31/1/2012...Pepagi ni Aida wat sarapan Roti Sardine Swiss Roll utk family dan anak2 b/fast dan ditapau bawa bekal juga ke sekolah....Nak bagi idea dan kasi abis klu2 ada roti yg dah nak ezperttt tu dan tak tahu nak wat apa...sedap dan garing je ..sedap di mulut dan kenyang dlm perut..alhamdulillah kenyangggg.....hehehe..Jom operasi wat minum ptg pun sodappppp....
~~Roti Sardine Swiss Roll~~
BAHAN-BAHANNYA :-)
8 keping roti putih
2 biji telur, dipukul sedikit
1 cawan serbuk roti (kaler oren)
BAHAN INTI SARDINE :-)
1 tin sedang sardine, ambik isinya
1 biji bawang besar, didadu
2 ulas bawang putih, dicincang
1 cm halia, cincang halus
1 camca besar cili kisar
1 camca besar sos cili
1 camca teh kicap cair
1 biji limau kasturi, ambil jusnya
1 pokok daun bawang, hiris halus
CARA MEMBUATNYA :-)
1.UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga harum, masukkan cili kisar dan sos cili, kacau rata dan masukkan sardine. Kacau rata, tambah kicap cair, masak hingga kering. Akhir sekali masukkan jus limau kasturi dan hirisan daun bawang, kacau rata dan matikan api. Biar sejuk sebelum digunakan.
2.UNTUK ROTI SARDINE GULUNG :- Ambil 1 keping roti putih, canai hingga leper. Isikan 1 camca besar inti, ratakdan dan guling seperti swissroll. Sapu telur pada hujung roti dan gulung terus hingga melekat. Kemaskan dan susuh dalam bekas. Buat kaedah sama pada baki roti dan inti.
3.Panaskan minyak pada suhu sederhana untuk goreng terendam. Golek roti sardine gulung tadi dalam telur, kemudian golekkan dengan serbuk roti, rata dan goreng hingga kuning keemasa. Angkat dan toskan atas paper towel. Buat hingga siap.
4.Hidangkan bersama sos kegemaran....
Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Selasa, 31 Januari 2012
Jumaat, 27 Januari 2012
Brokoli Udang dengan sos Tiram....
Hidangan Aida utk t/ari ni 27/1/2011 simple je ..hari jumaat semuanya nak cepat...Ikan Bawal Emas Goreng rempah , sambal udang dan sayur brokoli goreng sos Tiram..ehemmmmm jadi lah..alhamdullilah ..Racing ambil anak2 balik sekolah jap dan makan sama2 sebelum pi solat Jumaat, sek ugama dan klas tambahan.....
~~Brokoli Udang dengan sos Tiram...
1 pokok brokoli saiz kecil
6 ekor udang
1 keping dada ayam ( potong kecil2 )
2 ulas bawang putih ( di ketuk/tumbuk )
4 biji cili api ( di ketuk/ditumbuk )
1/2 biji bawang besar
2 – 4 sudu makan penuh sos tiram
1 sudu makan sos cili
Cara Penyediaan
1. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili api hingga wangi.
2. Kemudian masukkan semua sos2, isi ayam dan sedikit air untuk kuah.
3. Masak hingga ayam empuk kemudian masukkan udang dan brokoli.
4. Tutup sebentar kemudian kacau, barulah diangkat utk dihidangkan.....
~~Brokoli Udang dengan sos Tiram...
1 pokok brokoli saiz kecil
6 ekor udang
1 keping dada ayam ( potong kecil2 )
2 ulas bawang putih ( di ketuk/tumbuk )
4 biji cili api ( di ketuk/ditumbuk )
1/2 biji bawang besar
2 – 4 sudu makan penuh sos tiram
1 sudu makan sos cili
Cara Penyediaan
1. Tumis bawang putih, bawang besar dan cili api hingga wangi.
2. Kemudian masukkan semua sos2, isi ayam dan sedikit air untuk kuah.
3. Masak hingga ayam empuk kemudian masukkan udang dan brokoli.
4. Tutup sebentar kemudian kacau, barulah diangkat utk dihidangkan.....
Isnin, 16 Januari 2012
~~Kek Labu Manis ~~
KEK LABU MANIS.....Sumber inperasi dari resepi Mat Gebu..tqvm ..sungguh yummiiii lembut dan lembap....wat utk meraikan anak2 yatim semalam sempena 10 muharam di surau ..kebetulan ada lebihan buah labu wat kueh ondeh2 tempohari....1st operasi alhamdulilah berjaya dan sedapppp....jom cuba2 operasi ...:))
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung (nak sedap guna mentega cair)
1 1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh garam
450 g labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2 1/2 cawan tepung gandum *
1 camca teh soda bicarbinate*
1/2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan ayak)
KEK LABU MANIS.....Sumber inperasi dari resepi Mat Gebu..tqvm ..sungguh yummiiii lembut dan lembap....wat utk meraikan anak2 yatim semalam sempena 10 muharam di surau
CARA MEMBUATNYA :-)
Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung sedikit tepung gandum dan ketuk keluar lebihan tepung. Panaskan oven pada suhu 160C (jika anda menggunakan tin bewarna hitam macam dalam gambar tu, kalau tin biasa panaskan pada suhu 175C).
Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak(@mentega cair), labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam no 2. Kacau hingga semua sebati dan adunan tidah berbintil2. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
Bila kek masak (uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak) keluarkan dari oven dan biar kan sejuk 10 minit. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
Boleh dihidangkan atau nak lagi sedap, simpan semalaman, kek akan menjadi lebih lembap dan lembut...Selamat mencuba untuk semua...
BAHAN-BAHANNYA :-)
3 biji telur gred A
1 cawan minyak jagung (nak sedap guna mentega cair)
1 1/2 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
1/4 camca teh garam
450 g labu, kupas kulit, kukus hingga lembut dan lecek halus
2 1/2 cawan tepung gandum *
1 camca teh soda bicarbinate*
1/2 camca teh baking powder*
1 1/2 camca besar susu tepung*(*digaul rata dan ayak)
KEK LABU MANIS.....Sumber inperasi dari resepi Mat Gebu..tqvm ..sungguh yummiiii lembut dan lembap....wat utk meraikan anak2 yatim semalam sempena 10 muharam di surau
CARA MEMBUATNYA :-)
Lenser bund-pan dengan mentega, tabur tepung sedikit tepung gandum dan ketuk keluar lebihan tepung. Panaskan oven pada suhu 160C (jika anda menggunakan tin bewarna hitam macam dalam gambar tu, kalau tin biasa panaskan pada suhu 175C).
Dalam satu bekas, satukan telur, gula, garam, minyak(@mentega cair), labu manis lecek dan esen vanilla, kacau hingga semua rata dan sebati menggunakan whisk.
Masukkan tepung yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit ke dalam no 2. Kacau hingga semua sebati dan adunan tidah berbintil2. Tuang dalam tin yang telah disediakan tadi. Bakar selama 50 minit hingga 1 jam. Bergantung pada oven masing2.
Bila kek masak (uji kek dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih tanda kek telah masak) keluarkan dari oven dan biar kan sejuk 10 minit. Keluarkan kek dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
Boleh dihidangkan atau nak lagi sedap, simpan semalaman, kek akan menjadi lebih lembap dan lembut...Selamat mencuba untuk semua...
~~Sambal Tumis Udang~~
Assalamulaikum dan salam sejehtera wat semua...sebenarnya ni dah beberapa hari tertangguh nak wat entrinya ......semua org pandai wat kan...dah terlanjur beroperasi tu aida adaptasikan juga lah di SRKM ni..wat penyedap selera ...dan salah satu menu hidangan t/ari aida ....
~~Sambal Tumis udang ~~
BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
2.Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...
~~Sambal Tumis udang ~~
BAHAN-BAHANNYA :-)
20 ekor udang saiz besar, buang kulit dan tinggalkan ekornya, cuci dan toskan
1 biji bawang besar, hiris kasar
1/2 cawan jus asam jawa (atau ikut rasa)
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (@serbuk perasa)
BAHAN KISAR HALUS :-)
1 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci belacan
CARA MEMBUATNYA :-)
1.Panaskan minyak dalam kuali, tumis cili kisar hingga garing, masukkan bahan kisar halus dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan gula. Masak hingga pekat.
2.Tambah udang dan bawang hiris, masak hingga udang masak dan bawang lembut. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi dan apa2 yang anda rasa sesuai...
~~Tiramisu lagi~~2nd round operasi.....
Tiramisu memang wallah sedapnya....my hubby request lagi..baru selang beberapa hari dah minta di watkan lagi..tengok tu betapa sedappnya kan..kan... klu dah mamam tiramisu sekali ,pasti nak lagi..masuk mulut je hilang..masuk mulut je hilang tu yg nak ulang2 makannya ...selagi tak abissss....hehheh sedappppppp bangettttt ...klu tak percaya jom le cuba operasi ....dan layan kenikmatanNYA...
BAHAN-BAHAN SPONGE CAKE:
175gm butter
200gm gula castor (kurangkan sikit gula, nanti manis sangat)
3 biji telur
1 sudu teh esen vanilla
280gm tepung gandum
1 sudu teh baking soda
sedikit garam
** klu nak senang pi beli je kek sponge perisa kopi ke @ pun perisa coklat tu ...banyak di jual kat tesco...lagi senang dan cepat operasinya..heheh ( ni keja nak senang dan cepat mamam le ni..hahaha ) ..tak payah nak operasi wat kek ....@ beli je biskut lady fingers / biskut marie pun sedap katanya...pun dah boleh operasi....tp Aida masih belum ketemu lagi dgn biskut lady Fingers tu....
BAHAN-BAHAN TIRAMISU:
250ml whipping cream
200ml cream cheese - aida guna cream cheese jenama TATURA
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1 sudu besar serbuk nescafe-aida guna yg segera punya kopi.. ambil satu bungkus serbuk kopi segera power root Alicafe Tongkat Ali hubby punya heheh ....
serbuk koko / milo untuk hiasan
CARA-CARANYA:
1) panaskan oven pada suhu 170 darjah celsius.
2) Gunakan elektrik mixer untuk mix butter dengan gula sampai gebu
3) Masukkan telur satu persatu sampai sebati.
4) Masukkan esen vanilla dan pukul sampai sebati lagi.
5) Akhir sekali masukkan tepung dan pukul sampai sebati.
6) Sapu loyang @ springform loyang guna butter, tuang bancuhan dalam loyang dan bakar selama 30 minit.
7) setelah sponge cake masak, sejukkan sementara.
8) sementara itu, bancuh nescafe tadi ke dalam 1 cawan air panas.
9) Pukul cream cheese, gula halus dan whipping cream. sampai kembang.
10) Sponge cake tadi bolehlah dibelah dua /tiga layer sama tebal.
11) tuangkan bancuhan nescafe menggunakan sudu ke atas bahagian bawah kek tadi.. ( 1/3 cawan)
12) letakkan bancuhan cream cheese tadi ke atas kek tersebut.
13) letakkan bahagian atas kek ke atas bancuhan cream cheese tadi...klu suka boleh tabur / tapis nipis serbok koko / milo - Aida suka serbuk milo.....tak berapa pahit sebab dah ada rasa kopi kan..
14) ulang balik step tuang bancuhan nescafe dan cream cheese.
15) akhir seklai bolehlah hias kek menggunakan serbuk koko / milo
16) sejukkan kek. Biar dia bertapa dlm i/box Baru sedap dimakan!
p/s: sedap rasanya sebab ada manis, masam, rasa nescafe. perfecta makan sejuk-sejuk!
pat pat siku lipat ..sapa cepat dia dapat..pat pat siku lipat ..sapa lama memang tak dapat....dah tinggal 1/4 je tu...kang kena operasi lagiiii...ehemmmmm sedappppp nyummmmiii2...salam sayang dari Aida di SRKM...wallah sedapnya TIRAMISUUUUU.......jom cuba operasi......
sapa cepat dia dapat...
Ahad, 15 Januari 2012
~~Talam Suji~~nyummmmm sedapppp !
Hari ini Aida operasi KUEH TALAM SUJI.....wat minum ptg aida sefamily utk hari ini .14/1/2012...kueh talam ni kena tunggu sejuk betul2 baru cantik dipotong tu yg terpaksa berexperiment pepagi ..ptg dah boleh mamam...nyummmm2 dan mablesss sekali....Jom operasi dan jom layannnn .......:))
Aida pun baru 1st mencuba dan makan talam ni Alhamdulillah hemmm sedappppppnya dan lazattt ..lembut dan lemak rasanya ...sebenarnya lama nak operasi baru ni terlaksana ......ada lebihan tepung semolina suji masa wat kek oren suji resepi Mem Besar tempohari.. kang nanti klu dah expert lagi sayanggg....JGN membazir itu amalan syatin kan..kan..
belek belek dan ushar ..godek2 cari resepi talam suji.. Alhamdulillah jumpa skodeng diblog Air Tangan ReeN KhaN..10q reen ....dah berkenan apa lagi berexperimentlah kita ....hehehh
~~Talam Suji ~~
Lapis bawah:
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau untuk citarasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
1 cawan gula merah
Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong.
JOM operasi..Jom menikmati..dan JOm layannnnnn....salam sayang dari Aida di SRKM....
Aida pun baru 1st mencuba dan makan talam ni Alhamdulillah hemmm sedappppppnya dan lazattt ..lembut dan lemak rasanya ...sebenarnya lama nak operasi baru ni terlaksana ......ada lebihan tepung semolina suji masa wat kek oren suji resepi Mem Besar tempohari.. kang nanti klu dah expert lagi sayanggg....JGN membazir itu amalan syatin kan..kan..
belek belek dan ushar ..godek2 cari resepi talam suji.. Alhamdulillah jumpa skodeng diblog Air Tangan ReeN KhaN..10q reen ....dah berkenan apa lagi berexperimentlah kita ....hehehh
~~Talam Suji ~~
Lapis bawah:
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
1 cawan gula pasir (atau untuk citarasa)
sedikit garam
sedikit pewarna kuning
Lapis atas :
4 cawan santan pekat
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar gula
1 cawan gula merah
Cara:
1. Masukkan semua bahan lapis bawah dalam periuk dan kacau atas api perlahan hingga agak pekat..
2. Masukkan dalam loyang dan ratakan. Kukus 15 – 20 minit
3. Adunkan semua bahan lapis atas.
4. Masakkan sekejap dan tuangkan atas lapis bawah.
5. Kukus lagi selama 20 minit.
6. Sejukkan dan potong.
JOM operasi..Jom menikmati..dan JOm layannnnnn....salam sayang dari Aida di SRKM....
Selasa, 10 Januari 2012
~~SIZZLING YEE MEE sempoi ~~
SIZZLING YEE MEE alah2 Mee hot plate @ Mee Basah gitu....pepagi 10/1/2012 Aida operasi wat sarapan family dan anak2 sebelum pi sekolah...HOT PLATE tak ada masuk pinggan je le ......lagi senang....hehheh jom kita sarapan pagi.....:))
~~SIZZLING YEE MEE sempoi ~~
Bahan-bahannya boleh ditambah ikut kesesuaian resepi sebagai panduan saja....ok
Bahanya:
3 sanggul (gulung) yee mee -klu tak ada guna je ,1/2 kg mee kuning / mee kering pun boleh.
5 ulas bawang putih
1/2 cm halia- tumbuk
5 biji cendawan butang- hiris
1 keping tahu putih- potong
1 keping dada ayam di potong dadu
2 sudu sos tiram - sesuaikan rasanya, boleh tambah
3 kicap - sesuaikan rasa dan boleh tambah...
2 pokok sawi- potong
3 tangkai lada kering -di potong serong aje
serbuk lada hitam
2 cawan air.
*tepung jagung sikit jika kuah terlalu cair.
beberapa titik minyak bijan
minyak utk menumis
caranya:
Tumiskan bawang putih ,lada kering yg dipotong dan halia hingga naik bau.
- masukan dada ayam , tahu dan kacau lagi hingga ayam masak cikit.
- Masukan air ,sos tiram , kicap , lada hitam , masak hingga mendidih, masukan cendawan butang, minyak bijan dan sawi , akhir sekali baru mee..
-jika kuah cair bancuhkan sikit saja tepung jagung dan masukkan dalm kuah.jika dah cukup pekat tak payah masukan.kacau lg hingga ke semua masak dan secukup rasa klu dah ok terus dihidangkan panas2...lebih mabless klu ada cili jeruk..wallah..slurppppp2 sedapnya....
p/s; Hiasan timun dan limau kasturi dan cili jeruk ....perahhhhhhh sedap....jom layannnnn.
~~SIZZLING YEE MEE sempoi ~~
Bahan-bahannya boleh ditambah ikut kesesuaian resepi sebagai panduan saja....ok
Bahanya:
3 sanggul (gulung) yee mee -klu tak ada guna je ,1/2 kg mee kuning / mee kering pun boleh.
5 ulas bawang putih
1/2 cm halia- tumbuk
5 biji cendawan butang- hiris
1 keping tahu putih- potong
1 keping dada ayam di potong dadu
2 sudu sos tiram - sesuaikan rasanya, boleh tambah
3 kicap - sesuaikan rasa dan boleh tambah...
2 pokok sawi- potong
3 tangkai lada kering -di potong serong aje
serbuk lada hitam
2 cawan air.
*tepung jagung sikit jika kuah terlalu cair.
beberapa titik minyak bijan
minyak utk menumis
caranya:
Tumiskan bawang putih ,lada kering yg dipotong dan halia hingga naik bau.
- masukan dada ayam , tahu dan kacau lagi hingga ayam masak cikit.
- Masukan air ,sos tiram , kicap , lada hitam , masak hingga mendidih, masukan cendawan butang, minyak bijan dan sawi , akhir sekali baru mee..
-jika kuah cair bancuhkan sikit saja tepung jagung dan masukkan dalm kuah.jika dah cukup pekat tak payah masukan.kacau lg hingga ke semua masak dan secukup rasa klu dah ok terus dihidangkan panas2...lebih mabless klu ada cili jeruk..wallah..slurppppp2 sedapnya....
p/s; Hiasan timun dan limau kasturi dan cili jeruk ....perahhhhhhh sedap....jom layannnnn.
Isnin, 9 Januari 2012
kek keju Tiramisu simple.....nyummmmmm b/day my hubby....
Assalamulaikum dan salam sejehtera wat semua....sebenarnya dah lama nak cuba , try operasi wat Tiramisu.....baru hari ni terlaksa hajatnya ..
Mama di rumah tinggal seorang...
Hajat di hati nak wat kejutan..
Operasi sempena bithday my hubby tersayang,
Kek keju TIRAMISU jadi pilihan ..
Alhamdulillah siap sudah operasi utk hari ini cuba operasi wat kek keju Tiramisu sempena bithday my hubby En.Shamsul Nizam 9/1/2012....bersama hidang tengah hari juga.....terima kasih pada kekawan HYSBnC yg membantu dan baik2 hati semua.....nyummm2 jom layan jap..TIRAMISU aida ni..
Tiramisu simple je ..hanya guna kek sponge cake sebagai base..yg ada org guna biskut lady fingers ..tp lama tak ketemu dgn biskut tu....kek span pun jadi lah....dan dah boleh mula beroperasi dan berexperiment......salam sayang dari Aida di SRKM......
~~Kek Keju Tiramisu simple~~
sumber inperasi dari umi_e@myresipi.com..terima kasih di ucapkan.....
Bahan-bahan :
1 biji sponge kek - klu malas nak membaking kek span (sponge) ,beli aje yg dah siap tu....heheh
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan - aida suka bubuh milo...
Cara-cara:)
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi- aida guna yg segera punya kopi.. ambil satu bungkus serbuk kopi segera power root Alicafe Tongkat Ali hubby punya heheh ....
Aida guna kan pisau jenis ni...lebih senang dan cantik potonganya.....rata dan kemas je kelihatan kek yg telah di potong dua..
-Dlm mix pengisar Satukan gula, cheese dan w/cream
-Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
-Potong kek pada 2 bahagian - gunakan pisau pemotong kek lagi senang...
-Tuangkan 1/2 bancuhan nescafe ke atas kek
-kemudian sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek.tapiskan serbuk koko/ milo di atasnya ..
-Susun lagi bahagian kek yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
-kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
-Hiaskan dengan serbuk koko / milo bila masa nak menghidangkannya...
Hiasan tepinya tu aida guna coklat masakan :
kepingan coklat
- coklat masakan secukupnya...x perlu banyak...
- coklat masakan putih
- baking paper
- board keras nk alas baking paper
cara cara
- cairkan choc cara d/boil...tuang atas baking paper
- ratakan ngan spatula atau sudu....ikut ketebalan mana nak
- cairkan choc putih cara d/boil
-masukkan dlm piping bag...corakkan atas choc hitam yg dah diratakan tadi
- biarkan keras....nk keraskan dlm peti ais pun blh...kejap je dah keras
- kuakan...bia lembut sket....agak2 boleh potong & x patah bila dipotong
- potong la ikut suka...blh disimpan atau digunakan terus.
*** nk siram choc tu atas aluminium foil pun blh gak...tp jgn lupa alas ngan kertas keras dulu..dan boleh lah di hiasi di tepi2 kek tadi...
*** kek Tiramisu ni hendaklah sentiasa dlm i/box klu kat luar crem tu mencair.....PUTERI LILIN kata kan..tak tahan panas....heheh ...dah ngapppp sekali pasti nak ulang ngapp lagi selagi TRIMASU tu tak abisssss.....
Mama di rumah tinggal seorang...
Hajat di hati nak wat kejutan..
Operasi sempena bithday my hubby tersayang,
Kek keju TIRAMISU jadi pilihan ..
Alhamdulillah siap sudah operasi utk hari ini cuba operasi wat kek keju Tiramisu sempena bithday my hubby En.Shamsul Nizam 9/1/2012....bersama hidang tengah hari juga.....terima kasih pada kekawan HYSBnC yg membantu dan baik2 hati semua.....nyummm2 jom layan jap..TIRAMISU aida ni..
Tiramisu simple je ..hanya guna kek sponge cake sebagai base..yg ada org guna biskut lady fingers ..tp lama tak ketemu dgn biskut tu....kek span pun jadi lah....dan dah boleh mula beroperasi dan berexperiment......salam sayang dari Aida di SRKM......
~~Kek Keju Tiramisu simple~~
sumber inperasi dari umi_e@myresipi.com..terima kasih di ucapkan.....
Bahan-bahan :
1 biji sponge kek - klu malas nak membaking kek span (sponge) ,beli aje yg dah siap tu....heheh
250ml whipping cream
200ml cream cheese
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas (nak bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe
serbuk koko untuk hiasan - aida suka bubuh milo...
Cara-cara:)
Bancuhkan nescafe dengan satu cawan air panas tadi- aida guna yg segera punya kopi.. ambil satu bungkus serbuk kopi segera power root Alicafe Tongkat Ali hubby punya heheh ....
Aida guna kan pisau jenis ni...lebih senang dan cantik potonganya.....rata dan kemas je kelihatan kek yg telah di potong dua..
-Dlm mix pengisar Satukan gula, cheese dan w/cream
-Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu
-Potong kek pada 2 bahagian - gunakan pisau pemotong kek lagi senang...
-Tuangkan 1/2 bancuhan nescafe ke atas kek
-kemudian sapukan adunan cream+cheese tadi atas kek.tapiskan serbuk koko/ milo di atasnya ..
-Susun lagi bahagian kek yang selebihnya sapukan nescafe n baki cream cheese td.
-kemudian tutup dengan cling film dan simpan dalam fridge sebentar…
-Hiaskan dengan serbuk koko / milo bila masa nak menghidangkannya...
Hiasan tepinya tu aida guna coklat masakan :
kepingan coklat
- coklat masakan secukupnya...x perlu banyak...
- coklat masakan putih
- baking paper
- board keras nk alas baking paper
cara cara
- cairkan choc cara d/boil...tuang atas baking paper
- ratakan ngan spatula atau sudu....ikut ketebalan mana nak
- cairkan choc putih cara d/boil
-masukkan dlm piping bag...corakkan atas choc hitam yg dah diratakan tadi
- biarkan keras....nk keraskan dlm peti ais pun blh...kejap je dah keras
- kuakan...bia lembut sket....agak2 boleh potong & x patah bila dipotong
- potong la ikut suka...blh disimpan atau digunakan terus.
*** nk siram choc tu atas aluminium foil pun blh gak...tp jgn lupa alas ngan kertas keras dulu..dan boleh lah di hiasi di tepi2 kek tadi...
*** kek Tiramisu ni hendaklah sentiasa dlm i/box klu kat luar crem tu mencair.....PUTERI LILIN kata kan..tak tahan panas....heheh ...dah ngapppp sekali pasti nak ulang ngapp lagi selagi TRIMASU tu tak abisssss.....
Sabtu, 7 Januari 2012
~~Puding Roti Buah Peach ~~nyummmmm
Ptg 6/1/2012 tadi sempat operasi Pudding Roti buah Peach.....Ter"Mengencesss " punya pasal tengok puding Mangga ju Zuriana Abd Latip.....Mangga tak ada ...apa lagi buah peach dlm tin yg aida taram.....jadi le ....mamam sejuk2 nyammmm2.....
.Puding Roti Buah Peach...sedappp ...resepi nih kombinasi dr resepi puding aiskrim Mangga dan puding mangga liliwati kasdi dn kak zuraini alias...tp buah mangga tak ada ...aida guna buah peach dlm tin je....dan hasilnya mabelessss..Jom selak2 resepinya dan jom operasi...bertapakan dlm i/box ..wallah nyummmmnya bila dimamam sejuk2....
~~Puding Roti Buah Peach~~
bahan2nya
1paket agar2 bertali
6cwn air
-Masak hingga agar2 betul cair
Masukan 1cwn gula pasir
masukkan 1tin susu cair
-amik sedkit susu cair bancuh dgn 2 sudu makan tepong kastad,sebatikan dan masuk ke dlm agar2 tadi...
masukkan 2 sudu makan butter
1 sudu teh esen vanila
-masak hingga mendidih-tutup api
Ambil 3 keping roti keping koyak2 kan dan ambil sikit adunan agar2 dan blender hingga betul2 hancur dan masuk kan dlm adunan agar2 tadi.
-bahagikan kepada 2 bahagian ...1 adunan bubuh sikit perwarna kuning dan blenderkan sikit buah peach...1 bhgn lagi dibiarkan dgn warna asal...
-susun buah peach dlm loyang dan masukan adunan warna asal ke dlm acuan yg telah dibasahkan...biarkan mengeras sdkit...
-bila lapisan pertama tadi dh keras sdkit ,lapiskan lagi satu adunan...sejukkan sekejap dn masukkn dalam peti ais...biarkan mengeras....mamam sejuk2 memang mablesss dan nyummm2...
.Puding Roti Buah Peach...sedappp ...resepi nih kombinasi dr resepi puding aiskrim Mangga dan puding mangga liliwati kasdi dn kak zuraini alias...tp buah mangga tak ada ...aida guna buah peach dlm tin je....dan hasilnya mabelessss..Jom selak2 resepinya dan jom operasi...bertapakan dlm i/box ..wallah nyummmmnya bila dimamam sejuk2....
~~Puding Roti Buah Peach~~
bahan2nya
1paket agar2 bertali
6cwn air
-Masak hingga agar2 betul cair
Masukan 1cwn gula pasir
masukkan 1tin susu cair
-amik sedkit susu cair bancuh dgn 2 sudu makan tepong kastad,sebatikan dan masuk ke dlm agar2 tadi...
masukkan 2 sudu makan butter
1 sudu teh esen vanila
-masak hingga mendidih-tutup api
Ambil 3 keping roti keping koyak2 kan dan ambil sikit adunan agar2 dan blender hingga betul2 hancur dan masuk kan dlm adunan agar2 tadi.
-bahagikan kepada 2 bahagian ...1 adunan bubuh sikit perwarna kuning dan blenderkan sikit buah peach...1 bhgn lagi dibiarkan dgn warna asal...
-susun buah peach dlm loyang dan masukan adunan warna asal ke dlm acuan yg telah dibasahkan...biarkan mengeras sdkit...
-bila lapisan pertama tadi dh keras sdkit ,lapiskan lagi satu adunan...sejukkan sekejap dn masukkn dalam peti ais...biarkan mengeras....mamam sejuk2 memang mablesss dan nyummm2...
Selasa, 3 Januari 2012
"KEK OREN SUJI "
Pembuka tirai membaking 2012' "KEK OREN SUJI " resepi mamy Relaxkejap Ok 10q mamy.......emmmmmm sedappppp....
"KEK OREN SUJI " resepi mamy Mem Debab 10q mamy....tayang tengah mlm.....ni kes digoda2 oleh kak lia Enjit Enjit Semut yg hantar MMS kek oren, ptg tadi masa aida tgh mengentil kipap.....SABORR JEE....lepas magrib pi selongkah i/box ..Alhamdulillah jumpa tepung kek tp cuma berbaki betul2 secawan je 110g apa lagi operasi le....Pepanas nyummmm2...sedappppp....kejap je dah licinnnnnn....
SUJI ORANGE CAKE @ KEK OREN SUJI...
copy dan paste dari sumber rasa kak Mami...@ kak lia @ enjit2 semua.
3 biji telur
110 gm (3/4 cup) gula castor
110 gm (1 cups) tepong naik sendiri
25 gm (1/4 cup) semolina
1 tablespoon susu pekat
120 gms butter ( cairkan secara double boil & ketepikan biar sejuk)
1 tablespoon perahan air limau ataupun sunquick
sedikit parutan kulit limau (jgn parut kulit putih)
1 teaspoon orange colouring
Panaskan oven.
Pukul telur dipukul high speed tanpa henti selama 5 minit
kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.
Masukkan tepong & semolina.
Masukkan butter, susu, perahan air limau & kulit limau & pewarna.
Gaul hingga sebati.
Masukkan kedlm loyang yg telah dilengser majerian & taburkan sedikit tepong. Bakar dgn suhu 170 deg. C selama 1/2 jam ataupun masak
"KEK OREN SUJI " resepi mamy Mem Debab 10q mamy....tayang tengah mlm.....ni kes digoda2 oleh kak lia Enjit Enjit Semut yg hantar MMS kek oren, ptg tadi masa aida tgh mengentil kipap.....SABORR JEE....lepas magrib pi selongkah i/box ..Alhamdulillah jumpa tepung kek tp cuma berbaki betul2 secawan je 110g apa lagi operasi le....Pepanas nyummmm2...sedappppp....kejap je dah licinnnnnn....
SUJI ORANGE CAKE @ KEK OREN SUJI...
copy dan paste dari sumber rasa kak Mami...@ kak lia @ enjit2 semua.
3 biji telur
110 gm (3/4 cup) gula castor
110 gm (1 cups) tepong naik sendiri
25 gm (1/4 cup) semolina
1 tablespoon susu pekat
120 gms butter ( cairkan secara double boil & ketepikan biar sejuk)
1 tablespoon perahan air limau ataupun sunquick
sedikit parutan kulit limau (jgn parut kulit putih)
1 teaspoon orange colouring
Panaskan oven.
Pukul telur dipukul high speed tanpa henti selama 5 minit
kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.
Masukkan tepong & semolina.
Masukkan butter, susu, perahan air limau & kulit limau & pewarna.
Gaul hingga sebati.
Masukkan kedlm loyang yg telah dilengser majerian & taburkan sedikit tepong. Bakar dgn suhu 170 deg. C selama 1/2 jam ataupun masak
Ahad, 1 Januari 2012
Sinar 2012 menjelma...2011 melaburkan tirainya ......
Assalamulaikum wat semua .....2012 datang juga....2011 telah melaburkan tiranya ....
2011 membawa pergi seribu kenangan....
kenangan pahit dan manis luput di ingatan..
mengenal erti nilai persahabatan ...
mengenal erti luhurnya persaudaraan ...
mengenal keikhlasan sahabat2 ku sekalian ...
berbagai onak dan duri sudah ku telan..
harapanku kini semua itu takkan menjejaskan ..
ikhlasnya hatiku pada mu wahai sahabat2 sekalian ...
semoga diriku di terima seadanya sekelian..
moga tahun 2012 membawa sinar keceriaan .....
Masa lalu adalah kenangan…
masa kini adalah kenyataan…
masa depan adalah harapan…
selamat tahun baru 2012…
selamat tinggal kenangan..
selamat datang harapan… Selamat Tahun Baru 2012.
Detik demi detik....Hari demi hari....
Hingga bulan demi bulan telah mengunsung banyak cerita....
Suka ..Duka...menjadi warna dalam hidup kita..
Tapi biarlah semuanya menjadi kenangan yg terpahat kukuh disanubari selamanya.... JGN terus di buang...JGN terus di lupa...
Kini Tahun Baru 2012 mula mengingkap tabir menyambut kita ....
Saatnya kita mengemas kegagalan menjadi ke suksesan....
Kita buka lembaran kisah baru dengan semangat dan keceriaan....
Harapan dan doa sentiasa di panjatkan "moga lebih dilimpahi dengan rahmat dan keberkatan dlm kehidupan ...…
WELCOME 2012 .... semoga impian dan harapan kan menjadi kenyataan....
....Selamat Tahun Baru 2012 juga di ucapkan...wat semua kekawan sekelian...dari RR dan familys....♥ ♥ :)
Langgan:
Catatan (Atom)