Rabu, 26 Februari 2014

Kek Marble Putih Telur....melepaskan rindu nak memable kek ..ehemmmm layannn...cantikkk :)

Demam Kek Marble minggu ini di CB&E nampaknya....aida pun dah tertawan nak cuba mentry....tp sedih sikit tak dpt nak wat kek Maeble resepi chef bos Khairi Mansor tu next time le experimentnya...sbb tak ada sour cream dan pi lari ke kedai cari yougart pun tak ada stok...letih lak nak lari ke tesco pulak ...ehehmmm akhirnya operasi jugakk ...nak lepaskan gian dan "DEMAM' dgn kek Marble....cuma operasi kek Marble Putih telur jadi leee... panas lagi baru keluar oven...JANJI BERMARBLE kita ari ni ... — berasa gembira.

Kek Marble Putih Telur


 



Bahan-bahan ( loyang 9x9 inc. )
·                               A - 250-280 g putih telur
·                               2 biji kuning telur
·                               200 g gula halus
·                               57 g air (paip)
·                               250 g tepung gandum- diayak
·                               1 sb ovalette
·                               B- 200 g mentega cair
·                               1 sb susu manis
·                               1 sk esen vanila
·                               C- pewarna merah, kuning, hijau dll..
Cara-cara
1.   pukul kesemua bahan A dgn kelajuan tinggi hingga kembang.
2.   bahan B digaul rata dan tuang kedlm adunan A sambil digaul perlahan2 menggunakan senduk atau spatula hingga sebati.
3.   bahagi adunan kpd 3-4 bahagian dan warnakan setiap satu.
4.   bubuh adunan berwarna berselang-seli hingga habis kedlm loyang yg beralas kertas minyak dan disapu butter.
5.   bakar kek hingga masak pd suhu 175C selama 40-45 min atau ikut kepanasan suhu oven masing2.































Dari kejauhan ini juga aida sentiasa mendoakan yang terbaik utk semua mudah2an jugak kita semua dirahmati dan diberkati hidup di dunia dan di akhirat jua hendaknya...Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silaturahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)

Selasa, 25 Februari 2014

Roti Sardin Roll ..Experiment utk di forzen dan di goreng ...Alhamdulillah nyummmm2..

Roti Sardin Roll ...Alhamdulillah memperkenalkan satu lagi produk terbaru dari dapur " Sentuhan RasaKasih Mama Aida".. INsyAllah pastinya nyumm2 :*



Roti Sardin Roll

Bahan-bahannya :

500g tepung gandum 
6g  yis segera Mauripan
4 sudu besar margerin 
4 sudu besar gula 
4 sudu besar susu tepung 
Secubit garam 
Air secukupnya

Inti Sardin secukupnya 



Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam...
Kacau rata dan biarkan sekejap hingga bancuhan berbuih-buih....

Masukkan susu tepung, gula, margerin dan garam ke dalam tepung.... 
Gaulkan hingga rata.... 
Tuangkan bancuhan yis dan gaul hingga sebati.... 
Tuangkan air sedikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang tidak melekat pada bekas adunan.... 
Perapkan lebih kurang setengah jam...

Bentukkan adunan menjadi doh-doh yang kecil.... 
Ambil satu doh tadi dan canaikan hingga nipis.... 
Letakkan inti di atasnya.... 
Tutupkan inti dan kemaskan di bahagian tepi... 
Kelar dan gulungkan... 
Ulangi langkah ini sehingga habis semua doh yang dibentukkan tadi....
Rehatkan seketika.... 
Akhir sekali, goreng hingga masak dan bolehlah dihidangkan....





Bancuh yis segera dengan setengah cawan air suam... - klu nak cepat campurkan dgn satu sudu gula ..psstt ambil sesudu yg ada 4 sudu tuuu hihih 



Inti Sardin secukupnya


















dah siap  biar dlm 15 minit 

 bakar / goreng 














 Ini dah siap dibakar dan boleh le dipacking dan fozen sejuk bekukan ia.. dah senang nanti klu nak makan tinggal difroz dan goreng jeeee..nyummmm ..Sejambak kemesraan yang berkekalan dan salam sayang silatulrahim yang berpanjnagan dari aida sefamilys wat semua muahhhh.... :)