Selasa, 5 Julai 2011

~~Kek Pisang/Banana Cake.~~


OPerasi membaking kek pisang....memang gebu dan sedap...bahan2nya pun senang dan mudah.....main masuk2 saja ..apa yg penting rasanya wallah sedappp dan boleh layannnnn....jom operasi...:)) salam sayang dari Aida di SRKM....

Bahan
200 gm tepong gandom
150 gm pisang /6 biji pisang emas yg bersize kecil
3 biji telor
150 gm gula castor
3/4 cawan minyak masak or planta cair(Aida guna planta cair)
1 camt soda bikarbonate
1 camt baking powder
1 camt esen vanilla
1 camca sedang ovalette
setitik pewarna kuning
sedikit chocolate rice

Cara membuat

1) Pukul gula + telor + ovalette sampai kembang (putih)
2)Masukkan pisang yang sudah dilenyek + planta cair + esen cair dan pukul
3)Masokkan tepong yang sudah diayak dengan baking soda dand baking powder dan garam
dan masokkan sekali setitik pewarna dan chocolate rice.
4)Grease loyang dngn butter/margerin dan taruk kertas baking
lalu di bakar dalam oven pada suhu pada suhu 180 darjah selama 1jam atau sehingga masak cucuk check dengan lidi.....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan