Khamis, 14 Julai 2011

~~Bubur Durian Pulut HItam~~

Wah Bau Buah doyan makin menyusuk hidung , durian beli smlm masih elok lagi ....baru dua ari ....Buka peti ais aje bau doyan..ada yg dah merkah belah masuk mangkok dan simpan dlm peti ais ...nak makan tengah ambil aje.....Petang ni Aida operasi Bubur Durian Pulut Hitam Lak....tak rasa lagi baru masak dan kena tunggu waktu berbuka nanti baru boleh slurpppp2..boleh juga wat berbuka posa sunat ari ini....nak antor juga pada jiran sebelah bagi rasa....bau doyan ni memang tak boleh sorok2 ...jiran tu pasti dah terhidu ...kulit durian dah bungkus tp baunya yg tinggal..sedekah lah bubur pulut hitam durian ni.....jom layannnnnn....:))




Anak2 Aida semuanya suka dan sedang menikmati bubur wat minum ptg ni 14/7/2011....



Bahan- bahanya :)

1 cawan pulut hitam ( 200g ) - pilih dan buang hampas/padi jika ada dan rendam beberapa jam.
4 cawan air
1 cawan gula
3 cawan santan pekat [1 biji kelapa]
daun pandan [simpulkan]
garam
10/12 ulas durian

Cara
1. Rebuskan pulut hitam dengan air sampai pulut pecah dan kurang air.
kemudian masukan daun pandan gula dan garam. kacau bagi rata.
2. Masukkan buah durian ...aida suka masukan dgn bijinya sekali...ada juga org wat cuma isinya saja.


kacau rata dan tambah 2 1/2 cawan santan, .simpan 1/2 cawan lagi utk dibubuh kat atas bubur semasa menghidangkannya nanti.

3. Kacau supaya tidak pecah minyak dan masakkan sampai mendidih. Tutup api.

5. rasa dan ok semunya boleh diHidangkan

2 ulasan:

  1. adoiiii sedapnya ni lama dh x pekena bubur pulut itam ni!!

    BalasPadam
  2. ya lah cha aida pun lama tak membubur ni..ada doyan tu yg pekena bubur 2 hari berturut2...mabless... heheh :))

    BalasPadam