Sekali sekala klu layan soto memang wallah...slurpppp...slurppppp memang tak ingat dah makan, pasti nak ulang lagi makan....sungguh yummyy...:) jom layan soto sebentar....
pek Serbuk Rempah Soto yg selalu aida guna ..istimewa nya ianya sungguh sedappp.....
BAHAN KUAH SOTO :-)
1/2kg rangka ayam, cuci bersih dan toskan
2 batang serai, dititik
1 inci lengkuas, dititik
1 pokok daun sup, kerat kasar2
1 genggam bawang goreng
Air secukupnya
1 bungkus rempah soto istimewa - ini yg selalu aida gunakan klu nak wat soto...
1 biji bawang besar*
5 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 camca besar lada hitam biji*(*dikisar halus)
BAHAN TUMIS :-)
1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
6 kuntum bunga cengkih
BAHAN LAIN :-)
Nasi impit, rebus didadu
Begedel ayam + kentang
Taugeh, buang ekor dan celur sekejap
Cili kicap/ sambal kicap
Soo hoon goreng
Kacang tanah goreng
Daging ayam yang dicarik halus
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK KUAH SOTO :- Panaskan sedikit minyak dalam periuk, tumis bahan2 tumis hingga harum, masukkan serai, lengkuas dan bahan kisar halus, tumis hingga wangi. Rempah sup dan kurma, disatukan dan bancuh dgn sedikit air, kacau rata dan masukkan dalam peruk tadi, tumis hingga rempah sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah gara, secukup rasa..
UNTUK SOTO AYAM :- Isi nasi impit secukupnya dalam mangkuk, tuang kuah. Letak begedel, dan bahan2 lain. Nikmati soto dengan sambal kicap..hmmmm...perahhhhhh salam sayang dari Aida di SRKM...:))
UNTUK WAT BEGEDIL AYAM:-
5 biji kentang - potong2
2 kelar dada ayam - potong2
sepokok daun sup
segenggam bawang goreng
1/2 sudu lada sulah -tumbuk
garam secukupnya
1 biji telur
minyakutk mengoreng
caranya :-
- kentang dan ayam di goreng , sekejap dah kuning diangkat dan toskan.
- masukkan dlm satu bekas / periuk tumbuk bersama kentang , ayam , daun sup, garam , bawang goreng dan lada sulah hingga lumat . rasa sesedapnya dan bentukkan bulat2 leper....
- kocok telur dan bubuh sikit garam.....sebelum goreng begedil yg telah di bentukan tadi celup dlm telur dan goreng hingga kekuningan dan angkat ,...toskan...dan sedia utk di nikmat bersama soto .....
Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Khamis, 30 Jun 2011
~~Soto Power~~
"SOTO POWER"...memang yang terbaikkkk.....untuk menu berbuka pose Aida dan family hari ini 30/6/2011....tqvm pada kk Sherry Dzul yg telah mengirimkan .....Aida berexperiment hari ini.....wallah slurppppp...slurpppp memang best di Add dgn sambal kicap dan dilengkapkan lagi dengan Begedil Ayam....perahhhhhh Jom layannnnn.....:))
Soto Power citrasa Aida Jom operasi ....Jom slurppppppp....Salam Sayang dari Aida di SRKM...:))
CARA-CARA MASAK SOTO rempah segera:sebenarnya ada tertulis di bungkusan tu tp aida lebih suka di tumis sekejap..baru naik bau dan wangi rempah soto tu....ini citrasa aida ...
-tumis bawang besar + putih kisar dan rempah soto sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah garam, secukup rasa..
-Goreng daging ayam (ayam hendaklah diperap dgn perencah soto. kunyit, halia dan sedikit garam sebelum goreng)
-Toskan dan ketepikan ayam yg digoreng tadi dan siat kasar2
-Tuang sup diatas ketupat yang dipotong dadu
-Taburkan ayam goreng, tahu goreng ,tauge celur , bwg goreng , soon goreng , kacang tanah goreng, dan daun sup
-Enak dimakan bersama sambal kicap , Begedil ayam + ketang ketika panas..slurpppppp...slurpppp perahhhhhh ....
Soto Power citrasa Aida Jom operasi ....Jom slurppppppp....Salam Sayang dari Aida di SRKM...:))
CARA-CARA MASAK SOTO rempah segera:sebenarnya ada tertulis di bungkusan tu tp aida lebih suka di tumis sekejap..baru naik bau dan wangi rempah soto tu....ini citrasa aida ...
-tumis bawang besar + putih kisar dan rempah soto sedikit garing. Masukkan rangka ayam, gaul rata dan biar kecut sekejap. Tuang air secukupnya, masukkan bawang goreng dan daun sup, kacau rata dan biar mendidih. Kecilkan api dan renih 1 - 2 jam, tambah garam, secukup rasa..
-Goreng daging ayam (ayam hendaklah diperap dgn perencah soto. kunyit, halia dan sedikit garam sebelum goreng)
-Toskan dan ketepikan ayam yg digoreng tadi dan siat kasar2
-Tuang sup diatas ketupat yang dipotong dadu
-Taburkan ayam goreng, tahu goreng ,tauge celur , bwg goreng , soon goreng , kacang tanah goreng, dan daun sup
-Enak dimakan bersama sambal kicap , Begedil ayam + ketang ketika panas..slurpppppp...slurpppp perahhhhhh ....
~~Laksam~~
Menu t/hari aida sefamily utk hari 10/2/11...cuba wat LAKSAM... Alhamdulillah 1st time wat laksam...perahhhh sungguh sedap dan yummiiiiii..... ,Sumber semangat dan inperasi dari Naimah Bt Zainudin .Tqvm imah kerana sudi berkongsi resepi yg sungguh sedap dan mencabar kesungghan dan melawan kemalasan ku selama ini yg teringin sangat nak mengoperasi ..akhirnya berhasil w/ p tak secantik imah punya laksam...wallah .....maaf imah ada penderhakaan kat sambal tu Aida tak guna lada kering ...Aida gantikan cili padi dan lada merah macam wat sambal belacan ...nak kan kepedassan dan ada ummppppppp bila makannn .. Jom layannnn laksam......:))
~~LAKSAM ~~..sumbangan Resei dan ilhAm rasa dari Naimah Zainudin aida seletkan resepinya di sini utk memudahkan kekawan mentorrainya pula....Jom slurpppp..slurpppp dan salam sayang dari Aida di SRKM....:))
Bahan2nya
1 cwn tepung beras
1 senduk kecil tepung gandum
1 senduk kecil tepung ubi
2 cawan air suam
Cara2nya
-masukkan semua bhn diatas dlm satu bekas
-kacau agar semuanya sebati
-ambik tudung periuk dan sapu dgn myk
-masukkan tudung periuk dlm kukusan
-ambik sedikit adunan tadi..dikacau2 sedikit pastu letakan atas tudung
periuk..agak2lah
-kukus dlm 2 minit @sehingga msk
-bila dah masak..sejukkan sekejap agar laksam tadi kelihatan cantik dan licin
bila digulung..
-ulang proses yg sama sampai habis adunan tadi..
-biasanya saya guna tudung periuk 16 cm dan 18cm..dapatlah dlm 5@6 batang
laksam dlm 1 adunan..
Bahan2 kuah laksam
ikan sardin hidup\selayang dlm 1\2 kilo(saya pilih yg besar skit)
Bawang merah 8 biji(lebih lagi sedap)
santan dlm 2 cawan + 2 cawan air
asam keping 2
lada hitam 1 sudu teh-diblender
garam+gula
Cara2nya..
-rebus ikan tadi bersama dgn 2 keping asam dan garam
-setelah masak asingkan isi dan tulang
-blender isi ikan sehingga betol2 halus..
-masukkan dlm periuk bersama dgn santan+bwg merah yg diblender+asam
keping+lada hitam+garam dan gula
-masak hingga agak2 pekat dan sentiasa dikacau2 agar x berketul2..
-angkat dan kacau lagi dlm 2 minit..
-siap!!!
Sambal -( Aida gantikan dgn cili padi + lada merah/besar/ basah )
blender lada kering +belacan +gula +garam
Bahan2 ulam
timun
kcg panjang
gaun kesum
daun kadok
taugeh
*taruk je apa yg ada
~~LAKSAM ~~..sumbangan Resei dan ilhAm rasa dari Naimah Zainudin aida seletkan resepinya di sini utk memudahkan kekawan mentorrainya pula....Jom slurpppp..slurpppp dan salam sayang dari Aida di SRKM....:))
Bahan2nya
1 cwn tepung beras
1 senduk kecil tepung gandum
1 senduk kecil tepung ubi
2 cawan air suam
Cara2nya
-masukkan semua bhn diatas dlm satu bekas
-kacau agar semuanya sebati
-ambik tudung periuk dan sapu dgn myk
-masukkan tudung periuk dlm kukusan
-ambik sedikit adunan tadi..dikacau2 sedikit pastu letakan atas tudung
periuk..agak2lah
-kukus dlm 2 minit @sehingga msk
-bila dah masak..sejukkan sekejap agar laksam tadi kelihatan cantik dan licin
bila digulung..
-ulang proses yg sama sampai habis adunan tadi..
-biasanya saya guna tudung periuk 16 cm dan 18cm..dapatlah dlm 5@6 batang
laksam dlm 1 adunan..
Bahan2 kuah laksam
ikan sardin hidup\selayang dlm 1\2 kilo(saya pilih yg besar skit)
Bawang merah 8 biji(lebih lagi sedap)
santan dlm 2 cawan + 2 cawan air
asam keping 2
lada hitam 1 sudu teh-diblender
garam+gula
Cara2nya..
-rebus ikan tadi bersama dgn 2 keping asam dan garam
-setelah masak asingkan isi dan tulang
-blender isi ikan sehingga betol2 halus..
-masukkan dlm periuk bersama dgn santan+bwg merah yg diblender+asam
keping+lada hitam+garam dan gula
-masak hingga agak2 pekat dan sentiasa dikacau2 agar x berketul2..
-angkat dan kacau lagi dlm 2 minit..
-siap!!!
Sambal -( Aida gantikan dgn cili padi + lada merah/besar/ basah )
blender lada kering +belacan +gula +garam
Bahan2 ulam
timun
kcg panjang
gaun kesum
daun kadok
taugeh
*taruk je apa yg ada
~~Laksa Asam ala Peneng ~~
Menu t/ hari aida sefamily tukar selera... Laksa Asam dah lama terliuh dgn laksa udang war, Laksam Imah dan laksa sardin cha...Hari ini baru terlaksana ....tp ni Lakas Asam alah Penang le....wallah ..Aida wat dgn ikan sardin segar..Alhamdulillah hilang mengencessssss dah....:)) lama....kini baru terasa....
Jom kita slurp....slurppppp ... "LAKSA ASAM "perahhhhhhh ...salam sayang dari Aida di SRKM....
Bahan-bahan :)
1 paket laksa - Aida guna laksa panjang / basah
*Bahan kuah laksa*
1/2 kg ikan kembung/ selayang / sardin - aida guna ikan sadin segar.
2 keping asam keping
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
5 sudu makan cili giling
segenggam daun kesum
2 batang bunga kantan- sebatang hiris halis dan sebatang belah dua.
garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka.
*Bahan ulam laksa*
4-5 biji telur rebus - dibelah dua
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
5-6 biji cili padi - dihiris
1/2 biji nanas - dihiris
1 batang timun - dihiris memanjang
5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
4-5 helai daun salad - dihiris
segenggam taugeh -celur
2 keping tahu goreng dan potong dadu.
Cara-cara :)
1. *Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus sampai lembut- klu guna laksa yg kering tu,tp aida guna laksa basah/panjang celur sekejap saja..Laksa ditoskan dan diketepikan...
2. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
3. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
5. Masukkan cili giling ...Lalu masukkan air dan asam keping /asam jawa...secukupnya
6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan yg di belah dua...
7. Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...cukup rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya ...wallah slurpppp.slurppppp perahhhhhh :))
Jom kita slurp....slurppppp ... "LAKSA ASAM "perahhhhhhh ...salam sayang dari Aida di SRKM....
Bahan-bahan :)
1 paket laksa - Aida guna laksa panjang / basah
*Bahan kuah laksa*
1/2 kg ikan kembung/ selayang / sardin - aida guna ikan sadin segar.
2 keping asam keping
1 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm halia
5 sudu makan cili giling
segenggam daun kesum
2 batang bunga kantan- sebatang hiris halis dan sebatang belah dua.
garam secukup rasa dan serbuk perasa jika suka.
*Bahan ulam laksa*
4-5 biji telur rebus - dibelah dua
1 biji cili merah - dihiris
1 biji cili hijau - dihiris
1 labu bawang besar - dihiris
5-6 biji cili padi - dihiris
1/2 biji nanas - dihiris
1 batang timun - dihiris memanjang
5-6 biji limau kasturi - dibelah dua
4-5 helai daun salad - dihiris
segenggam taugeh -celur
2 keping tahu goreng dan potong dadu.
Cara-cara :)
1. *Laksa* Laksa direndam dalam air sekurang-kurangnya setengah jam...Kemudian direbus sampai lembut- klu guna laksa yg kering tu,tp aida guna laksa basah/panjang celur sekejap saja..Laksa ditoskan dan diketepikan...
2. *Kuah laksa* Ikan direbus bersama asam keping dan sedikit garam...Kemudian, asingkan ikan rebus dan ketepikan air rebusan bersama asam keping tadi...
3. Ikan rebus diperisikan lalu dikisar...Kemudian, campurkan isi ikan dikisar ke dalam air rebusan ikan tadi...Tulang ikan turut dikisar...Tulang ikan kisar ditapis ke dalam ramuan tadi juga...
4. Kisarkan bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili padi dan halia...Bahan-bahan dikisar ini dicampurkan kepada ramuan ikan rebus tadi...Kemudian, panaskan periuk...
5. Masukkan cili giling ...Lalu masukkan air dan asam keping /asam jawa...secukupnya
6. Masukkan daun kesum dan bunga kantan yg di belah dua...
7. Kacau perlahan-lahan...Masak hingga mendidih...cukup rasa masin, masam, dan pedasnya...Bubuhkan garam secukup rasa...Sedia untuk diangkat dan dihidangkan bersama laksa dan ulam-ulamannya ...wallah slurpppp.slurppppp perahhhhhh :))
Rabu, 29 Jun 2011
~~Bakso Daging ~~
Cuaca di Melaka hari ni hujan masih turun dari subuh hingga le ke saat ini...Tp tugasan tetap berjalan seperti biasa...sibuk memasak , mengemas dan urusan anak2 sekolah...Menu t/hari ini aida teringin nak wat basko homemade sendiri wallah sungguhhhhh sedapppp.....slurpppppp2....bertambah2 makan bakso panas2 dlm cucaa hujan ni...tqvm mama jijah dan kekawan yg menyumbangkan ilham rasa yg sungguh lazat ini...slruppppppppp....:)) dgn sambal kicap dan sos cili....wowwwwww.....
~~BAKSO~~ TQVM ilham rasa dari ....
che'iza@myresipi.com
Bahan-bahan ( 7-8 org )
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
Taugeh
Kobis dihiris halus- aida add sawi , carrot dan daun sop....
*UTK BEBOLA
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sb telur (1/2 biji)
1 sk tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah n garam
*UTK KUAH
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sk lada sulah biji
2 batang serai diketuk
1 sb pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam n perasa
Cara-cara 1.UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai. 2.Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa. 3.UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola 4.Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain. 5.Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....
- tp Aida campurkan saja cili padi + seulas bawang putih tumbuk dan add kicap... serta sos cili wallah sedappppppp.....
~~BAKSO~~ TQVM ilham rasa dari ....
che'iza@myresipi.com
Bahan-bahan ( 7-8 org )
Mee Hoon 1 bungkus (400 gm)
Taugeh
Kobis dihiris halus- aida add sawi , carrot dan daun sop....
*UTK BEBOLA
400 gm daging cincang
2 biji bawang merah diracik halus
2 biji bawang putih diracik halus
2 sb telur (1/2 biji)
1 sk tepung ubi / tepung jagung
sedikit serbuk lada sulah n garam
*UTK KUAH
3 biji bawang merah dihiris
* 3 ulas bawang putih
*1/2 inci halia
*1sk lada sulah biji
2 batang serai diketuk
1 sb pati daging / pati ayam
sedikit serbuk lada sulah
garam n perasa
Cara-cara 1.UTK KUAH; Tumbuk bahan bertanda *. Panaskan minyak, tumis bawang meras hingga kekuningan. Masukkan bahan yg telah ditumbuk tadi, tumis hingga garing n naik bau. Masukkan sekali serai. 2.Masukkan air, masukkan juga pati daging, serbuk lada sulah, garam n perasa. 3.UTK BEBOLA: Sementara menunggu kuah mendidih, gaul semua bahan utk membuat bebola daging. Bentukkan bulat mengikut saiz yg kita suka. Siap membentukkan masukkan kedlm kuah tadi, biar mendidih. Kuah siap apabila bebola tadi timbul. Siap kuah n bebola 4.Rendam bee hoon dan celur, kemudian tapis. Hidang bee hoon dgn taugeh n kobis. Tuang kuah dgn bebola. Boleh juga guna mee lain. 5.Biasanya di indonesia.. bakso dihidang dgn cili padi yg ditumbuk berasingan dgn kicap... Kicap yg sering diguna kicap ABC.... Tak tahulah kat tempat lain ada tak... Tapi kalau kat batu pahat leh jumpa....
- tp Aida campurkan saja cili padi + seulas bawang putih tumbuk dan add kicap... serta sos cili wallah sedappppppp.....
~~Kiriman dari KK Sherry buat Aida ~~
kak Sherry Dzul @ umi sayanggggg terima kasih hadiah kiriman mu telah selamat Aida terima pd t/ari 28/6/2011...mulanya terkejut dan tak sangka bila My hubby En Shamsul Nizam balik makan t/ari ,tiba2 bertanya kenal tak dgn Umi Khalsom....kawan FB tu...ingat dia saja nak bergurau..Aida cakap mana ada...dia tanya lagi klu Sherry Dzul...eehhh mestilah kenal akak kesayanganku tu...dia dah gelakkk..... .sambil tunjuk satu bungkusan comel" UNTUK SAYANG DARI ORG JAUH NI SELANGOR"..Syukuran dan Wallah terharunya aida....akak sherry masih ingat dan tak lupa pada adek mu yg seorang ni.... Moga kk sherry dan family akan diberkati dan dirahmati selalu...TQVM muahhhhhhh ... Salam sayang teramat Sayang dari Aida di Melaka......<3 <3 :) Nanti bila berkesempatan akan aku operasi wat MEE BANDONG dan SOTO guna pack ni..pastinya powerrrr.....tqvm kk Sherry sayang....
~~Ikan Talapia Goreng Bersos ~~
Ikan Talapia Goreng Bersoskan Tomato lauk menu hidangan aida sefamily utk hari ini 1/3/2011....layan dgn sayur bayam air , sambal belacan dan nasi hangat...fuhhhhhh layannnnnnnnn:)P
Bahan2nya:
Beberapa ekor ikan talapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam
2 labu bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar lada kisar
1-2 biji lada hijau dan merah dipotong serong
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit kunyit
daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan
Caranya:
-Ikan talapia dilumurkan dengan garam dan kunyit.klu takut ikan melekat dikuali salutkn nipis tepung gamdum pada ikan sebelum di goreng.
-Goreng ikan talapia sehingga gareng. Jikalau tidak cukup gareng, isi nya terlalu lembik .
-Apabila telah gareng, angkat ikan tersebut dan toskan minyaknya.
-Tumiskan lada kisar hingga pecah minyak dan masukan sos tomato dn sos cili masak kacau sebentar dan kemudian masukkan halia ,bawang besar dan bawang putih yang telah dimayang . Kacau sebentar dan masukkan lada hijau yang telah dihiris tadi.klu agak pekat addkan cikit air ....
Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.
Apabila telah mendidih dan cukup semua rasa dah ok curahkan kuah ke atas ikan tadi. Hiaskan dengan dun bawang jika suka....
Bahan2nya:
Beberapa ekor ikan talapia dibuang perutnya dan direndam dengan air asam jawa dan perahan air limau serta sedikit garam
2 labu bawang besar dihiris bulat
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia
4 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
3 sudu besar lada kisar
1-2 biji lada hijau dan merah dipotong serong
Minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Sedikit kunyit
daun bawang yang dipotong seinci panjang untuk hiasan
Caranya:
-Ikan talapia dilumurkan dengan garam dan kunyit.klu takut ikan melekat dikuali salutkn nipis tepung gamdum pada ikan sebelum di goreng.
-Goreng ikan talapia sehingga gareng. Jikalau tidak cukup gareng, isi nya terlalu lembik .
-Apabila telah gareng, angkat ikan tersebut dan toskan minyaknya.
-Tumiskan lada kisar hingga pecah minyak dan masukan sos tomato dn sos cili masak kacau sebentar dan kemudian masukkan halia ,bawang besar dan bawang putih yang telah dimayang . Kacau sebentar dan masukkan lada hijau yang telah dihiris tadi.klu agak pekat addkan cikit air ....
Masukkan sedikit garam dan serbuk perasa jika suka.
Apabila telah mendidih dan cukup semua rasa dah ok curahkan kuah ke atas ikan tadi. Hiaskan dengan dun bawang jika suka....
~~Nasi Ayam Madu~~
Salam wat semua..Semua org tahu wat nasi ayam....Dah lama tak pekena nasi Ayam terasa nak mengoperasi hari ini wat sajian menu makan t/ari aida sefamily....Maka terhasillah Nasi Ayam Madu aida ini wat santapan kami sekeluarga utk ari ini 23/4/2011....wallah sedap nya nasi ayam ni...yummiii kali ni ayamnya aida perap dan goreng saja....sos tu aida wat dgn masukan sup ayam yummiii sedappppp...:))
Bahan-Bahan utk Nasi Ayam :))
3 cawan beras , cucu bersih dan toskan
4 cawan stok sup ayam (resipi dibawah)- ikut jenis beras yg di masak....klu guna beras basmati lagi sedap....
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, dititik
1 1/2 camca besar marjerin
Garam secukup rasa
BAHAN SUP AYAM :-)
1ekor ayam sederhana besar
air secukupnya hingga boleh menenggelamkan ayam
1 1/2 inci halia, hiris kasar
5 ulas bawang putih, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2
2 kiub pati ayam
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Garam secukup rasa
BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah
1 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 cawan stok sup ayam
Gula dan garam secukup rasa
sos cili secukupnya
BAHAN PERAP AYAM :-)
3 camca besar madu
2 camca besar kicap pekat
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 camca besar mentega
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 inchi halia - tumbuk
BAHAN HIASAN/ULAMAN :-)
Tomato, dihiris
Timun, dihiris
Daun salad, cuci setiap kelopak, dan toskan
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK SUP AYAM :-
Ayam dipotong2 , cuci bersih dan toskan. Dalam periuk satukan semua bahan2 untuk
sup kecuali lada hitam. Jerang hingga mendidih dan masukkan ayam. Masak dengan api sederhana selama 30 minit.
Keluarkan ayam tadi dan biar kan sejuk. Cedok keluar 4 cawan stok untuk memasak
nasi dan 1 cawan lagi untuk sos cili . Kemudian masukkan lada hitam,dalam baki kuah sup . Rasa dan jika perlu tambah air lagi dan garam secukup rasa. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
UNTUK NASI AYAM:- Panaskan marjerin/mentega dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum, masukkan halia, bawang putih dan daun pandan. Kacau rata dan masukkan beras, goreng beras dengan bahan2 tadi selama 1 minit. Alih beras tadi dalam rice cooker, tuang stok ayam dan gaul.Tambah sedikit garam. Masak seperti biasa. Bila nasi masak, balik2 kan nasi,Tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
UNTUK AYAM PANGGANG SEGERA :- Ayam yang telah disejukkan tadi, dilumur dengan bahan perap kecuali mentega dan perap selama 30 minit. Sudukan sedikit mentega pada setiap bahagian ayam dan lumur rata. Bakar pada suhu 190 C selama 8 - 10 minit untuk setiap bahagian. klu nak di goreng tak payah bubuh mentega.terus goreng dlm minyak yg banyak hingga garing.Hidangkan bersama ulam2 dan sos cili .
UNTUK SOS CILI:-Cili merah, bawang putih dan tomato dikisar halus, tuang dalam periuk,masukkan stok ayam dan sos cili. Masak hingga mendidih, masukkan gula secukup rasa dan sedikit garam jika perlu. Masak dengan api kecil sehingga pekat. Biar sejuk dan boleh hidangkan bersama nasi ayam tadi
Bahan-Bahan utk Nasi Ayam :))
3 cawan beras , cucu bersih dan toskan
4 cawan stok sup ayam (resipi dibawah)- ikut jenis beras yg di masak....klu guna beras basmati lagi sedap....
1 helai daun pandan, disimpul
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
1 inci halia, dititik
2 ulas bawang putih, dititik
1 1/2 camca besar marjerin
Garam secukup rasa
BAHAN SUP AYAM :-)
1ekor ayam sederhana besar
air secukupnya hingga boleh menenggelamkan ayam
1 1/2 inci halia, hiris kasar
5 ulas bawang putih, dititik
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 camca besar bawang goreng
1 pokok daun sup, kerat 2
2 kiub pati ayam
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Garam secukup rasa
BAHAN SOS CILI :-)
5 biji cili merah
1 biji tomato
2 ulas bawang putih
1 cawan stok sup ayam
Gula dan garam secukup rasa
sos cili secukupnya
BAHAN PERAP AYAM :-)
3 camca besar madu
2 camca besar kicap pekat
1 camca teh lada hitam, tumbuk halus
1 camca besar mentega
2 ulas bawang putih, tumbuk halus
1 inchi halia - tumbuk
BAHAN HIASAN/ULAMAN :-)
Tomato, dihiris
Timun, dihiris
Daun salad, cuci setiap kelopak, dan toskan
Hirisan daun sup
Hirisan daun bawang
Bawang goreng
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK SUP AYAM :-
Ayam dipotong2 , cuci bersih dan toskan. Dalam periuk satukan semua bahan2 untuk
sup kecuali lada hitam. Jerang hingga mendidih dan masukkan ayam. Masak dengan api sederhana selama 30 minit.
Keluarkan ayam tadi dan biar kan sejuk. Cedok keluar 4 cawan stok untuk memasak
nasi dan 1 cawan lagi untuk sos cili . Kemudian masukkan lada hitam,dalam baki kuah sup . Rasa dan jika perlu tambah air lagi dan garam secukup rasa. Hias dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
UNTUK NASI AYAM:- Panaskan marjerin/mentega dalam kuali, tumis kayu manis, bunga lawang,bunga cengkih dan buah pelaga hingga harum, masukkan halia, bawang putih dan daun pandan. Kacau rata dan masukkan beras, goreng beras dengan bahan2 tadi selama 1 minit. Alih beras tadi dalam rice cooker, tuang stok ayam dan gaul.Tambah sedikit garam. Masak seperti biasa. Bila nasi masak, balik2 kan nasi,Tabur dengan hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidangkan.
UNTUK AYAM PANGGANG SEGERA :- Ayam yang telah disejukkan tadi, dilumur dengan bahan perap kecuali mentega dan perap selama 30 minit. Sudukan sedikit mentega pada setiap bahagian ayam dan lumur rata. Bakar pada suhu 190 C selama 8 - 10 minit untuk setiap bahagian. klu nak di goreng tak payah bubuh mentega.terus goreng dlm minyak yg banyak hingga garing.Hidangkan bersama ulam2 dan sos cili .
UNTUK SOS CILI:-Cili merah, bawang putih dan tomato dikisar halus, tuang dalam periuk,masukkan stok ayam dan sos cili. Masak hingga mendidih, masukkan gula secukup rasa dan sedikit garam jika perlu. Masak dengan api kecil sehingga pekat. Biar sejuk dan boleh hidangkan bersama nasi ayam tadi
~~Kuih Keria~~
kuih keria wat berakfast pagi tadi...malas2 pun aida layan aje...
Alhamdulillh sarapan aida sekeluarga 31/1/11... kuih keria dan cek mek Molek TQVM naimah atas ilham rasa dan sumber resepi ceh mek yg sungguh sedappp.... wallah..... sempat juga utk anak2 b/fast sebelum pi sekolah.....sedapppppp...manisssssss.... ...yumiiiiiiii.....muahhhhhh :))
Bahan-Bahannya untuk wat KUih Keria:-)
600 g keledek
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung
1 camca teh
baking powder
80 g gula pasir
1/4 cawan air
Cara membuatnya :-)
Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga
keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum
dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan
dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan,
cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam
loyang. Buat hingga siap.
Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih
keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir
dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul
rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan
gula seperti gambar diatas...
dan salam sayang dari Aid di SRKM....
CATATAN :- Jumlah tepung bergantung pada jenis keledek, jika gunakan keledek kaler orange, perlu tambah tepung...dgn resepi ini juga boleh di wat kuih Che Mek MOlek ..cuma bubuh gula pasir sebagai inti dan bentukan bujur2
seperti dlm gambar dah siap boleh di sira...wallah sedapppp
Alhamdulillh sarapan aida sekeluarga 31/1/11... kuih keria dan cek mek Molek TQVM naimah atas ilham rasa dan sumber resepi ceh mek yg sungguh sedappp.... wallah..... sempat juga utk anak2 b/fast sebelum pi sekolah.....sedapppppp...manisssssss.... ...yumiiiiiiii.....muahhhhhh :))
Bahan-Bahannya untuk wat KUih Keria:-)
600 g keledek
1 camca teh garam
1 cawan tepung gandum + sedikit lagi tepung
1 camca teh
baking powder
80 g gula pasir
1/4 cawan air
Cara membuatnya :-)
Kupas keledek, potong kecil2 dan rebus dengan 1 camca teh garam hingga
keledek empuk. Toskan dan lenyek hingga lumat. Masukkan 1 cawan tepung gandum
dan baking powder, gaul rata hingga menjadi doh yang lembut.
Jika terlalu lembut, tambah 1 - 2 camca besar tepung. Sapu tapak tangan
dengan sedikit tepung. Ambil doh tadi (lebih kurang 35 g), bulat2 dan leperkan,
cucuk bahagian tengahnya untuk membuat lubang. Kemaskan dan alih ke dalam
loyang. Buat hingga siap.
Panaskan minyak untuk goreng terendam, goreng dengan api sederhana kuih
keria hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, buat hingga siap.
Alih minyak ke dalam bekas, dan dengan kuali yang sama, masukkan gula pasir
dan 1/4 cawan air, masak hingga gula pekat, masukkan kuih keria tadi dan gaul
rata2 hingga menyaluti kesemua kuih keria tadi.
Kemudian boleh diangkat, bila sejuk kuih keria tadi akan "bersakar" dengan
gula seperti gambar diatas...
dan salam sayang dari Aid di SRKM....
CATATAN :- Jumlah tepung bergantung pada jenis keledek, jika gunakan keledek kaler orange, perlu tambah tepung...dgn resepi ini juga boleh di wat kuih Che Mek MOlek ..cuma bubuh gula pasir sebagai inti dan bentukan bujur2
seperti dlm gambar dah siap boleh di sira...wallah sedapppp
~~Kuih Lapis Pelangi~~
Alhamdulillah inilah dia rupanya kuih Laips Pelangi yg aida operasi bagus juga wat minum ptg dan klu aa lebih boleh wat b/fast esok...TQVM kk roselinda kerana kongsi resepi yg sedap ini....muahhhhhhh JOM operasi dan jom makan...salam sayang dari Aida di SRKM....:) <3 class="separator" data-blogger-escaped-div="" style="clear: both; text-align: center;">
~~ kuih lapis pelangi~~
Bahan A
2 Cawan santan
1 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
2 sudu makan tepung beras
2 sudu makan tepung custard
1 sudu teh garam
Pewarna merah, hijau , ungu dan kuning ( wana ikut suka)
Cara Membuat:
!) Gaulkan semua bahan A hingga sebati.Tapiskan .Kmudian bahagikan adunan ni kepada 4 bahagian.
2) Masukkan pewarna merah, hijau, ungu dan kuning.
3)Sapu sedikit minyak di lpyang.
4) Masukkan satu senduk adunan merah ke dalam loyang dan kukus selama 5 min.
5) Lapiskan satu senduk adunan hijau..kukus lagi ....pastu ungu, kmudian kuning......Ulangi proses melapis ni...sehingga habis adunan. Kukus sehingga kuih masak....
TIPS SAYA: SETIAP KUIH LAPIS DAN TALAM YG MENGGUNAKAN SANTAN> KENALAH JERANG SANTAN KAT API..BIAR SANTAN SUAM2 SIKIT..NI TUK PERCEPAT PROSES PENGUKUSAN.......
~~Bun Manis~~
Hari ini Aida cuba membaking lagi adik beradik roti....kali ini experiment wat BUN MANIS aida taburkan gula dan bijan...TQVM sumber inperasi resepi dari Suhana Sapuan....sungguh sedap dan lembut sekali Bun manis .....Alhamduillah menjadi....sungguh yummiiiiii dan salam kemesraan dari Aida di SRKM...:))
BUN MANIS ~~ Resepi kiriman dari Suhana Sapuan TQVM.....
** nak wat banyak,gandakan sukatanya....
bahan2 :)
~250gm tepung gandum
~140ml air suam
~2 sudu besar susu tepung
~2 sudu besar gula
~1 sudu kecil yis
~1/2 sudu kecil garam
~2 sudu besar marjerin
~1 sudu kecil bread improver
CARA2
~air suam ,yis dan gula disatukan...,biarkan berbuih sekejap.
~dlm mangkuk besar satukan semua bhn2 kering..
~masukkan yis tadi,gaul hingga x melekat kat tgn
~uli doh selama 5-10 minit
~tutup bekas adunan ,rehatkan hingga naik dua kali ganda(lebih kurang sejam)
~kemudian tumbuk2 doh bg mengeluarkan angin.
~bahagi doh kpd 9 bahagian
~biarkan naik sekali lg...
~sebelum bakar,sapu marjerin cair dan taburkan gula , Aida taburkan sikit bijan....
~bakar dgn suhu 180 darjah selama 20 minit atau sehingga permukaan bun perang.
~~Caramel Jelly Bintang Hatiku~~
Stok Agar2 bertali tu banyak...Lama rasanya Aida tak menjelly..dlm cuaca panas2 ni sedap jugak kan klu mamam pudding @ pemcuci mulut wat manis2 mulut ...A'ah terhasil lagi experiment Jelly Puding caramel ni ...wah sedapnya mengadapnya sejuk2...slurppppppp...perahhhhhhh Jom Layannnnn.....Puding Caramel tanpa telur ni....memang sedapppp..:))
CARAMEL JELLY BINTANG HATIKU... ilham rasa dari Sasha Rahmat TQVM dear
utk caramelnya :)
1 cwn gula
4 sudu besar air
--masak gulanya dgn api sederhana...bila dah cair dan mula perang masukkan air 2 sudu..
(berhati2 yea)then add kacau pastu add lg 2 sudu air..
masak hingga berbuih sikit dan masukkan dlm loyang atau acuan yg disukai
utk jellynya:)
7 grm serbuk jelly(guna 10 grm..camne nk timbang 7 grm tu..xkose...guna jer 1 packet stndrad 10 grm kan) @ klu guna agar2 bertali 20g ,guna separuh saja..(10g)
400ml susu cair
450ml air
1/2 to 3/4 cup gula- ikut manis
50ml air + 1 to 1 1/2 sudu besar tpg custard
1 sk esen vanilla.
-masak seperti biasa bila dh boil perlahan2 masukkan bancuhan tpg custard tadi masak hingga agak2 memekat tuang ke dlm loyang bila dh suam simpan dlm fridge...
sedap di makan semasa cuaca panas ...sejukkkkkk2....perahhhhhhh
Selasa, 28 Jun 2011
~~Roti Celup Telur ~~
salam sayang Aida wat semua kekawan....
sarapan pagi Aida pada 28/6/2011,Aida sediakan wat anak2 yg nak pi sekolah pagi tadi. cepat dan mudah Roti Celur Telur.. :)) JOm layannn...dan salam penuh kemesraan dari Aida di SRKM...
~~Roti celup Telur.....klu rakyat ramai pandai2 le tambaah ya....
Bahan-bahan :)
4 keping roti
2 sb butter
secubit garam
secubit lada hitam
2 biji telur
Cara-cara
1. Pecahkan telur dalam pinggan, masukkan garam & lada hitam. Pukul biar semua bahan sebati. Ketepikan.
2. Roti disapu dgn butter bahagian depan & belakang.
3. Celup roti dalam telur tadi. Masukkan dalam non stick pan. Masak kedua2 belah sampai telur masak.
4. Siap untuk dihidang. Sedap dimakan dgn sos cili :)
~~Apam Gula Hangus~~
sambil menyediakn juadah yg ringkas dan simple; tadi cuma masak ikan selar masak kicap , sayur bayam goreng dan sambal kick2 cha utk makan t /hari hari ini 17/2/11..sempat juga aida mengexperiment mengukukus apam Gula Hangus ini....TQVM pada zuriana Abd Latip , beberapa bloger dan My Resepi yg telah menyumbang idea resepi yg sungguh yummiiiii..JOM Layannnnn kecomelan Apam Gula Hangus Aida ini ...salam kemesraan dari Aida di SRKM...:))
cara 1 blend
bhn:
2biji telo
1cwn gula
1cwn air
1/2 cwn minyak(tak buh xpe)
2sudu marjerin
2sudu susu pekat
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak)
cara;maskn gula hgga keemasan dan tutup api.. dan campurkn dgn air 1cwn..pasang kmbali api dan kacau hgga sebati..dan sejukkan
-blends telor,susu,minyak dan marjerin 3 minit..
-masukkn gula hangus bersama soda bikarbonat..kisar lg..
-dan masukkn tepung kisar hgga sebati..
bubuh dlm acuan dan kukus hgga masak...dlm 20minit
cara 2 mixer
bhn:
2biji telo
1cwn gula
1cwn air
1/2 cwn minyak
2sudu marjerin
2sudu susu pekat
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak) bersama soda bikarbonat..
cara;maskn gula hgga keemasan dan tutup api.. dan campurkn dgn air 1cwn..hati2 akn terpercik ,pasang kmbali api dan kacau hgga sebati..dan sejukkan
-mixer telor,susu,minyak dan marjerin 5 minit..sy mixer hgga adunan betul2 kmbang dan putih...kalo guna mixer lmbt ckit nak hancur kira2 lam 5minit...
-masukkn gula hangus mixer lg,pastu masukkn tepung dan soda di ayak td...mixer hgga sebati ...agak lam 5minit juga
-bubuh dlm acuan papercup hgga penuh..br tersembul gebu...
-panaskn kukus hgga air didih dan buh adunan...
-penutup kukus di balut kain dan lapik kn ngan lesung atasnya..wap tak kuar la..
-cukup 15minit buka dan angkat
cara 1 blend
bhn:
2biji telo
1cwn gula
1cwn air
1/2 cwn minyak(tak buh xpe)
2sudu marjerin
2sudu susu pekat
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak)
cara;maskn gula hgga keemasan dan tutup api.. dan campurkn dgn air 1cwn..pasang kmbali api dan kacau hgga sebati..dan sejukkan
-blends telor,susu,minyak dan marjerin 3 minit..
-masukkn gula hangus bersama soda bikarbonat..kisar lg..
-dan masukkn tepung kisar hgga sebati..
bubuh dlm acuan dan kukus hgga masak...dlm 20minit
cara 2 mixer
bhn:
2biji telo
1cwn gula
1cwn air
1/2 cwn minyak
2sudu marjerin
2sudu susu pekat
1st soda bikarbonat
1 1/2 cwn tepung gandum(ayak) bersama soda bikarbonat..
cara;maskn gula hgga keemasan dan tutup api.. dan campurkn dgn air 1cwn..hati2 akn terpercik ,pasang kmbali api dan kacau hgga sebati..dan sejukkan
-mixer telor,susu,minyak dan marjerin 5 minit..sy mixer hgga adunan betul2 kmbang dan putih...kalo guna mixer lmbt ckit nak hancur kira2 lam 5minit...
-masukkn gula hangus mixer lg,pastu masukkn tepung dan soda di ayak td...mixer hgga sebati ...agak lam 5minit juga
-bubuh dlm acuan papercup hgga penuh..br tersembul gebu...
-panaskn kukus hgga air didih dan buh adunan...
-penutup kukus di balut kain dan lapik kn ngan lesung atasnya..wap tak kuar la..
-cukup 15minit buka dan angkat
~~Kek Kukus 3 Rasa~~
Rasanya lama tak mengukukus dan wat kek....Dok sibuk menguruskan menu t/hari wat anak2 balik sekolah..Hari ni sempat juga aida wat kek 3 rasa ini...Alhamdulillah ..wallah sedap sungguh...lembut dan rasanya sungguh sedapppp..Aida pun tak ingat dari sapa ilham rasa ni..klu tak silap Illa Azila ke?...klu bukan ...pada sapa yg empunya resepi ni aida ucapkan TQVM.....tak rugi mencuba...yummmiiiiii ..sedap bangettttttt... SALAM SAYANG DARI ADIA DI SRKM :))
~~KEK KUKUS 3 RASA ~~
Bahan- Bahannya:))
250 gm tepong naik sendiri(diayak)
220 gm gula kastor
3 sd besar susu pekat
125 ml marjerin cair (DICAIRKAN)
125 ml susu segar(Aida pakai susu cair jew)
4 biji telor gred A
1/2 sd besar ovalette
1 sk esen pandan
1 sdk pes strawberry
1 sdk pes coklat/kopi
cara2nya
-panaskan kukusan ,,griskan tin dengan butter,,taburkan tepong..
-satukan semua bahan kecuali marjerin n pes2 pewarna,kedalam mangkuk.pukul hingga sebati n jgn over beat,,masukkan marjerin
cair td,dan kaup balik,,perlahan2 dgn menggunakan senduk kayu..
-Bahagi adunan kpd 3 bahagian sama byk,,and masukkan esen perisa..pastu tuang kedlm loyang secara berselang seli..
-Tutup loyang dgn aluminium foil..kukus 1 jam hingga masak..
~~KEK KUKUS 3 RASA ~~
Bahan- Bahannya:))
250 gm tepong naik sendiri(diayak)
220 gm gula kastor
3 sd besar susu pekat
125 ml marjerin cair (DICAIRKAN)
125 ml susu segar(Aida pakai susu cair jew)
4 biji telor gred A
1/2 sd besar ovalette
1 sk esen pandan
1 sdk pes strawberry
1 sdk pes coklat/kopi
cara2nya
-panaskan kukusan ,,griskan tin dengan butter,,taburkan tepong..
-satukan semua bahan kecuali marjerin n pes2 pewarna,kedalam mangkuk.pukul hingga sebati n jgn over beat,,masukkan marjerin
cair td,dan kaup balik,,perlahan2 dgn menggunakan senduk kayu..
-Bahagi adunan kpd 3 bahagian sama byk,,and masukkan esen perisa..pastu tuang kedlm loyang secara berselang seli..
-Tutup loyang dgn aluminium foil..kukus 1 jam hingga masak..
~~Roti Naik ~~
Alhamdulillh experiment 1st wat roti naik Sasha Rahmat (cha) ni..wallha....sungguh sedap dan tak sempat nak wat sambal tumis ke atau kari dah abisss......memang sodap.. ymmmiiiii ....TQVM cha...muahhhhhh ♥ ♥ :)
Roti Naik sumber inspirasi Cha...Tks Cha...♥
Roti naik resepi sumber ibu mertua kesayangan sasha rahmat...thank you cha for sharing this simple recipe
(Bahan A)
yis 11 grm
air suam 1/2 cwn
gula 1 sudu besar
tepung 1 sudu besar
***satukan bahan A dan biarkan yis naik
(Bahan B)
2 sudu besar marjerin planta / mentega cair
(Bahan C)
1 cwn gula dilarutkan dgn 1/2 cwn air panas (gula bole dikurangkan) utk dijadikan sirap gula
(Bahan D)
3 cwn tpg gandum + 1 cwn tepung gandum
CARA MEMBUAT NYA...
1 - mula2 buat dulu air sirap coz kita nk gunakan air tu, suhunya suam.
2 - masukkan 3 cwn tepung ke mangkuk adunan, buatkan lubang ditgh tepung
3 - add bahan A,bahan B & C dan uli tepung.
4- Baki tepung yg 1 cwn tadi bole digunakan sedikit demi sedikit semasa mengguli roti..buat hingga adunan x melekat di tngn.(tak perlu guna kan tepong ni sehingga habis)
5 - Biarkan adunan naik
6 - Bila adunan dh naik uli ikut suka dan susun di loyang
7 - Susun di dlm loyang dan biarkan roti naik sekali lagi. (lebih kurang 30 to 40 mins)
8 - Bakar suhu 180'c selama 30 mins atau lebih..
9 - Keluarkan dr oven dan bole sapu marjerin diatas roti
~~Ayam Goreng Mamak ~~
Ayam Goreng Mamak resepi dan sumber inperasi dari kak Rita Norlitah Hashral sungguh power dan sedapppppp bangetttt. My hubby dan seisi family suka sangattt...terima kasih kk Rita kerana sudi berkongsi resepi Ayam goreng mamakkkkk...Aida suka sekali...muahhhhhhh <3
Bahan nya..
Ayam (potong ikut saiz yg suka kira nya kalau kecik kecik sikit elok lah dan perap ngan lada sulah)
Bawang merah yang kecil lagi elok.. (guna byk jugak bawang nie,kalo ayam setengah ekor, bawang dlm 10ulas ditumbuk halus)
Serbuk kari ikan(kat resepi tu catit kari ikan)
Kicap pekat/ kicap biasa(Ta guna kicap cap kipas hehehe)
Daun kari lebih pon takpe lagi harum
Gula sedikit( lebih kurang 2 sudu makan gitu)
caranya;
-ayam yg diperap tadi digoreng dulu biar masak jugak lah..tapi jngn terlalu kering..lalu ketepikan.(pakai lah non -stick pan supaya elok jer tak lekat kat kuali)
-minyak masak taruk dalam kuali dalam 5 sudu makan ,lalu tumis daun kari dulu,kemudian-tumis bawang merah yg ditumbuk tadi, tumis hingga bawang lembut dan kuning sedikit, dah layu bawang tuh, masokkan gula sikit je supaya tak lah pahit sangat ada balance kan rasa dia.
-kemudian masukkan ayam tadi,gaul dulubiar rata then taburkan serbuk kari secukup rasa....serbok kari masokkan macam tu jer..agak agak lah..takmo bnyk dan takmo sikit sngat..
-gorengkan sekejap kemudian masukkan kicap biasa /kicap pekat dan gaulkan rata.kalau masukkan kicap biasa kena agak agak sikit..jngn terlalu bnyk,rasa rasa lah pastu gaul gaul kejap..habis cerita...siap utk dimakan( kalo nak bubuh garam bubuh lah..ikut cita rasa anda.
ya)
Isnin, 27 Jun 2011
~~Pais Ikan tenggiri~~
PAIS IKAN TENGIRI...istimewanya pais ni bau daun kunyit dan wanginya daun pisang masa membakar dan waktu makan...adoi....sodappppppp
Bahan-bahannya :)
2- 4 keping ikan tenggiri , lumurkan dgn serbuk kunyi.( klu nak guna ikan lain pun boleh)- aida guna ikan tenggiri sbb isinya lembut dan sodap.....tulang pun kurang...senang anak2 makan....:)p
2 sudu besar air asam jawa
1 cawan kelapa parut- buang kulit ambil yg isi putih aje...
garam dan gula secukupnya- nak kasi perasa pun boleh jugak....
1 biji bawang besar #
2 ulas bawang putih #
2 batang serai hiris halus #
6-10 biji cili padi hijau #( nak tambah / kurangkan ikut suka)
1 biji lada merah #( basah/besar)
1/3 inci kunyit hidup #
# semuanya di tumbuk/di kisar
beberapa helai daun kunyit dan daun pisang utk membalut ikan
Jangan luap sehelai daun kunyit hiris halus.
Caranya:)
1- Campurkan kelapa parut dan hirisan daun kunyit dgn semua bahan tumbuk / kisar dan perasakan dgn garam , gula , serbuk perasa dan air asam jawa secukupnya dan gaul rata.
2- ambil ikan tenggiri sekeping ,daun pisang dan alaskan daun kunyit dan bubuh no.1( kelapa parut) dan rata kan atas ikan dan balut dgn daun kunyit , kemudian bungkus dgn daun pisang dan semat kan dgn lidi . wat hingga abis ikan......
3- dah siap dibungkus, bakar selama lebih kurang 30 minit @ hingga ikan masak......Hidangkan panas2 bersama nasi hangat..fuhhhhh past terangkatttttt..Jom layan dan salam sayang dari Aida di SRKM....
sedia utk di bakar dan di ngappppppp..hehhehe
~~Kerabu Mangga ~~ ehhhmmmm sedapnya
kerabu mangga sungguh sedap dan lazat...
cara watnya senang aje...
- mangga di sagat , campurkan dgn hirisan nipis-nipis bawang besar,serai. letak kerisik.
- cili padi + udang kering ditumbuk dan campurkan di gaul rata, tidak lupa juga masukan gula , garam dan air limau kasturi secukupnya dan gaul rata...bila dah cukup rasa boleh lah di ngappppppp......
cara watnya senang aje...
- mangga di sagat , campurkan dgn hirisan nipis-nipis bawang besar,serai. letak kerisik.
- cili padi + udang kering ditumbuk dan campurkan di gaul rata, tidak lupa juga masukan gula , garam dan air limau kasturi secukupnya dan gaul rata...bila dah cukup rasa boleh lah di ngappppppp......
~~Ayam Masak Bombay~~
Ayam MaAsak Bombay Wallah ..pedas2 memang sedap..dan mablessss sekali..Tqvm pada kak Rita yg menyumbang resepi yg sungguh sedap dan yummiii ini ........seisi family Aida suka sekali...dah jadi sata satu menu yg digemari kini..:))
AYAM MASAK BOMBAY
Bahan2nya:))
1 KG KEPAK AYAM - Aida guna seekor ayam ..
2 BIJI BAWANG BESAR
5 ULAS BAWANG PUTIH
2 INCI HALIA
1 SENDOK CILI KISAR
3 SUDU BESAR KICAP MANIS
3 HELAI DAUN KARI
2 BATANG SERAI DITITIK
1 SUDU TEH LADA SULAH/PUTIH
CARA NYA
KISAR BAWANG, BAWANG PUTIH DAN HALIA.
PERAPKAN KESEMUA BAHAN TERSEBUT DENGAN AYAM SELAMA 1/2 JAM.
PANAS KAN KUALI, MASOKKAN AYAM DAN KESEMUA BAHAN YANG DIATAS.TUTUP KUALI, MASAK DENGAN API KECIL SEHINGGA PEKAT JANAGN DILETAK AIR...AYAM ITU SENDIRI AKAN MENGELUARKAN AIR DENGAN SENDIRI NYA..BUBUH GARAM DAN PERASA..SETTLED! dan jom makn...jom layan..perahhhh tak boleh tahan....lazatttt salam sayang dari Aida di SRKM....<3 :)
Sabtu, 25 Jun 2011
Roti Bowen / pizza Bowen
Operasi wat menu sarapa pagi ~~Roti Bowen / pizza Bowen ...ehhhmmmmmmmm memang sedap dan lembut.....tqvm kak Rose dan KaK sherry sumber inperasi ini...muahhhhhh :) <3.... ROTI BOYAN (BOWEAN) Bahan-Bahan Kulit 650 gm tepung gandum 320 ml air suam-suam panas 60 ml minyak sayur 2 sudu makan minyak sapi ½ sudu teh baking powder 1 sudu teh gula (tak letak) ½ sudu teh garam Cara: Satukan air suam panas, minyak, minyak sapi, baking powder, gula dan garam di dalam sebuah bekas. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan uli sehingga menjadi doh yg lembut. Buatlah beberapa bebola mengikut saiz yg anda inginkan. Biarkan sebentar. - Saya gaulkan aje semua sekali- Biarkan..sementara membuat intinya..Dgn adunan di atas boleh dpt 16 keping Roti. Berat adunan 1kg- bahagi kpd 2 dan teruskan sampai dpt 16...(lbh kurang 63gm setiap satu) Bahan Inti 1 kg kentang (dibersihkan & direbus hingga empuk, kemudian buang kulit dan lecek) 3 biji telur (kocok sedikit) sedikit daun sup/bawang (dihiris) 2 biji bawang besar (potong dadu) sedikit sayur campur (optional) secukup lada putih serbuk garam secukup rasa Cara Gaul semua bahan dan sesuaikan rasanya. - Saya mengikut cara (1) tp hanya goreng sekejap saja dgn sedikit shj minyak dan sambung bakar didlm oven... Yg lebih boleh disimpan di peti beku untuk masa darurat - hajeeeee kan!!!!! SEDAP DI MAKAN DGN SAMBAL IKAN BILIS - POWERzzzzz Cara Membuat Roti Bawean (1) Canai satu bebola doh yg direhatkan tadi hingga menjadi sekeping bulatan. Isikan dgn inti dan lipatlah menjadi persegi empat. Goreng diatas kuali leper seperti menggoreng roti canai.Bubuh minyak sekali-sekala dan angkatlah setelah Roti Bawean ini kekuning-kuningan. Cara Membuat Roti Bawean (2) Ambil dua bebola doh. Satu di canai leper menjadi sekeping bulatan. Yg satu lagi dicanai nipis sekali menjadi bulatan besar. Kemudian bubuh minyak sedikit ke atasnya. Setelah itu, doh dilipat-lipat dan disusun seperti siput. Rehatkan sebentar. Setelah itu canai semula menjadi leper. Ambil doh pertama tadi dan bubuh inti. Kemudian tindihkan dgn doh kedua ini dan tutup dgn kemas lalu dikelim. Goreng hingga masak.
p/s:Roti Bowen / pizza Bowen sedap di makan dgn sambal tumis..klu dah makan pasti tak ingat org belakang...klu wat lebih boleh di frezzakan..goreng separu dan masuk peti ais ..bila2 teringin nak makan lagi panaskan / goreng semula..muahhhh salam sayang dari Aida di SRKM....:))
~~Pizza untuk bintang Hati ku~~
Bahan-bahan wat roti :-
Klu terasa banyak sangat boleh wat separuh adonan saja ...sukatan pun kena 1/2 lah dari resepi ini ok..
-3 sudu mauripan + sedikit garam dibancurh dalam cawan denga air suam dan biarkan sebentar .
-sebungkus tepung gandm (1 kg) +3 sudu susu tepung +3 sudu majerin+ 1 biji telur ayam + 2 sudu lemak sayaran, di gaul dulu,dan jadi macam serbuk roti ( peroi)
-lepas tu baru masukkan air bancuhan mauripan dan mula menguli.dan tambahan air suam sedikit demi sedikit semasa meguli sampi adunan lembut dan tepung xmelekat kat tangan hingga menjadi satu doh yg lembut....
-tutup dan dibiarkn dlm 1-2 jam @ doh naik 2 kali ganda ,baru boleh dibentuk atas dulang pembakar @ atas tutup periuk saja dan wat bentuk pizza.
-untuk bedak2 ( inti atas ) ikut cita rasa ...apa2 nak bubuh boleh....isi lah sos , inti + keju + dan lain - lain ( inti terpulang citrasa sendiri apa yg nk letak .)
sebelum di bakar taburkan pizza dgn oregano leaves, jgn lupa keju ( mozzarella cheese) bahan utama pizza yg penting....lagi banyak ,lagi sedap.....tabur kat atas.....sedia untuk di bakar selama 20 minit
p/s- keju biar banyak lagi sedap makan panas2 boleh nampak macan getah..bila ditarik..
Anak2 pasti berbagga kerna Mama nya dah pandai wat pizza setanding dgn PIZZA HUT.....wallah dan salam penuh kasih sayang dari Aida Di SRKM......:))
~~Scrambled Egg Crispy Sandwish ~~
Kekadang bila kita bangun pagi , kita ketandusan idea nak wat sarapan pagi utk anak2....sama jugalah dgn Aida ni....adoi...tp mlm tadi sebelum masuk tido sempat aida skodeng di blog CMG di DTS tuu...wallah terpandang lah pula sarapan yg simple in..TQVM ya Che Mat Gebu.... kebetulan bahannya pun mudah dan ada kat rumah ni....apa lagi...Operasilah.. jadilah SCAMBLED EGG CRISPY SANDWICH dgn sos thousand Island wah namanya macam gah...rasanya juga yummiii..ni utk anak2 b/fast sebelum pi sekolah ....ada bawa lagi ke sekolah sebagai bekalan..heheh :)
BAHAN-BAHANYA :-)-Sbb Rakyat ramai Aida gandakan bahanny....:))
4 keping roti sandwich
Sos thousand island secukupny (atau sos pilihan anda)
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 batang sosej atau 2 biji cock tail, didadu kecil
1/2 biji bawang besar saiz sederhana, didadi
Sedikit lada hitam serbuk
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
-Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan sosej dan masak sekejap. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur dan kacau hingga hancur, gaul semua bahan2 dalam kuali tadi hingga rata. Tambah serbuk lada hitam, kacau, angkat dan sejukkan.
-Roti sekeping , Ambil dan isi kan dengan bahan no 1 tapi jangan penuh sangat, agak2, paipkan sedikit sos thousand island, kemudian tindikan dengan sekeping roti kosong lagi . Buat hingga siap.
On kan alat membakar sandwich, letakkan roti tadi dalam dia (biasanya boleh bakar 4 keping sekali gus) kemudian tutup dan bakar kurang lebih 3 - 4 minit atau tahap kegaringan yang anda inginkan. Hidangkan panas2 untuk sarapan pagi....
BAHAN-BAHANYA :-)-Sbb Rakyat ramai Aida gandakan bahanny....:))
4 keping roti sandwich
Sos thousand island secukupny (atau sos pilihan anda)
1 biji telur, dipukul sedikit
1/2 batang sosej atau 2 biji cock tail, didadu kecil
1/2 biji bawang besar saiz sederhana, didadi
Sedikit lada hitam serbuk
Minyak untuk menumis
CARA MEMBUATNYA :-)
-Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan sosej dan masak sekejap. Tolak ke tepi kuali, masukkan telur dan kacau hingga hancur, gaul semua bahan2 dalam kuali tadi hingga rata. Tambah serbuk lada hitam, kacau, angkat dan sejukkan.
-Roti sekeping , Ambil dan isi kan dengan bahan no 1 tapi jangan penuh sangat, agak2, paipkan sedikit sos thousand island, kemudian tindikan dengan sekeping roti kosong lagi . Buat hingga siap.
On kan alat membakar sandwich, letakkan roti tadi dalam dia (biasanya boleh bakar 4 keping sekali gus) kemudian tutup dan bakar kurang lebih 3 - 4 minit atau tahap kegaringan yang anda inginkan. Hidangkan panas2 untuk sarapan pagi....
~~Roti Goreng Poket ~~
Assalamulaikum dan selamat pagi khamis yg ceria..... Pagi ini 7/7/2011 , Operasi ROTI POKET wat sarapan aida sefamily sebelum anak pi sekolah...Aida guna roti keping ada beberapa keping lagi tu ...gelek2 bagi leper dan bubuh inti....Bab inti terpulang apa nak letak ...telur ke , ayam @ daging pun boleh....tumis dgn bahan2 lain sekejap dan boleh dingapppp..jom layan Roti poket comel aida ini...wallah...:)) sungguh sedap dan yummiii.... penderhakan kat inti tu asal resepiny guna daging@ ayam.....tp pagi2 apa yg ada aje aida taram kat dlmnya..telur dan sosej...wallah..apa2 pun intinya ikut suka kita lah.kita yg wat diaaaaaaaa......JOm opersi...JOM LAYANNNNNN dgn sos kegemaran yummmiiiii....:))salam sayang dari Aida di SRKM.....
BAHAN ROTI :-)
6 keping roti sandwich
1 biji telur, pukul sedikit
Secukupnya serbuk roti,
BAHAN INTI :-)
2 keping daging burger, hancurkan- Aida gantikan dgn 2 batang sosoej potong kecil /dadu
2 biji telur
1 biji bawang holland saiz sederhana, cincang
2 ulas bawang putih, cincang halus
serbuk kari sikit klu suka...
daun sup hiris2
serbuk lada hitam' lada sulah
BAHAN LAIN :-)
Hirisan halus kobis
Hirisan timun
Hirisan tomato (tak letak sebab tak de)
Sos pilihan- Aida suka Thousand Island dan sos cili
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK INTI :- Panaskan sedikit minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga harum, masukkan rempah kari dan gaul rata. kacau rata. Masukkan daging burger ( sosej), ketepikan pecahkan telur dan dihancurkan, kacau. masukkan garam, serbuk lada hitam. Masak gaul2 sebentar rasa dan jika ok matikan api. Masukkan daun sup dan gaul rata. Ketepikan.
UNTUK ROTI :- Ambil dua keping roti, tindihkan, kemudian canai hingga leper, potong bentuk bulat ( gunalah apa2 bentuk bulat dan tekapkan), alihkan dan buat kaedah sama pada baki roti tadi. Panaskan minyak untuk goreng terendam. Celup roti tadi dalam telur, kemudian golekkan atas serbuk roti sehingga bersalut. Goreng hingga kuning keemasan, masa ni roti akan melembung membentuk poket. Angkat dan toskan.
UNTUK ROTI POKET :- Belah dua roti tadi, kemudian kemaskan poketnya, susun timun, kemudian tomato dan kobis. Akhir sekali isikan dengan intinya, paip sos kegemaran dan hidangkan segera....sedapppp..yummiiiiiii.....:)0 dan salam sayang dari Aida di SRKM....
Ayam Goreng kunyit @
Bahan2 nya..
4 keping dada ayam ( di bersihkan, dan di potong )
1 labu bawang besar ( di potong )
2 ulas bawang putih ( di pecah atau di tumbuk )
2 hiris halia
1 biji cili merah ( di iris )
6 biji cili padi ( sebiji2 atau di pecahkan sedikit )
sedikit daun ketumbar ( di potong )
1 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap manis
sedikit gula
sedikit garam
sedikit serbuk kunyit.
Cara dan Penyediaannya....
1.Gaulkan dada ayamm dengan serbuk kunyit dan garam kemudian goreng jgn garing sangat. angkat dan ketepikan.
2. Dalam kuali tadi masukkan 2 sudu besar minyak masak tumis bawang putih,
halia, bawang besar cili merah dan cili padi. Tumis hingga berbau harum dan
layu.
3. Masukkan sos tiram dan kicap manis. Akhir sekali masukkan dada ayam yg telah di goreng dan daun ketumbar.
4 Kacau seketika, sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.
Langgan:
Catatan (Atom)