Selasa, 12 Julai 2011

~~Ayam Masak Ungkep bersama Rempah Soto~~

Menu t/ari Aida sefamily utk hari ini 11/7/2011 Urap Pengaga dan Pucuk Ubi dan Ayam Masak Ungkep bersama rempah soto wallah sedapppp dan lazat.....memang dah menjadi lauk pebretttt di rumah ini ..Alhamdulillah kena pula dgn citarasa anak2 dan family Aida...eehmmmmm perahhhhh sodappppp....


Rempah soto tu kiriman dari kk Sherry ...masih ada berbaki lagi sikit ...aida nak cuba kepoweran rempah Soto ni yang boleh wat pelbagai masakan...Alhamdulillah tidak mengecewakan....makan sampai menjilat jari...


Resepi dan caranya masak ayam ni sama macam kita nak operasi Ayam Masak Ungkep yg biasa tu cuma aida gantikan Bahan yg disangai seperti jintan dan ketumbur dgn 2 sudu rempah soto ini saja..Kebetulan rempah soto ni semuanya bahan yg diperlukan dah ada tu yg specialnya....bau dan rasanya nya pun dah ummmppp dan perahhhhhhh... jomlah kita semak resepinya dan layan Ayam Masak Ungkep bersama Rempah Soto ini....


Bahannya:)
semestinya ayam di bersihkan dan dipotog-potong 12 @ 14 .

1 biji bawang besar- dikisar
5 ulas bawang putih - kisar
1 cm halia - kisar
1/2 sudu besar serbuk kunyit@ kunyit hidup - klu kurang boleh tambah-sbb sebuk kunyit lebih cikit digunkan utk nampak kuning.
*1 sudu besar cili kering -dikisar @ beberapa biji cili padi klu suka pedas
*1 rempah kari- klu suka

p/s: * Pada kebiasaanya org ayam masak ungkep tak pedas ..jadi nak rasa pedas sikit aida tambah cikit lada dan rempah kari......
2 batang serai di ketuk aje..
#1/2 sudu besar jintan halus dan kasar ,1/2 sudu besar ketumbar- di sangan tanpa minyak dan di tumbuk/ kisar )- Aida gantikan dengan 2 Sudu Makan Rempah Soto.

p/s : Bahan yg # lah aida tak bubuh dan aida gantikan dgn 2 sudu Rempah Soto POwer..

sekeping asam keping @ air asam jawa pun boleh- secukupnya garam + gula sikit dan serbuk perasa jika suka - masakan jawa ni nak tak nak mesti nak bubuh gula cikit baru ada ummpp....

minyak utk menumis.

caranya:)

- Tumsikan bahan yg di kisar( bawang + cili ) bersama rempah soto Power + serai + serbuk kunyit hingga naik bau.- lepas tu masukan ayam kacau bagi rata, tambh kan cikit air, masak hingga ayam separuh masak dan masukan asam keping / air asam jawa .

- Tambahkan garam , gula sikit dan serbuk perasa..dan masaklah lagi ayam sehingga masak dan kuah pekat sedikit. seolah2 macam masak redang ayam basah gitu....

-KLu dah ok rasa secukupnya . Ayam Ungkep... dan bolehlah dihidangkan.. bersama nasi putih dan lauk- lauk lain..Aida hidangkan dgn urap Pengaga + pucuk ubi dan ikan masin ni lg sedap.... jadilah lauk alah2 nasi ambeng....dan salam sayang dari Aida di SRKM......wallah :) <3


Tiada ulasan:

Catat Ulasan