Alhamdulillah...Nak layan jap wt minum ptg "KEK BATIK ARORA " hari ini aida cuba pula operasi ..Mana boleh tahan ramai kekawan dah dok tayang kek ni ... baru balik dari pi kenduri kawin ni dan anak2 juga sibuk ajak BERJOM HEBOH dan singgah juga ke kanival PC di MITC tadi..adoi org punya le ramai bersesak2...cuaca panasssnya ...tp sampai je rumah hujan dah mula turunnnn.....sejuk le sikittttt.... JOm KIta Layannnn kek yg warna warni ni...ehemmmmm sedappppp 5 ni 1 :))10q pada yg empunya resepi ini....Dapatlah Aida menAdaptasikannya di blog SRKM " Sentuhan RasaKasih Mama " ini......
Alhamdulillah menjadi...saya gian juga membaking KEK BATIK ARORA ni bila kekawan dah dok sibuk menayang dan berexperiment.....memang ber AROMA dan AURA lah..hehehe :)0....JOm kita tengok2 resepinya...JOM operasi dan JOm Layannnnn.....:)
KEK BATIK ARORA
Bahan2nya:)
250 g mentega ,
100 gram gula castor ,
1/2 cawan susu pekat manis ,
250 g tepung gandum ,
6 biji telur ,
2 sudu teh baking powder ,
1 sudu teh ovelate ,
5 jenis pewarna dan perisa ,
** 5 jenis perisa pilihan anda (pilihan Aida seperti di bawah)
Pewarna kuning telur = perisa vanila
Pewarna Pink = perisa stoberi,
Pewarna violet/ungu = perisa keladi,
Pewarna biru = perisa Vanilla,
Pewarna hijau = perisa pandan paste,
** PERISA jgn letak banyak2 wat syarat je....klu bubuh banyak2 nanti tak sedapppp..klu letak 2 @ 3 perisa je pun ok kot...
cara2
-Panaskan oven pada suhu 160 ~ 180 C
-Sediakan loyang ukuran 8 inc
-Griskan loyang dengan butter dan alas dasar loyang dengan baking paper
-Satukan tepung gandum dan baking powder
-Kemudian di ayak ~ ketepikan
Dalam bekas mixer: -Pukul mentega, ovelate dan gula sehingga kembang dan memutih
-Tambahkan susu pekat manis dan terus pukul hingga adunan sebati
-Masukkan telur sebijik demi sebijik ( pastikan telur tu dah rata baru masukkan satu bijik lagi) hingga habis
-Tutup mixer Masukkan campuran tepung dan baking powder tadi dan kaup balik hingga rata.
-Bahagikan adunan kepada 5 bahagian
-Letakkan setiap bahagian dengan pilihan perisa dan warna yang disukai
-Gaul adunan rata
-Tompok-tompokkan setiap warna dalam loyang hingga habis
-Setiap tompokan 1 senduk
-sapukan marjerin pd loyang..masukkan adunan td mengikut kreativiti masing2.
*kalau nk buat belang macam Aida buat ni masukkan adunan dlm piping bag..pastu line2kan je selang2 sebaris kaler..sampai habis.Untuk lapis atas selangkan lagi kalernya...buat dlm 3 lapis..hingga abis adunan....
-bakar pada suhu 160'c selama 50 minit @ hingga kek masak..
Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Ahad, 26 Februari 2012
Sabtu, 25 Februari 2012
"PAPA ROTI"...alah2 macam kat TESCO tu.....
Assalamulaikum dan salam sejehtera wat semua kekawan yg sudi berkunjung di blog 'Sentuhan Rasa kasih Mama" ini...semoga semuanya dlm keadaan sihat dan ceria2
Rasa2nya hari ni macam nak meroti lah....pasti anak2 seronok nanti klu balik sek ada "PAPA ROTI"...alah2 macam kat TESCO tu...ehemmmmm nak cuba operasi lah.... harap berjaya experimentnya ....sumber inperasi dari Puteri Manja....10q put3.....:)..biar dia naik kejap baru masuk oven...InsyAllah pukul 12 siap masak lah tu....sedang elok anak2 balik sek....heheh
"PAPA ROTI". ....JOm oprasi..Jom Tengok resepinya dan Jom Layannn.....salam sayang dari Aida di SRKM wat semua.....muahhhh :)
Bahan Inti:
200 gm mentega ,
1/2 sudu teh esen vanilla ,
70 gm gula perang ,
*2sdb peanutbutter-jm tmbah..
Cara membuatnya:
Pukul mentega dengan mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen+gula perang. Pukul sebati..Simpan dlm bekas bertutup dalam peti ais..
Topping:
100gm mentega ,
80 gm gula icing @ gula halus) ,
2 biji telur gred B ,
1 sudu besar nescafe dicampur 1/2 sdb air panas ,
100 gm tepung gandum ,
Cara membuatnya:
Putar mentega medium speed 5 minit.Masukkan telur , gula icing dan kopi segera. Ayakkan tepung ke dalam adunan dan putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. simpan dalam peti ais sehingga sedia untuk digunakan.
Doh Roti
500 gm tepung berprotein tinggi (tepung roti)- diayak ,
1 sudu kecil bread improver + 1 sudu kecil bread softener (optional) ,
20 gm susu tepung ,
75 gm gula kastor ,
3 sudu teh yis kering ,
1 sudu teh garam ,
1 biji telur dipukul ,
*Aida guna shortening..sbb takder bread softener ,
250 ml air/ susu segar (kalau guna susu tkperlu guna ssu tpg) ,
60 gm mentega ,
Cara membuatnya:
1. Gaul rata tepung, gula dan garam di dalam mangkuk. Masukkan yis, bread improver dan softener (jika menggunakannya) dan gaul rata lagi. ** aida bancuh yis + 1 sudu gula dlm 1/2 cawan air suam biarkan ia berbuih dlm 10 minit baru di campuran dlm adunana...,
2. Masukkan telur dan air & susu segar.
3. Uli doh.. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh kenyal dan tidak melekat di tangan selama 10- 15 minit @shingga licin.. *Aida tunggu naik dulu..baru bahagikan..
4. Bahagikan doh mengikut suka besar mana..
5. Letakkan inti..tutup semula mcm wat pau..
6. Susun di atas loyang pembakar yang telah dilenser dengan mentega. Jarakkan 1 1/2 inci antara satu sama lain.
7. Rehatkan selama 45 minit di tmpt yg berhaba..@ tutup bekas dan tutup lagi dgn tuala@ kain..agar doh dapat haba..
8. Sementara tu, keluarkan topping dari peti ais dn masukkn dlm piping bag..toppingkan pda roti yg dah naik..
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 15 minit atau bun keperangan.Letakkan loyang pada medium pan..(tgh oven)..
TU DIA rupanya PAPA ROTI dah siap....ehemmmm mengancam tak?....ada tak alah2 yg di jual kat TESCO / MYDIN tu...apa lagi jom le operasi....makan pun berbaloi2..Jom operasi dan Jom layannnnnn....psstttt saya dah ngappppp sebiji tak boleh tahan lolo..bau dan rasanya..ehemmmmmm sedappppppp....
Rasa2nya hari ni macam nak meroti lah....pasti anak2 seronok nanti klu balik sek ada "PAPA ROTI"...alah2 macam kat TESCO tu...ehemmmmm nak cuba operasi lah.... harap berjaya experimentnya ....sumber inperasi dari Puteri Manja....10q put3.....:)..biar dia naik kejap baru masuk oven...InsyAllah pukul 12 siap masak lah tu....sedang elok anak2 balik sek....heheh
"PAPA ROTI". ....JOm oprasi..Jom Tengok resepinya dan Jom Layannn.....salam sayang dari Aida di SRKM wat semua.....muahhhh :)
Bahan Inti:
200 gm mentega ,
1/2 sudu teh esen vanilla ,
70 gm gula perang ,
*2sdb peanutbutter-jm tmbah..
Cara membuatnya:
Pukul mentega dengan mixer pada kelajuan sederhana selama 3 minit. Masukkan esen+gula perang. Pukul sebati..Simpan dlm bekas bertutup dalam peti ais..
Topping:
100gm mentega ,
80 gm gula icing @ gula halus) ,
2 biji telur gred B ,
1 sudu besar nescafe dicampur 1/2 sdb air panas ,
100 gm tepung gandum ,
Cara membuatnya:
Putar mentega medium speed 5 minit.Masukkan telur , gula icing dan kopi segera. Ayakkan tepung ke dalam adunan dan putar lagi pada kelajuan perlahan sehingga semua sebati. simpan dalam peti ais sehingga sedia untuk digunakan.
Doh Roti
500 gm tepung berprotein tinggi (tepung roti)- diayak ,
1 sudu kecil bread improver + 1 sudu kecil bread softener (optional) ,
20 gm susu tepung ,
75 gm gula kastor ,
3 sudu teh yis kering ,
1 sudu teh garam ,
1 biji telur dipukul ,
*Aida guna shortening..sbb takder bread softener ,
250 ml air/ susu segar (kalau guna susu tkperlu guna ssu tpg) ,
60 gm mentega ,
Cara membuatnya:
1. Gaul rata tepung, gula dan garam di dalam mangkuk. Masukkan yis, bread improver dan softener (jika menggunakannya) dan gaul rata lagi. ** aida bancuh yis + 1 sudu gula dlm 1/2 cawan air suam biarkan ia berbuih dlm 10 minit baru di campuran dlm adunana...,
2. Masukkan telur dan air & susu segar.
3. Uli doh.. Masukkan mentega dan uli lagi sehingga doh kenyal dan tidak melekat di tangan selama 10- 15 minit @shingga licin.. *Aida tunggu naik dulu..baru bahagikan..
4. Bahagikan doh mengikut suka besar mana..
5. Letakkan inti..tutup semula mcm wat pau..
6. Susun di atas loyang pembakar yang telah dilenser dengan mentega. Jarakkan 1 1/2 inci antara satu sama lain.
7. Rehatkan selama 45 minit di tmpt yg berhaba..@ tutup bekas dan tutup lagi dgn tuala@ kain..agar doh dapat haba..
8. Sementara tu, keluarkan topping dari peti ais dn masukkn dlm piping bag..toppingkan pda roti yg dah naik..
9. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170 darjah celcius selama 15 minit atau bun keperangan.Letakkan loyang pada medium pan..(tgh oven)..
TU DIA rupanya PAPA ROTI dah siap....ehemmmm mengancam tak?....ada tak alah2 yg di jual kat TESCO / MYDIN tu...apa lagi jom le operasi....makan pun berbaloi2..Jom operasi dan Jom layannnnnn....psstttt saya dah ngappppp sebiji tak boleh tahan lolo..bau dan rasanya..ehemmmmmm sedappppppp....
Khamis, 16 Februari 2012
~~KEK BATIK BISKUT MARIE.~~wallah sedapppppp.....
Assalamulaikum dan selamat pagi pada semua kekawan yg aida sayangi.....Terasa lama kan aida tak beroperasi dan entri...sebenar nya masa yg kurang mengizinkan untuk aida beroperasi asyik bizi je "berMarathon" dgn urusan seharian dan "berRacing" je mengantar dan mengambil anak2 pergi dan balik dari sekolah...tp hasrat nak beroperasi dan berexperiment sentiasa ada dalam diri.....cuma masa dan masa je yg mencemburinya...
.... Alhamdulillah jadi juga semalam aida mengoperasi kek Batik Marie..lama tak makan macam terasa2 gitu...tu yg berexperiment walaupun time agak KETAT....sibuk bermarathon dan berracing je....rupa tak ada tp rasanya wallah sedappp..jom layannnn....KBBM wat minum ptg...:))
10q pada CMG dan Norazizah Abdul Hamida atas resepinya dan sumber inperasi aida terlaksana ..Maka dapat Aida adaptasikanNya di Blog SRKM ini.....
KEK BATIK BISKUT MARIE.
~~ Ini lah Biskut Tiger Marie yg aida gunakan....
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram biskut marie, dipatah 4 ( aida guna Biskut Tiger Marie)
125 gram mentega
2 biji telur gred A, dipukul sedikit
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan MILO
1 1/2 camca besar penuh serbuk koko
1/4 cawan air
3/4 camca teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum - ni aida tambah
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali biskut marie dan mentega, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua sebati, tuang dalam kuali, masukkan mentega , tepung gandum dan pasang api pada kadar sederhana..
2. Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat dan kental . Masukkan biskut marie, gaul rata2 sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
3. Tuang dalam tin berukuran 4 inci x 8 inci yang telah dialas dengan plastik cling, tekan adunan tadi padat2, klu dah padat pal;ik dgn plastik dan tekan2 padat dan boleh ditaburkan dgn badam cingcang dan coklat urai sebagai hiasan , biarkan seketika hingga hilang wap panas. Dan Simpan dalam peti sejuk 1 jam atau hingga boleh dipotong. Hidangkan.
~~ Hari ini siap di tapau oleh anak2 Abang Along, Angah dan uda bawa pergi sekolah....:))
.... Alhamdulillah jadi juga semalam aida mengoperasi kek Batik Marie..lama tak makan macam terasa2 gitu...tu yg berexperiment walaupun time agak KETAT....sibuk bermarathon dan berracing je....rupa tak ada tp rasanya wallah sedappp..jom layannnn....KBBM wat minum ptg...:))
10q pada CMG dan Norazizah Abdul Hamida atas resepinya dan sumber inperasi aida terlaksana ..Maka dapat Aida adaptasikanNya di Blog SRKM ini.....
KEK BATIK BISKUT MARIE.
~~ Ini lah Biskut Tiger Marie yg aida gunakan....
BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram biskut marie, dipatah 4 ( aida guna Biskut Tiger Marie)
125 gram mentega
2 biji telur gred A, dipukul sedikit
3/4 cawan susu pekat manis
1/2 cawan MILO
1 1/2 camca besar penuh serbuk koko
1/4 cawan air
3/4 camca teh esen vanilla
2 cawan tepung gandum - ni aida tambah
CARA MEMBUATNYA :-)
1. Satukan semua bahan2 diatas kecuali biskut marie dan mentega, dalam satu bekas, kacau dengan whisk hingga semua sebati, tuang dalam kuali, masukkan mentega , tepung gandum dan pasang api pada kadar sederhana..
2. Kacau tanpa henti bancuhan tadi hingga pekat dan kental . Masukkan biskut marie, gaul rata2 sehingga kesemua bahagian biskut tersalut dengan bancuhan. Matikan api.
3. Tuang dalam tin berukuran 4 inci x 8 inci yang telah dialas dengan plastik cling, tekan adunan tadi padat2, klu dah padat pal;ik dgn plastik dan tekan2 padat dan boleh ditaburkan dgn badam cingcang dan coklat urai sebagai hiasan , biarkan seketika hingga hilang wap panas. Dan Simpan dalam peti sejuk 1 jam atau hingga boleh dipotong. Hidangkan.
~~ Hari ini siap di tapau oleh anak2 Abang Along, Angah dan uda bawa pergi sekolah....:))
Jumaat, 10 Februari 2012
~~Kueh puteri Ayu ~~ memang AYUuuuuuu :)
Kueh puteri Ayu 1st operasi untuk sarapan Aida sefamily 9/2/2012...Sebenarnya dah lama teringin hendak memcuba beroperasi ada saja halangannya...acuan tak ada lah...kelapa tak ada stok lah..dan dan...huhuhhh..
Sarapan pagi utk hari ini...Alhamdulillah " Sentuhan Kasih Mama " utk kedua kalinya berjaya operasi .....Jom layan Kueh Puteri Ayu ...10q pada Mastura Ibrahim Cik Ra dan Suzila Abdul Rahman....atas perkongsian resepinya....tp Aida tambahkan serbuk baiking powder baru lah nampak kegebuaannya dan "AYU"....hehhe ...ehemmm sedapppppp...:))
~~Kueh puteri Ayu ~~
• 4 biji telor
• 1 cawan gula halus
• 1 sudu ovalette
• 2 cawan tepung gandum
• 1/2 sudu kecil b. powder
• 1/2 cawan santan pekat
• perisa pandan, dan perwarna hijau
• 2 cawan kelapa parut putih*
• 1 sudu besar tepung ubi*
• 1/2 sudu kecil garam*
Cara Cara
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
2. Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
3. masukan perisa pandan dan warna hiaju- klu guna daun panda pun boleh ( kisar dan ambil airnya )
~~ Bentuk acuan untuk kueh Puteri Ayu~~
Cara Memasak
- panaskan kukusan
1. Satukan bahan bertanda* (lapisan kelapa) dan gaul sebati.
2. Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
3. Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat kukus 2 minit dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
4. Setelah siap, kukus selama 10 minit, guna api sederhana...kukus jgn lama2 sangat nanti ianya mengecut dan tak cantik......
Sarapan pagi utk hari ini...Alhamdulillah " Sentuhan Kasih Mama " utk kedua kalinya berjaya operasi .....Jom layan Kueh Puteri Ayu ...10q pada Mastura Ibrahim Cik Ra dan Suzila Abdul Rahman....atas perkongsian resepinya....tp Aida tambahkan serbuk baiking powder baru lah nampak kegebuaannya dan "AYU"....hehhe ...ehemmm sedapppppp...:))
~~Kueh puteri Ayu ~~
• 4 biji telor
• 1 cawan gula halus
• 1 sudu ovalette
• 2 cawan tepung gandum
• 1/2 sudu kecil b. powder
• 1/2 cawan santan pekat
• perisa pandan, dan perwarna hijau
• 2 cawan kelapa parut putih*
• 1 sudu besar tepung ubi*
• 1/2 sudu kecil garam*
Cara Cara
1. Pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan ovalette dan pukul lagi sehingga betul2 kembang.
2. Sementara itu ayak tepung bersama baking powder. Masukan tepung berselang seli dengan santan dan pukul lagi sehingga sebati.
3. masukan perisa pandan dan warna hiaju- klu guna daun panda pun boleh ( kisar dan ambil airnya )
~~ Bentuk acuan untuk kueh Puteri Ayu~~
Cara Memasak
- panaskan kukusan
1. Satukan bahan bertanda* (lapisan kelapa) dan gaul sebati.
2. Sapukan sedikit minyak di sekeliling acuan.
3. Isikan inti kelapa dan tekan sehingga sedikit padat kukus 2 minit dan tuang adunan ke dalam bekas acuan.
4. Setelah siap, kukus selama 10 minit, guna api sederhana...kukus jgn lama2 sangat nanti ianya mengecut dan tak cantik......
Isnin, 6 Februari 2012
~~Ayam Percik ~~ wallah memang sedappppp !
Hari ini masih bercuti lagi sempena sambutan Maulid Rasul semalam..di kesempatan ni aida cuba operasi Ayam Percik sumber inperasi dari resepi mummy Relaxkejap Ok dan ilham rasa dari Norma Azuwa Zakaria 10q ..wallah memang sedap....Aida skodeng2 resepinya wat makan t/ari aida sefamily utk hari ini 6/2/2012.....Dari kedua resepi tu aida adaptasikan di Blog SRKM terima kasih banyak....jom makan.....Alhamdulillah....memang sedap hingga menjilat jariiiiiii.....
Ayam percik ....
bahan2 rempahnya nya:-
1 ekor ayam-potong2 dan bersihkan - dipanggang - Aida suka gaulkan dgn sedikit garam, serbuk kunyit/ serbuk kari perap kejap dan panggang.
2 btg serai -ketuk
2 helai daun kunyit - aida siat2 je
1/2 sudu makan serbuk kunyit
1 biji kelapa - perah santan (ambil santan pekat)/ 200ml santan pekat@santan kotak harmuni+2cwn air
sdkt air asam jawa(dlm 1sdmkn )-aida masukkan asam keping 1/2 keping je...
1sudu kecil halba
garam dan gula secukupnya
Bahan kisar:-
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
6 tangkai cili kering / 1 sudu cili kisar
2 inci halia
1 inci lengkuas
1sdt jintan manis
1sdt ketumbar
sdkt rempah 3bradik.(1inci kayu manis,1kuntum bunga lawang,5 bji cengkih)
Cara membuatnya:-
-Ayam dikelar2 sedikit lalu dipanggang 3/4 masak.
-Leburkan kesemua bahan2 rempah & bahan2 kisar serta santan kedlm periuk.
-Biarkan kuah pekat & keluar minyak.
-Ambil kuah ini lalu siram ke atas ayam & kemudian panggang lagi sehingga masak —
* panggang ayam ,golekkn ayam td dgn kuah percik yg dh dimasak tadi dan bakar lagi -ulang 2 kali supaya kuah akan meliputi ayam itu nanti... selamat muncuba....
Sabtu, 4 Februari 2012
~~CUCUR NASI IKAN BILIS ~~
Assalamulaikum dan selamat pagi dah bersarapan?....Hari ni operasi apa?.....Aida hari ini operasi sarapan yg simple je ..CUCUR NASI IKAN BILIS ...Pernah operasi tak?..pastinya yg istimewa dan simple utk family tersayang..
CUCUR NASI IKAN BILIS~~~~ yang istimewa ianya semestinya sedapp, lembut dan yang penting dah sejuk pun still lembuttttdan tak kaku kejung heheh ...Yang bestt apa tau, masa suam2 tu kulit luar dia rangup tapi dalam dia tetap syokkk dan lembut...Jom operasi klu ada nasi lebihan semlm tu....dan layannnnnn dgn sos kegemaran @ cecah klu2 ada kuah lebihan kari @ asam pedas semlm jugakkk...ehemmmmm memnag sedap bangettttt.....
~~CUCUR NASI IKAN BILIS ~~
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus- klu suka dan nak pedas
Daun sup/daun bawang, hiris halus - tak ada pun tak apalah..klu ada lagi sedap...
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
2.Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang...klu takut pakai lah sudu, kita sudukan je.....
3.Goreng /Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.
CUCUR NASI IKAN BILIS~~~~ yang istimewa ianya semestinya sedapp, lembut dan yang penting dah sejuk pun still lembuttttdan tak kaku kejung heheh ...Yang bestt apa tau, masa suam2 tu kulit luar dia rangup tapi dalam dia tetap syokkk dan lembut...Jom operasi klu ada nasi lebihan semlm tu....dan layannnnnn dgn sos kegemaran @ cecah klu2 ada kuah lebihan kari @ asam pedas semlm jugakkk...ehemmmmm memnag sedap bangettttt.....
~~CUCUR NASI IKAN BILIS ~~
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus- klu suka dan nak pedas
Daun sup/daun bawang, hiris halus - tak ada pun tak apalah..klu ada lagi sedap...
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
2.Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang...klu takut pakai lah sudu, kita sudukan je.....
3.Goreng /Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.
Jumaat, 3 Februari 2012
~~Cupcake Oreo Gebu~~
Alhamdulillah jadi juga Aida operasi cupcake Oreo Gebu skodeng resepi yg diberikan oleh Munira Baharum utk hari ini 10q ya ira ...sini tengah Hujan ... diberi kerajinan sikit ..memang hati teruja nak mencuba dan menikmatinya ..wallah memang sedapppp...anak2 dan my hubby pun kata gitu lepas balik dari solat jumaat dah siap satu adunann yg di bakar.... my hubby dan anak2 dpt le merasa sebelum pi kejar dan sek ugama... siap pesan lg tinggalkan ya ptg nanti balik kerja dan sek nak sambung mamam lagi ..hehehh JOm layan "cupcake Oreo hujan2 ni perut lapar" sambil berFB :)......
Jom kita operasi...memang sedap di mulut ...dan nikmat di tekak...jgn lupa sediakan air....wat perlincir..hehhe takut banyak makan tersekat di kerongkong pulak..naya.....
cupcake oreo gebu
125gm butter
1/2 cwn gula perang
1cwn tpg naik sdr *ayak
1/2sdt baking powder*ayak
2bj telur A
1/2sdt esen vanila
1/2sdt nescafe mix (jika xnk ltk pun xpe)
5kpg bittut oreo (kisar halus ngan krim skali)
caranya:)
1. dlm mangkuk pemutar satukn butter dn gula perang...mix kejap pastu mskkn telur 1per 1...mix kejap lg pastu msk plak nescafe mix + esen + tpg yg d'ayak td..putar kelajuan sederhana dlm 2minit...pastu tukar kelajuan tinggi 2 minit je kgn lebih tau. last skali msk oreo dn putar sekejap bg sebati je...
2. isi 3/4 dlm papercup supaya kegebuannya terjojol ye- Aida masukan 1/2 je takut melempah...
3. bakar dlm oven yg d'panaskn tu...suhu 170C..selama 15-20minit (tp tgk jns oben gak la)
4. bila msk sejuk dl..pastu hias ngan bc klu nl klu xnk hias ngappp je la..
Jom kita operasi...memang sedap di mulut ...dan nikmat di tekak...jgn lupa sediakan air....wat perlincir..hehhe takut banyak makan tersekat di kerongkong pulak..naya.....
cupcake oreo gebu
125gm butter
1/2 cwn gula perang
1cwn tpg naik sdr *ayak
1/2sdt baking powder*ayak
2bj telur A
1/2sdt esen vanila
1/2sdt nescafe mix (jika xnk ltk pun xpe)
5kpg bittut oreo (kisar halus ngan krim skali)
caranya:)
1. dlm mangkuk pemutar satukn butter dn gula perang...mix kejap pastu mskkn telur 1per 1...mix kejap lg pastu msk plak nescafe mix + esen + tpg yg d'ayak td..putar kelajuan sederhana dlm 2minit...pastu tukar kelajuan tinggi 2 minit je kgn lebih tau. last skali msk oreo dn putar sekejap bg sebati je...
2. isi 3/4 dlm papercup supaya kegebuannya terjojol ye- Aida masukan 1/2 je takut melempah...
3. bakar dlm oven yg d'panaskn tu...suhu 170C..selama 15-20minit (tp tgk jns oben gak la)
4. bila msk sejuk dl..pastu hias ngan bc klu nl klu xnk hias ngappp je la..
Langgan:
Catatan (Atom)