serta esen vanilla. Gaul sebati.
4.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan gaul hingga sebati
5. Bahagikan adunan kepasa 7 bahagian . Letakkan perwarna.
6.Kukus adunan warna hijau terlebih dahulu selama 5 minit ke dalam kukusan yang telah mendidih.Seterusnya warna browning, pink, unggu,biru,merah & kuning. Kukus selapis dmi selapis sehingga masak( 1 Jam).
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan