Selasa, 5 Julai 2011

Asam Pedas melaka Ikan Parang- kesukaan family Aida..


Asam Pedas Ikan Parang menu hidangan aida sefamily utk makan t/ari....layan dgn sayur bayam air , sambal belacan dan nasi hangat...fuhhhhhh layannnnnnnnn:)P

Bahan-bahan :)

3 keping ikan parang - aida suka ikan parang yg putih besar tu tulangnya tak berselirat sangat...rasanya pun sedap ..lembut,lemak manis isinya
3 sudu besar lada kisar

Bahan kisar:-
3 biji bawang merah
1/2 in halia
1/2 sudu teh jintan manis
1/2 sudu teh jintan putih
1/4 sudu teh lada hitam
1/2 in kunyit hidup
3 ulas bawang putih

Bahan tumis:-
1 biji bawang besar-hiris
1/4 sudu teh biji sawi
1/4 sudu teh halba
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
1 biji tomato-potong2
5 biji kacang bendi
1 serai-diketuk
1 kuntum bunga kantan di belah dua atau daun kesum secukupnya
minyak masak utk menumis
garam dan serbuk perasa jika suka


Cara-cara
1.panaskan minyak. tumis bahan tumis. masukkan bahan kisar, biar pecah minyak.

2.masukkan air asam jawa dan air. biar mendidih, masukkan ikan dan bahan2 lain.
Masukan bunga kantan , tomato dan kacang bendir.

3.masukkan garam dan serbuk perasa, ikan dah masak dan rasa pun dah ok bolehlah dihidangkan.

4.Makan dgn nasi putih....tamabah ada ulam2 dan sambal belacan......perrhhhhhh...... LAYANNNNNNNNNNN....salam sayang dari Aida di SRKM....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan