Ahad, 17 Julai 2011

~~Puff Segi tiga daging kentang~~




BAHAN INTI :-)
1/2 bungkus (200g) daging kisar- cuci dan toskan
1 serbuk kari daging
2 biji kentang di kupas kulit dan potong kiub
3 ulas bawang merah -kisar
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 hirisan halia, cincang halus
setangkai daun kari hiris halus
Garam dan gula secukup rasa
jus lemon /2 sudu air asam jawa
air secukupnya

Bahan2 lain

1 pack puff pastry jenama "Kawan" bersaiz 4 inci x 4 inci - 10 keping
1 kuning telur, dikacau sedikit


Cara penyediaan inti :)

UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang putih, bawang merah ,bawang besar dan halia hingga harum. Masukkan serbuk kari dan daun kari, tumis hingga garing dan kekuningan.
- Masukkan daging cincang dan kentang, gaul rata. Masukkan air separas kentang dan daging.Masak hingga pekat atau hampir kering.
- Bila pekat masukkan garam dan sedikit gula. Masukkan bawang cincang dan masak hingga pekat. Gaul rata dan angkat.Sejukkan.

CARA MEMBUATNYA :-)

-Ambil sekeping pastry puff kepada 2 bahagian. jadikan bentuk segi tiga .1 bahagian dikelar2 garisan, tapi jangan putus. 1 bahagian lagi diisi dengan 3/4 camca teh inti . Tutup dengan bahagian yang berkelar, tekan tepi2nya dengan garfu. Alih ke dalam dulang yang telah disapu dengan mentega. Buat hingga siap.

-Sapu dgn kuning telur dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 25 - 30 minit bergantung pada oven masing. Sejukkan atas jaringan sepenuhnya...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan