Jumaat, 14 Februari 2014

PRETZEL ....Tak selembut Roti yang ada dikedai...umpaman Roti org dulu2...

Alhamdulillah ...hari ini aida cuba2 operasi Roti Pretzel pulak....10q chef Khairi Mansor atas sumber resepi dan tunjuk ajarnya....mungkin rupanya berlainan dari rupa sebenar Roti PRETZEL tp syukuran dpt semirip2 PRETZEL pun jd lee....hihih
kali ini uli dgn tangan je dlm 15- 20 minit ....
.rasa mcm roti dulu2 dan masin sikit dan ada rasa lain skit sbb rebus dlm baking soda tu... — di Taman Saujana Seksyen 2.

 .....Aida cuba2 operasi PRETZEL ptg ni ..w/p sebenarnya tak pernah makan dan tak tahu bagai mana rasanya cuma teruja je nak operasi ...kot2 gini le rupanya ehemmm aida gasak jeee ni dgn bantuan resepi chef bos dan bantuan mak cik you tube.... 

Jom kita tengok resepinya ...JOm cuba berexperiment dan Jom layannnn..cecah air kopi pun sodappp sbb bila dah sejuk pretzel ni ada liat2 sikit...



Pastikan yisnya elok dan hidup ok....


 Pretzel
4 tsp inst.yeast 
1 tsp gula 
1 1/4 cwn air suam 
5 cwn tepung gandum 
1/2 cwn gula
1 1/2 tsp garam
1 tbs minyak
1/2 cwn baking soda
4 cwn air panas
1/4 cwn garam kasar utk hiasan

Cara :
1. Bancuh yeast bersama air suam & gula , biarkan sehingga berbuih dlm 10 mnt.
2. Masukkan tepung, gula & garam dan uli sehingga mendpt doh yg lembut(tambah air sekiranya terlalu kering)
3. Sapu permukaan doh dgn minyak dan rehat kan doh sehingga saiz berganda.(Rehatkan dlm bekas yg bertutup)
4.bentukkan adunan dan masukkan ke dalam bancuhan air panas+baking soda sehingga timbul.
5. letak diatas dulang pembakar, tabur garam n bakar dgn suhu 200-220C
(boleh juga disapu dgn bancuhan 1 bj telor+ 1 sdm air)


canai..gelek2 dan gulung dan lipat...siap


Resepi pun aida dah adaptasikan ..Alkhirnya sambutlah sejambak kemesraan dari aida di sini wat semua..Hingga jumpa di N3 yang lain lak ya..dah....


Tiada ulasan:

Catat Ulasan