Ahad, 29 Julai 2012

JOM Cuba2 Experiment operasi Karipap Pusing .....Wat jgn sampai kepala yg pusing....heheh..




JOM cuba2 Experiment operasi Karipap Pusing .....Wat jgn sampai kepala yg berpusing....heheh..Hari ini cuba experiment lagi ...operasi karipap pusing.....ni gara2 kes karipap pusing yg tak berapa nak pusing semalam......macam ada peningkatan sikit dan masih banyak perlu di pelajari cara dan tekniknya.....masih study lagi .....Alhamdulillah...






Doh minyak / biasa dan Doh majerin .....




karipap Pusing :  sumber inperasi dari Nazian Nasir 10q yan ....

bahan2nya;
(doh minyak / Biasa )
300gm tepung gandum
secubit garam
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan air suam - klu kurang boleh tambah lagi 


*campurkan garam kedlm tepung,curahkan minyak masak dan gaul mesra tepung dengan hujung jari....sampai rupa agak peroi gitu...sedikit demi sedikit masukkan air sambil tangan terus menguli sehingga mendapat doh yg tidak melekit ditangan.Aida bahagikan kepada 5 dan bulat2 ..ketepikan .

(doh marjerin)
150 gm tepung gandum
100 gm marjerin
gaulkan kesemuanya sehingga mendapat doh yg tidak melekit ditangan.Ini juga aida bahagikan kepada 5 dan bulat2 kan..



* Ambil doh biasa dan canaikan sedikit(jgn besar sangat) dan letakkan doh marjerin diatasnya dan balut semula.wat semua sampai abis dan simpan doh dlm plastik supaya tak kering.

* Ambil doh yg dijadikan satu tersebut dan terap/canai hingga nipis (saiz spt saiz roti canai).Belah tengah dan ambil satu bahagian kemudian gulung spt menggulung tikar.

* Kemudian dpt 2 doh gulungan tikar dan canaikan/terap lagi dlm keadaan melonjong hingga nipis dan berhati2 semasa mencanai ini.
* Biarkan bentuknya lonjong kemudian gulung semula spt gulungan tikar dan terapkan (proses menggulung sebanyak 2 kali).


* Doh yg digulung kali kedua kemudian dipotong mengikut ketebalan yg dikehendaki.Setelah itu canaikan semula (spt cara membuat karipap biasa). masukan inti , picit tepi2nya dan gunting mana2 yg ada lebih trim bentuk karipap biar nampak cantikkk ...kemudian kelim kemas.... 








Dah siap boleh di goreng dgn minyak yg banyak ..api sederhana..klu nak frozenkan bakar kejap dlm oven dlm 8-10 minit ..tunggu sejuk packing dan bertapakan dlm i/box...terjerak hati nak makan kipap pusing  senang dah ada tinggal panaskan kuali jeee......






Khamis, 19 Julai 2012

PRINCESS BARBIE...Kek untuk B/day BB Fatin .....

Assalamulaikum dan salam sejehtera wat semua.....Hajat dah lama ingin mencuba operasi kek  princess Barbie ....Alhamdullillah menjadi juga hari ini sempena menyambut ulang tahun puteri tunggal saya BB Fatin Syahidatul Aqilah yg ke 5 thn 18/7/2012....walaupun tak secantik  kekawan yg lebih pakar bab deko mendeko ni..jadilah ...heheh

SELAMAT HARI LAHIR buat BABY FATIN SYAHIDATUL AQILAH yang ke 5 thn 18/7/2012.......Doa dan harapan mama dan ayah semoga BB menjadi anak yg soleha...diberi kesihatan yg sempurna, dimuliakan dengan cahaya kefahaman, dibukakan pintu ilmu, dihiasi dengan akhlak yg baik dan lemah lembut , diterangkan hati nya dengan cahaya pertunjuk dan hidayah serta dilimpahi rahmat dan keberkatan...InsyAllah amin ....kami semua ♥♥♥ kamu ......




Sebenarnya lama dah gatal nak hias kek barbie doll ni (doll dia dah lama beli) tapi la ni baru nak test. Takde pengalaman nak deco barbie doll kek, jadi saya cuma study dari internet dan tanya dari kekawan yg pernah buat....nak ceritakan banyak pun aida tak berapa tahu ....heheh









Aida  gunakan tepung kek yg dikirimkan oleh liliwati utk wat kek coklat  untuk princess Barbie separuh badan yang telah lama aida beli di kedai bakery...Untuk buat Barbie Doll ni aida buat aida masukan dlm  3 loyang / bekas utk di jadikan  3 tingkat kek tepung coklat dan sapukan stowbery filling dan Butter cream untuk melekatkan kek antara satu sama lain.
Kemudian aida bentukkan kek seperti bentuk kain princess. Selepas diratakan  sapukan buttercream pada keseluruhan kek , deko  dan simpan kek semalaman dalam peti ais supaya buttercream tu mengeras.












kejap2 bertapa ia dlm i/box pi racing2 ambil anak balik dan pergi sekolah...kesempatan bagi BC mengeras...











Bahan-bahan:
  • 1 barbie doll tanpa kaki (kalau ada kaki, bahagian tengah kek mesti dilubangkan sebelum disapu cream. Balut dulu kaki hingga pinggang doll dengan plastik wrap)
  • 1 biji kek 6" bulat biasa
  • 1 biji kek 6" bulat dengan atasnya berbentuk 'dome' (saya guna mangkuk yang mamak selalu letak kuah kari/dhal. Tak ada pun takpe, guna loyang biasa nanti boleh ditrim sikit bila dah disusun kek-keknya)
  • 1 biji cupcake - optional kalau kek rendah
  • secukupnya   buttercream /  fresh cream - aida guna buttercream lebih senang nak picit dan bentukkan ...klu f/cream cepat cair...
  • alat hiasan (nozel, piping bag, pewarna, etc)
  • pisau tajam atau serated knife (pisau bergerigi)
  • kertas plastik yang agak keras (saya guna beg plastik yang orang biasa buat berniaga letak keropok tu)
  • rotating cake stand (untuk memudahkan kerja)

Ini loyang yg aida guna  utk dptkan bentukan  kek  princess barbie .

Cara-cara:

1. Stack your cakes accordingly (bawah base kek, tengah kek bentuk 'dome', atas sebiji cupcake yang ditrim sikit supaya bentuk sikit runcing).

2. Guna pisau yang tajam/bergerigi untuk membentuk skirt barbie doll yang agak 'smooth'.

3. Lapiskan antara setiap lapisan kek-kek dengan  buttercream  .

** utk cream aida guna BC saja ..
krim well -500 g
lemak sayuran / shortening- 250g
gula aising - 250 di ayak 
butter - 50 g
perwarna 


 - Semua bahan di atas di satukan dlm mangkuk mixer dan pukul hingga adunan kental dan sebati..anggaran masa memkul 5-7 minit hingga kental.
- Boleh tambahkan perwarna jika inginkan BC yg berwarna.

4. Simpan kek yang siap dilapis tersebut dalam peti sejuk paling kurang sejam (untuk buttercream) 



Kek-kek yang dilapisi ganache dan white chocolate cream

5. Keluarkan kek bila lapisan cream agak keras. Sapukan buttercream disekeliling kek tersebut dengan lembut (without any pressure). Ini untuk crumb coating, jadi bila hias serbuk-serbuk kek tak melekat/berderai nanti. Piping pun lebih mudah sebab terus melekat ke crumb coating. Mana-mana bahagian yang tak rata atau berlubang boleh ditutup dengan buttercream .




6. Ambil sekeping plastik (
saya guna beg plastik makanan), pegang dua hujung plastik tersebut dengan kedua-dua tangan anda. Bermula dari bawah, pastikan hujung plastik tersebut kena/touch pada bahagian dasar kek. Perlahan-lahan tarikkan plastik tersebut hingga ke atas kek buttercream yang berlebihan pada plastik tersebut bolehlah diketepikan.
7. Ulang teknik tersebut untuk sekeliling kek hingga anda mendapat lapisan crumb coating yang agak smooth.

8. Simpan kek di dalam peti sejuk untuk beberapa jam supaya creamnya agak keras.

9. Ambil sebahagian buttercream dan warnakan ikut warna yang anda kehendaki. Saya guna pewarna cecair biasa,jenama Starbrand. Ada pernah baca lagi elok guna pewarna gel sebab takut cream jadi cair sangat. Kalau guna yang pewarna cecair biasa jangan terlalu banyak sangatlah. Dah gaul rata pewarna dengan buttercream, dan mulalah mendeko ikut kritiviti masing2....

10. Ambil stick doll dan cucuk pada bahagian tengah kek yang dah disejukkan tadi. Ambil buttercream yang diwarnakan dan masukkan dalam piping bag dengan nozel yang anda suka (saya guna nozel star sederhana).

11. Mulakan pipe buttercream dari bawah kek ke atas (atau dari atas ke bawah). Saya pipe bentuk star dan renda2 saya gunalan nozel wat bunga @ bentuk apa disukai.

NB: Setiap kali dah siap satu warna/design, masukkan kek dalam peti sejuk sebentar kalau rasa fresh cream mula mencair (tangan kita keluarkan haba, jadi lagi banyak dan lama detail pada baju doll lagi cepat creamnya cair). Satu lagi pegang piping bag pada hujung atas bag tersebut, bukan ditengah-tengah atau dekat dengan nozel. Nanti lebih mudah kita nak pipe dan cream pun tak cepat sangat cair.

12. Dah siap menghias kek, simpan dalam peti sejuk semalaman biar semua creamnya lebih keras.




Cupcake dan Black Forest Cake purple yg di bawa ke Tadika JAIM....




Sungguh comel dan ceria sungguh anak2 ini...
sejuk hati memandang nya.....



di samping abg2 dan mama sayang kamu....


Bungkusan ini juga utk anak2 Tadika JAIM...

Selasa, 10 Julai 2012

Kueh Bijan a.k.a. Kueh Bom !.....



Hari ni operasi lagi kueh BOM !....semalam operasi meletup2 masa mengoreng... rupanya pun kecut je bila dah sejuk ....heheh
Alhamdulillah ari ni elok je kejadiaannya..tak meletup2 dan x pstttttttt2 dlm kuali....10q Yusnizah Mohd Bachalan bagi tip2 mlm tadi....operasi  buat sarapan utk  anak sebelum pi dan my hubby sebelum pi kerja...

Kueh Bijan  a.k.a. Kueh Bom..
sumber resepi dari My Resepi 10q empuya resepi ini....kerana sudi berkongsi kueh yg menjadi pebretttt saya...

Bahan-bahan ( 10-11 biji )

  • 50-60gm bijan
  • Minyak utk mengoreng
  • Bahan-bahan doh:
  • 200-240gm tepung pulut
  • 1 sudu makan tepung gandum
  • 1 sudu teh air kapur
  • 190-200ml air
  • Sedikit garam
  • Bahan-bahan inti kelapa:
  • 60g gula melaka/gula merah
  • 20g gula pasir
  • 50ml air
  • 1/2 biji kelapa parut
  • isi durian - aida tambah 
  • 1 sudu tepung ubi / jagung utk inti jadi kental ...ini pun saya tambah...

Cara-cara

  1. Jerang gula melaka/merah, gula pasir dan air hingga larut
  2. Tapiskan ke dalam kuali kemudian masukkan kelapa parut
  3.  Kacau atas api sederhana . masukan bancuhan tepung ubi / jagung  , kacau hingga inti agak kering
  4. Dalam mangkuk besar, gaul tepung pulut, tepung gandum dan garam
  5. Masukkan air kapur dan sedikit demi sedikit air uli menjadi doh
  6. Ambik sedikit doh, bentukkan bebola dan leperkan sedikit
  7.  Bubuh inti ditengahnya dan tangkupkan semula
  8.  Golek bebola dengan bijan supaya elok melekat
  9. Masukkan minyak yg banyak dalam kuali dan gorengkanlah kuih bom hingga kekuningan
  10. Dan siap untuk dimakan
  11. ***Petua utk kuih bom tak meletup dan tak merekah:1. Minyak mesti banyak biar kuih bom terendam. 2. Minyak jgn terlalu panas dan gunakan api yg sederhana / kecil saja . 3. Jgn menggoreng terlalu lama. 4. sementara tunggu minyak panas ,biarkan sekejap dan goreng selepas siap dibuat.
  12. tazah ani pun bagi tip letak gula sikit pada tepung utk elakkan ianya dari meletup....10q tazah ani....nnati aida cuba ya.....dah siap baru tahu..heheh 
  13. Foto: Pepagi operasi kueh Bijan @ kueh BOM! wat sarapannn...

Isnin, 9 Julai 2012

Crabstick Snack.....krap krup sebalang dah abis....

Alhamdulillah baru hari ini dpt experiment dan merasa crabstick snack ilham rasa dari Sasha Rahmat..10q cha..tergoda dgn tayangan kak Lita Rhai ..ehemmm entah bila agaknya nak sampainya ke kota melaka huhuh..Nasib baik ada anak dara sorang ni BB Fatin tolong siat2kan ...dah siap goreng ..Jom layan sambil nonton tv..SEDAPPPPP...jap je dah licinnn....



sumber resepi dari sasharahmat..Aida minta izin copy  & paste tanda aida telah mencuba ....dan mengadaptasikkannya di blog SRKM .....Jom kita tgk resepi dan Jom operasi...




~~CRABSTICK SNACK ~~

Bahan-bahannya :
filamen crabstick secukupnya - di siat2 memanjang dan ketepikan
minya untuk menggoreng

Bahan A 
1/2 cawan ( secukupnya ) tepung beras 
sedikit perasa " secukup rasa"
sedikit garam
sedikit lada sulah 
**** satukan semua bahan A

Cara2 nya:
- Di dalam mangkuk besar, masukan filamen crabstick yg telah di siat2 itu .
Masukkan tepung semua bahan A
seratakan semuanya dan boleh lah di goreng ( deep fry methad) hingga kekuningan
siap untuk di kudap..sekali makan x mo berhenti.....




Jumaat, 6 Julai 2012

KEK LAPIS BATIK SUTERA..

Assalamulaikum dan salam sejehtera kepada kekawan dan pengunjung setia blog SRKM semua....diharapkan semuanya di bawah rahmat dan diberi keberkatan oleh Allah jua hendaknya.....tak lama lagi kita akan menyambut bulan pose...apa kata kita baiki mana yg kurang elok jadi lebih elok lagi...dan ramai rasanya dah mula merancang wat kueh2 raya dan tempahan.....Tahniah diucapkan !

Semlm sempat saya operasi kek lapis carca merba sebelum pi surau ..." KEK LAPIS BATIK SUTERA "...... ... puas dok picit - memicit kala-mala tu.....Alhamdulilah gini le rupa dan hasilnya .......jom layannnnn....sumber inperasi dari resepi Aznie Rozima dan study dari beberapa blog kekawan juga resepi lebih kurang sama cuma sukatan je ada yg di kurangkan.....terima kasih di ucapkan ..saya banyak belajar melapis dari kekawan juga....dan masih banyak yg perlu saya perbaiki......Salam sayang dari Aida di SRKM.....





KEK LAPIS BATIK SUTERA..

BAHAN:
450g mentega
250g gula halus
10 biji telur
170 g seri kaya
397g susu pekat manis - Aida kurang kan cuma guna 380g je...
100g horlicks
1 sudu teh esen vanila
300g tepung gandum - ayak 3 kali ..nak baik guna tepung cap bunga ros / tepung hongkong 

klu dah tak ada tepung gandum pun ok lah....heheh
1 sudu overlett - ni aida tambah 


caranya :
-pukul mentega dengan gula hingga putih..
-sambil terus memukul, masuk telur sebiji demi sebiji..hingga habis..
-masuk seri kaya, susu, horlicks & esen vanila.. pukul hingga sebati..
-masuk tepung gandum sedikit2.. gaul rata..


 ##  ini cara Aida  :)
-Bahagikan kepada 2 bahagian... ....
#-1 bahagian dibahagi kepada 3...aida guna warna (1)merah (2) hijau..dan (3) kuning
- bubuh warna dlm mangkuk yg berasingan dan nak senang memicit nanti  masuk ke dalam botol sos... klu tak ada botol masukkan dlm piping beg @ plastik pun boleh...
#-1 bahagian dibahagikan kepada 2....atas  aida wat 2 lapisan (plain aida ambil 12 sudu* utk setiap lapisan 6 sudu ) - biarkan dlm mangkuk lain .
 bawah (plain 12 sudu juga asingkan * setiap lapisan guna 6 sudu juga )
-jadi yg plain kita asingkan dlm 48 sudu ....untuk 2 lapisan di atas dan 2 lapis di bawah nanti.





-sediakan acuan berukuran 8' x 8 sapu butter dan alas kertas ... ambil adunan untuk utk lapisan bawah tuang selapis nipis kedalam acuan..ratakan.. bakar dengan api atas dan bawah , didalam ketuhar bersuhu 180' c selama 10-15 minit...bergantug pada oven masing ..bakar hingga perang dan pastikan kek masak baru wat keluarkan dan tekan guna penekan dan terus melapis untuk lapisan bawah utk lapisan ke dua....klu nak wat 3 lapis pun ok...( aida wat 2 lapisan je...) dah masak keluarkan dan tekan sikit kek ....


lapisan warna warni...mula mengala mala....

1) Picit adunan merah , kuning & hijau berselang seli dan bakar denga api atas saja selapisan dan bakar ....terus melapis hingga habis semua adunan..dah abis kala belang2 tu ....
2)buat lapisan atas..wat sebagai mana lapisan bawah tadi hingga habis semua adunan....lapisan terakhir guna api atas dan bawah bakar hingga kek masak sepenuhnya ...

*dlm kek Aida bubuh lapisan tengah 3 warna ...jd bahagi kan kepada 3 warna...
* lapisan atas & bawah aida kurangkan skit...xnk banyak sangat lapisan plain.. itu semua ikut citarasa masing2...





Isnin, 2 Julai 2012

KEK LAPIS BOOK aka..kek lapis SARAWAK Alhamdulillah berjaya !

Alhamdulillah...."kek Lapis Book" dah selesai beroperasi ni le hasilnya....boleh le wat berbuka nanti .. ...10q kepada Ct Zarith , k. June Ahmad , Anie Japri dan Suhaida Mohaini yg banyak membantu..w/p tak secantik lapisan kekawn punya....rasanya aida berpuas hati dgn 1st operasi dlm 3 1/2 jam ni masanya ..berbaloi....penat menunggu dan membakar tidak terasa klu experimentnya menjadi dan berjaya.....




 sumber resepi dari ct Zarith 10q ya.. aida minta izin adaptasikannya di blog "Sentuhan Rasa kasih Mama" ya .Jom kita tengok resepinya ..jom operasi dan jom layannnnnn ....Salam sayang juga dari Aida si sini muahhhhh2...






~~~KEK LAPIS BOOK~~

bahan:
10 biji telur gred A 
1 gelas gula halus ( ct guna 1 cwn penuh)
16 oz mentega / 450g
2 gelas tpg hongkong ( 2 cawan penuh)
1 sudu ovellete
1 bungkus horlick kecil ( 200gm)
1 tin tinggi susu pekat manis ( 505gm )
1 sudu teh esen vanilla

cara:
1.pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih
2.masukkan telur satu persatu.gaul rata..
3.masukkan susu manis, tpg hongkong,ovellete, dan horlick.gaul rata.
4.masukkan esen vanilla.pukul sebati.
5.bakar 5 sudu makan setiap lapisan hingga habis...
6.lapisan pertama bakar api atas bwh api 140c slma 10 min atau sehingga masak..lapisan kedua dan seterusnya bakar guna api atas ..dan lapisan terakhir guna lg api atas dan bawah utk memastikan msk keseluruhan nya..
setiap lapisan hendak lah d tekan utk memastikan tiada gelembung dan akan membuat kan lapisan nampak cantik dan padat..

** suhu oven bergantung pd oven masing2...selamat mencuba yer kawan..pasti x nyesal sbb mmg sedap..







Dah menjadi nampaknya apa lagi jom kita nikmatnya..nyot2 je rasanya wallah sedappppp....