Ahad, 30 Disember 2012

Pemanggang Serba guna Original..1st guna...Ayam ala2 chicken chopp ....

Perasmian Pemanggang Serba guna Original utk hidangan t/ ari ni 30/12/2012....eeeakk Alhamdulillah....Dengan memanggang Ayam ala2 chicken chopp bersama sos brown lada hitam lauk menu utama..Alhamdulillah...menjadi nampaknya..cepat dan senang....15 minit je dah siappp...memang bestlahhhh...garing di luar lembut di dalam ...Jom layannnnnn...Masih kemarok + jakun lagi ni..mlm ni nak cuba bakar kebab daging pulak....heheh — 


PEMANGGANG SERBA GUNA ORIGINAL ........Alhamdulillah dpt juga ku miliki....32cm dgn harga rm100 ...dikedai syarikat Berjaya .



JOm kita tgk2 resepinya dan cuba2 operasi ...pasti anak2 suka dan mamanya pasti akan gembira w/p air tangannya tak sehebat chef2 di Restoran terkenal ...
Resepi Ayam ala2 chicken chopp bersama sos brown lada hitam ni lebih kurang macam yg pernah aida operasi tu..bahan2 pun mudah dan sentiasa  ada di dapur kita .. kali ni perapan ayamnya lebih simple dan memanggangnya aida gunakan pemanggang Serba guna Original yg baru di beli semalam ...Rasanya lebih lembut di dlm dan garing di luar...masaknya  pun cuma 15 minit , klu nak garing kita lebihkan sikit memasaknya  jeee...
 ....



 ~Ayam ala2 chicken chopp bersama sos brown lada hitam~~
 Bahan untuk dikisar dan perap ayam:
 Daging ayam dibersihkan dan toskan 
1/2 biji bawang besar 
1/2 sudu besar ketumbar - disangan
1/2 sudu besar jintan - disangan 
1 cm halia 
3 batang serai 
serbuk kari 
garam dan sedikit gula 
Cara Penyediaan : Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selama beberapa jam.  Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat.


** Aida panggang mengunakan Pemanggang Ajaib serba guna Original....



Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam

1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum - bancuh dgn sedikit air 
2 cawan air 
3 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu sos chili - secukup rasa 
 sos lada hitam  secukup rasa - klu tak ada bubuh je 1sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit gula - jika suka .
Cara membuatnya
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu. Aida tak ada stok jd tak letak, klu ada masukan pasti lebih sedapppp.....



Akhirnya sambutlah salam sayang dari Aida di SRKM dan  ceria2 selalu sambil menyediakan hidang utk family tersayangg..anak2 suka ..mamanya layan sama ...sampai jumpa lagi muahhh....:) 
Selamat mencuba!!!


Jumaat, 21 Disember 2012

SWISS ROLL ZIRAFAH....menjadi....lepaskan gian membaking..heheh

Beberapa hari ni agak sibuk sedikit dgn pelbagai urusan dan tempahan karipap yg perlu disudahkan...
Berehat sebentar dari mengelim karipap ...nak membaking pulak...Rindu rasanya lama tak membaking .. :)
.Hari ini Aida cuba berexperiment dgn ~~SWISS ROLL ZIRAFAH ~~ Alhamdulillah menjadi nampaknya....Sumber inperasi dari kakAzlita Aziz......10q kak ita atas perkongsian resepinya yg sungguh mengoda ....ehemm memang sedappp dan lembut je Swiss Rollnya......ditambah dgn keenakan jam blackcrrant dan FC di dalamnya ... Jom tgk resepi yg panjang ni... study dulu baru mula operasi...klu saya yg tak mahir  ni kena baca berkali2 dan fahamkan betul2 baru mula berexperiment.....dah menjadinya pasti hati tersenyum girang....Hasil yg sungguh memuaskan hati....dan apa lagi Jom le...kita intai2 peringkat demi peringkat nak operasi....




SWISS ROLL ZIRAFAH
Sumber : Inperasi dari kak Azlita Azliz....


Mula-mula sediakan loyang berukuran 10 X 10 inc
Lukiskan corak zirafah di atas sekeping kertas minyak
Sapukan atau griskan loyang dengan butter
Terbalikkan kertas minyak yang telah dicorakkan tadi dan letakkan di dalam loyang
Sapukan atau griskan atas kertas minyak tadi dengan butter sehingga rata, ini bertujuan supaya corak tidak melekat pada kertas minyak apabila kertas minyak di tanggalkan
Setelah siap ketepikan






Sekarang kita mulakan proses untuk menyediakan kek.
Mula-mula kita sediakan dahulu adunan coklat. Untuk memudahkan kita bahagikan adunan ini kepada 2 peringkat.

Peringkat pertama :
Adunan Coklat

Bahan A
3 biji kuning telur
15 gm gula kaster
60 ml air
40 ml minyak mazola / minyak masak
75 gm tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanilla


  1. Satukan gula dan telur
  2. Pukul sehingga adunan berkrim
  3. Tambahkan esen vanilla
  4. Air dan 
  5. Minyak
  6. Pukul adunan hingga sebati
  7. Tambahkan tepung
  8. Kaup balik adunan hingga rata
  9. Ambil 2 sudu besar adunan, asingkan untuk di campurkan dengan adunan corak zirafah




Setelah siap ketepikan. Sekarang kita buat pula adunan putih telur (Bahan B) yang akan kita campurkan dengan adunan dari Bahan A. Kita juga akan sediakan Bahan C yang akan kita campurkan sekali dengan adunan Bahan A dan Bahan B


Bahan B
3 biji putih telur
50 gm gula kaster
1/4 sudu teh cream of tartar 

Bahan C
8 gm serbuk koko
1 sudu teh coklat emulco

  1. Pukul putih telur hingga berbuih
  2. Kemudian tambahkan cream of tartar dan
  3. Gula kaster
  4. Pukul bahan ni dengan mixer sehingga ia jadi kental / kaku / bertanduk ( softpeak)
  5. Ambil 1/4 adunan dan masukkan di dalam adunan Bahan A yang telah kita sediakan tadi. Gaul rata dengan kaedah kaup balik.
  6. Campurkan semua baki yang selebihnya ke dalam adunan dan gaulkan dengan kaedah kaup balik sehingga ia sebati.
  7. Sekarang kita tambahkan serbuk koko dari Bahan C
  8. Tambahkan juga coklat emulco
  9. Dengan kaedah yang sama, kaup balik adunan hingga ia bergaul sempurna. Ketepikan


Selesailah proses pringkat pertama

Beralih pula pada proses peringkat ke dua. Proses untuk menyediakan adunan mencorakkan zirafah

Peringkat ke dua
Adunan Corak Zirafah
1 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1 sudu teh tepung gandum
2 sudu besar adunan dari Bahan A yang telah kita asingkan tadi 


  1. Pukul putih telur bersama 2 sudu teh gula kaster sehingga kembang dan bertanduk (softpeak)
  2. Tambahkan tepung dan kaup balik adunan sehingga sebati
  3. Kemudian kita masukkan pula 2 sudu besar adunan Bahan A yang telah kita asingkan tadi. Gaul rata adunan dengan kaedah kaup balik sahaja.
  4. Masukkan adunan yang telah siap ke dalam piping bag



Sekarang boleh lah kita mulakan proses peringkat ke tiga iaitu , melakar corak atas kek dan diikuti proses penyediaan kek kita.

Sebelum itu panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170C
Aida letak pada rak bawah dan menggunakan api atas dan bawah. 




  1. Potong hujung piping bag. Paipkan atas lakaran corak yang telah kita lukiskan di atas kertas minyak tadi
  2. Setelah siap , bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 1 minit sahaja.
  3. Bila adunan dah masak, keluarkan dari oven dan tuangkan pula adunan coklat tadi
  4. Ratakan hingga ke setiap penjuru loyang
  5. Hentak-hentakkan loyang, untuk menghilangkan gelembung udara yang terperangkap didalam adunan. Bakar adunan di dalam oven pada suhu 190C selama 10 ~ 15 minit sahaja atau sehingga kek kita di masak dengan sempurna.ikut oven masing2...aida nya dlm 20 minit .
  6. Bila kek telah masak keluarkan dan terbalikkan kek kita tadi di atas redai dengan kertas minyak nya sekali. Jangan buka kertas minyak sehingga kek benar-benar sejuk. Bila kek telah sejuk barulah kita tanggalkan kertas minyak tersebut.


Sekarang, bolehlah kita mulakan pula peringkat ke empat.
Bahan Filling
100 gm krim putar bukan tenusu ~ Non Dairy Whipping Cream
100 gm Blueberry Filling ~ jika suka 
Putar krim putar bukan tenusu / Non Dairy Whipping Cream sehingga kental / kaku ( softpeak)
  1. Letakkan kek di atas sekeping kertas minyak dengan corak zirafah di sebelah bawah
  2. Letakkan blueberry filling di atasnya dan ratakan
  3. Letakkan juga Non dairy Whipping Cream yang telah kita putar tadi
  4. Dengan berhati-hati gulung kek membentuk selinder




Balut kek dengan kertas minyak dan simpan di dalam peti ais semalaman atau paling kurang 4 jam sebelum di potong.


Akhir penutup kata selamat  berexperiment dan selamat menikmati SWISS ROLL ZIRAFAH serta sejambak kemesraan dari Aida di SRKM..hingga jumpa lagi di entri yg lain...dahhhh...nyummmm2 sedappp nyaaa....



Ahad, 16 Disember 2012

CHURROS....1st operasi.. menjadi mablesss !!

Semlm sebelum keluar pi jemputan sempat Aida cuba operasi wat kudapan~~ Churros~~..terima kasih pd ikin IkwanDina Shikin Sawari diatas perkongsian resepinya....memang sedap dan mabless...krup krok je bila di kunyah masuk dlm mulut..Anak - anak pun suka ....lebih lazat lagi makan di colet2 dgn coklat cair ....sekejap je licin.... 



~~CHURROS~~~
Bahan-bahan ( 2-3 org )
• 1 cawan air
• 1 sudu makan gula
• 1 1/4 cawan tepung gandum
• 1 biji telur - size L
• 1/2 sudu kecil garam
• 1 sudu makan butter



• Didihkan air, garam, butter dan juga gula. Kecilkan api.
• Masukkan tepung. Kacau cepat2 agar tepung tidak berketul kemudian angkat dari api (adunan akan melekat2)
• Terus masukkan telur dan kacau sebati.
• Bulatkan adunan jd doh kecil2 dan masukkan ke dalam acuan (bleh gune nozle bentuk bintang dan masukkan dlm piping cetak yg aluminium tu)
• Tekan acuan dan biarkan doh keluar sepanjang 2-3 inci kemudian potong (ikut suka nak pnjg mana)
• Panaskan api dan goreng hingga keemasan. Angkat dan toskan.
• Taburkan gula+cinnamon kalau suka atau celupkan je dalam coklat cair hersley tu..
--resepi by lady_effa @ myresepi ;)) 




Khamis, 6 Disember 2012

Black Forest cakes..operasi lagi....



Alhamdulillah sebuku kek dah siap deko yg simple je mlm ni....esok ada sikit lagi persiapan operasi yg perlu disiapkan sebelum mlm kenduri kesyukuran sempena anak dah selamat berkhatan dan dah sembuh serta meraikan u/ thn perkahwinan saya serta hari jadi anak yg sulung dengan jemaah dan AJK surau taman saya ...dah boleh tido lena mlm ni....semoga dipermudahkan nanti.....InsyAllah...



 Pssttt sebenarnya dlm bulan ni je rasa2nya dah 3 kali wat kek ni .....ni yg ke 4 kali...anak2 saya suka kek ni sedappp macam kat kedai katanya ..


Black Forest cakes

Bahan- Bahannya :)
120 gm gula kastor
100 gm tepung gandum
20 gm serbuk koko - kekadang saya bubuh perisa lain.. pandai le letak ikut citrasa sendiri ...
4 biji telur
10 gm ovalette
20 gm air (saya guna air sejuk yang telah dimasak)
1 sk esen vanila
20 ml minyak jagung 


Untuk hiasan : Nondiary whipping cream (dipukul sehingga kembang-, Jem blueberry (buah) Ceri merah, Chocolate rice (sorilah campur-2 bahasa)

Cara-cara
-Campurkan kesemua bahan kecuali minyak. Putar pada kelajuan tinggi selama 10-15 minit.

-Perlahankan putaran, masukkan minyak.

-Griskan loyang, masukkan adunan dan bakar selama 30-35 minit.

-Sejukan kek, potong 2 @3 lapisan. Letak filling / jem yg di sukai dan Sapu krim .wat utk lapisan kek yg lain  hingga abis - Aida guna jem stowberi 

Naikkan kek atas lapisan yang telah dikrim tadi dan sapu semua bahagian kek dengan krim. .

Hiaslah mengikut citarasa kita.


** Bila dah siap hati  jadi girang...sungggh menawan dan tertawan sekali ..yg lebih hapi anak2 suka .
Salam sayang dari aida di SRKM dan jom layan BFC yg sungguh sedap dan menawan ini ......

Rabu, 5 Disember 2012

SUP TULANG....pengabisan stok tulang daging korban...


Assalamulaikum...wat semua dah makan t/ ari?....
Psstttttt...Hari ini agak lewat operasinya..paham2 je leee..nak merebus tulang2 ni..kihkihkih..alasan le tuuu..tapi sebenarnya kelewatan operasi ari ni lepas beroperasi dari pagi tadi menyiapkan  sebijik kek black forest dan 2 adunan cupcakes Hokkaido .... Alhamdulilah dah siap pun....
Hidangan utk t/ari ni....Sup Tulang Rusuk Korban ...lasted operasi nak abiskan tulang2 daging Korban ari tu....slurpppppp2 sedapnya vs sambal kicap memang kick !....layan je lah ya ..pasti semuanya dah siap makan...:))


SUP TULANG
resipi asal : K.Nor@SecubitGaram

Bahan:
1 kg tulang lembu (lebih sedap jika digunakan tulang rusuk)
3 biji bawang merah - dimayang halus
1 ulas bawang putih - dimayang halus
2 in halia diketuk
1 rempah sup bunjut@3 sudu besar rempah sup serbuk.
1 1/2 sudu besar lada hitam - ditumbuk
3 biji ubi kentang
garam  secukup rasa
1 btg celery jika suka- tak  ada stok
1 kiub pati ayam
air secukupnya
bawang goreng dan daun sup

Bahan Penumis :
5 kuntum bunga cengkih 
3 biji buah pelaga
1 btg kulit kayu manis 
1 kuntum bunga lawang

Cara-cara:
Bersihkan tulang dan masukkan kedalam periuk bersama air. Sukatan air mestilah sekali ganda lebih dari paras tulang. Masaklah sehingga daging 1/2 empuk. Jgn buka api terlalu kuat kerana ini akan menyebabkan daging di tulang akan menjadi keras dan liat. Sebaiknya gunakan api yg sederhana shj. Masukkan sedikit garam supaya isi daging menjadi lebih sedap.

Ceduk keluar bhg. berminyak yg terdapat dipermukaan air rebusan tulang tersebut. Biarkan sehingga ia sejuk dan masukkan kedalam peti ais. Akan terdapat satu lapisan membeku dibhg atasnya dan bolehlah dibuang, manakala air rebusan yg dibahagian bawah itu dimasukkan kembali kedalam air rebusan tulang. Kaedah ini dapat menghalang mulut/bibir kita menjadi berminyak setelah makan sup tersebut. Kaedah ini juga boleh digunakan jika hendak memasak gulai tulang..

Masukkan rempah sup bunjut/rempah sup serbuk, halia dan ubi kentang. Bolehlah ditambah air jika kuah kelihatan tidak mencukupi. Masukkan juga serbuk lada hitam dan kiub pati ayam.

Dalam kuali berasingan, panaskan sedikit minyak dan tumislah bahan penumis hingga wangi dan masukkan bawang merah dan bawang putih yg telah dimayang. Goreng sehingga bawang tersebut menjadi garing dan curahkan kesemuanya kedalam periuk rebusan tulang (termasuk minyak).

Masukkan celery jika ada dan masukkan garam  mengikut cita rasa masing2. Masaklah sehingga ubi kentang dan daging empuk. (tulang memang tak leh empuk kan.. hehe)

Hidangkan ke dalam mangkuk dan taburlah bawang goreng dan daun sup....jgn lupa sambal kicap pelengkap sup...slurppp2 wallah sedap banget..memang kick ! 







Jumaat, 23 November 2012

Japannese cotton blueberry cheese cake .. semoga berbahagia hendaknya.... Aminnn....

Alhamdulillah "Sentuhan Rasa Kasih Mama" Japannese cotton blueberry cheese cake " telah siap dioperasi sempena : ♥ ♥ :)

a) Hari U/ tahun perkahwinan kami yg ke 16 thn - 23/11/2012 
b) Sempena Hari lahir putera sulung kami Amirul Hisham

 yg ke 15 thn- 25/11/2012
c) Serta meraikan kejayaan putera ke dua kami Syafiq HR dlm UPSR yg lalu...

Dipohon doa restu semoga kami sefamily akan dipayungi kebahagiaan , murah rezeki ,di limpahi kerahmatan dan diberkati selalu hendaknya menikmati kebahagiaan di dunia dan di akhirat lebih2 lagi hendaknya...Aminn...



Alhamdulillah Hari ini merupakan u/tahun perkahwinanku dan hubby yg ke 16 thn...bernikah pd 23/11/96...dan dikurniakan anak yg sulung putera 25/11/1997...sekarang dah memiliki 3 putera dan seorang puteri ...mudah2an memiliki anak2 yg soleh 
dan soleha.....semoga terbina sebuah keluarga yg bahagia hendaknya....di dunia dan diakhirat....hingga ke mahliga syurga ..... ..aminnnn 
Hari ini semua berpuasa sunat 9 muharram..mudah2an mendapat keberkatan dan kerahmatan juga....InsyAllah...:


~~Japannese cotton blueberry cheese cake ~~
Bahan  (A)
250 cream cheese - Aida guna tatura  je...
50g butter
,100ml susu segar

Bahan B
60g tpg gandum *
20 tpg jagung*
1/4 sdt garam halus*
semua bhn bertanda* diayak dulu).

Bahan C
6biji kuning telur
1sdbsr jus lemon...

Bahan D
6biji putih telur
145g gula kastor
1sdt jus lemon

Caranya,
-Utk adunan A: Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td. Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).

-Utk adunan B: Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy). Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).

- Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau smpai sebati. Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye  tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.


- bakar suhu 180 selama 20mnt dn suhu 140 selama 1jam secara steam bath sehingga masak test guna lidi dah masak off suis oven , renggangkan pintu oven sedikit dan biarkan kek di dalam hingga agak sejuk supaya kek tak mendap @ turun mendadak .sisip tepi kek dan terbalikkan , hiaskan dengan filling kesukaan , sedap dimakan sejuk........
sejukkn sblm dipotong




Standby Nasi Tomato dan Ayam masak merah...penambah selera dgn acar timun...hidangan berbuka posa Aida sefamily utk ari ini ...di ucapkan selamat berbuka puasa wat semua kekawan yg berpuasa sunat hari ini...semoga kita semua diberkati...:)

Terima kasih aida ucapkan kepada kekawan yg telah mendoakan  utk aida sefamilys   akhir penutup bicara  sambutlah Salam sayang dari Aida di sini ....sampai jumpa lagi....

Selasa, 13 November 2012

Grilled Chicken Chop....Coleslaw dan Sos Black Pepper....perahhhh meblessss seyyyy....



 Homemeda Grilled Chicken Chop...dengan sos black paper . coleslaw alah2 kfc dan kentang putar...memang meblessss.....:) " anak2 suka ..mamanya lebih gembira":D


Alhamdulillah telah selamat dinikmati hidangan t/ari ni dgn homemeda Grilled Chicken Chop... wallah sedappp bangettt hingga menjilat jari..... utk kamis sefamily.... layannnnn abissss  .....:)


Resepi Grilled Chicken Chop
Dada ayam dan peha ayam dibersihkan dan di bunag tulangnya
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk)
3 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar kicap manis
1 sudu makan jus limau
1 sudu besar jus halia ( 1 inci halia di tumbuk dan perah jusnya kedalam ayam)
1 sudu kecil serbuk ayam ( granulled chicken stock) - aida guna kiub pati ayam  jee..
Cara Penyediaan
1. Satukan semua bahan hingga rata. Kemudian peraplah ayam dalam petisejuk selam beberapa jam. Seelok-eloknya semalaman.
2. Semasa hendak membakar gaulkan dengan sedikit minyak masak dan bolehlah di bakar di atas periuk non stick. Balik-balikkan ayam hingga masak dan bolehlah di angkat.



Untuk Sos Perang ( brown sause ) @ Sos lada hitam
1 labu bawang besar ( potong dadu)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar tepung gandum ( ayak dulu takut macam-macam ada dalam tepung)
1 liter air ( lebih kurang dalam 1 jag kecil )
3 sudu besar sos tiram - secukupnya 
1 sudu besar kicap (untuk menggelapkan sikit warna sos )
1 sudu makan sos tomato atau sos chili - secukupnya 
1 sudu besar lada hitam ( ditumbuk halus)
1/2 kiub perasa ayam atau daging lembu.
Sedikit garam
sedikit gula - jika suka 
Cara membuatnya
1. Panaskan mentega dalam periuk kemudian tumis bawang besar hingga layu.
2. Tepung gandum di larutkan dalam air hingga rata kemudian masukkan dalam periuk tumisan tadi.
3. Masukkan semua bahan lain termasuk sos-sos. Kacau atas api hingga pekat. Boleh di angkat dan dihidangkan.
* jika anda biasa guna kaedah white sos iaitu masak tepung gandum dalam mentega dulu baru masuk bahan-bahan lain boleh juga. Tapi saya lebih suka buat begini je sebab lebih senang.
** Anda boleh juga tambah cendawan dalam tin yang sudah dipotong-potong jika anda mahu.
Hidanglah chicken chop anda dengan kentang goreng, salad mix vege, timun dan tomato segar!!!


Resepi Kentang Putar ( Mashed Potato)
6-8 biji Kentang ( dikopek kulit, di potong dan di rebus hingga empuk)
1 sudu besar butter
1/2 cawan susu cair
sedikit daun bawang  (di potong2)
sedikit lada sulah dan garam
Cara membuatnnya
1. Satukan kentang rebus, butter, garam dan lada sulah kemudian lecek hingga hancur.
2. Masukkan susu cair. Kacau hingga rata. Kalau rasa- rasa terlalu pekat boleh ditambah sedikit lagi susu atau air masak.putar dan gaul bagi rata..
3. Last sekali masukkan daun bawang yang telah dipotong-potang. Gaul rata masuk kan dlm pipping bag dan picit memutar......jadi ke kentang putarrr...hahaha :)
bolehlah di hidangkan....
atau pun scoup dgn scoup ais cream...dan tuang sikit  sos black paper ...







COLESLAW

Tak ingat dah dapat resepi ni dari mana (maaf ye tuan punya resepi). Hasil coleslawnye mmg sebiiik macam kfc punye. Thumbs up to him sbb berjaya alter itu ini sampai menjadi coleslawnya mcm kfc.



Bahan-Bahan;-
Kobis dan lobak merah dibasuh bersih-bersih dan keringkan. Setelah itu dihiris dan dicincang kecil-kecil. kuantiti ikut suka)
sudu Mayonis - secukupnya 
sudu Fresh milk - secukupnya 
Sedikit gula garam - secukupnya
1 sudu kecil cuka - Aida gantikan dgn  jus limau kasturi  
Bekas ( plastic contauner / tupperware yg bertutup.

Cara Membuatnya

  • Kobis dan lobak merah dibasuh bersih-bersih dan keringkan. Setelah itu dihiris dan dicincang kecil-kecil.
  • Masukkan kobis dan lobak merah yang telah dicincang itu ke dalam bekas yang mempunyai penutup. Biarkan sebentar.
  • Masukkan mayonnis, susu Kuantiti mayonis dan fresh milk depends on berapa banyak veggie yg kita letak. Kalau terlebih akan jadi cair, kalau kurang tak cukup pulak jadinya. So, kesimpulannya agak-agak hehe.. add gula dan garam  ke dalam mangkuk dan kacau sampai betul-betul sebati. 
  • Tuangkan ramuan yang dah sebati itu ke dalam sayuran yang telah dicincang itu lalu dikacau sampai betul-betul rata.
  • Setelah itu, tutup bekas tu dan simpanlah dalam peti sejuk.
  • Coleslaw anda akan “matang” dan siap untuk disantap selepas 3 jam @ lebih . Tanda coleslaw dah matang ialah ia berair dan rasanya “smooth”. Tapi kalau tak sabar, nak makan time tu juga, boleh… tiada siapa nak marah!
  • Setelah itu sedia di hidangkan ...

 Nota Tambahan
Kalau tiada cuka, boleh digantikan dengan perahan air limau nipis atau limau kasturi. Kalau tak nak letak terus pun tak apa sebab kemasaman mayonis tu pun dah memadai.
Kalau sesiapa yang gemarkan kemanisan, tambahlah gula lebih sket.
Kalau sesiapa yang sukakan “milky” tambah lebih susu la.
Resepi saya kat atas tu sbagai panduan saja , boleh adjust rasa ikut sesuka hati sendiri, lepas tu makan sendiri la.
Kalau makan tak habis, don’t worry, boleh simpan dalam peti sejuk hingga seminggu. Cuma perlukan bekas yang bertutup la. Selamat mencuba!