Jumaat, 30 Mac 2012

MARBLE ROLLl SPONGE CAKE..gebu dan lembut seperti kapasss.....



Assalamulaikum dan salam sejehtera Aida ucapkan kepada semua kekawan dan pengunjung2 setia SRKM.....Lama rasanya Aida tak poskan N3.....sebenarnya aida baru sembuh dari sakit  demam , batuk dan selesema ....rasa batuk2 tu masih ada....tp aida gagahi juga bangun dan dgn kesibukkan dgn tugas2 seharian...Hari ini 29/3/2012 Aida sungguh tergoda dan teruja untuk mengexperiment dan beroperasi kek Mable Roll Sponge Cake .. sumber resepi dari mummy Mem Besar ..terima kasih mummy Aida minta izin diadaptasikannya di " Sentuhan Rasa kasih Mama ni ya...keknya sungguh gebus ...gebas...dan lembut..selembut kapas..wallah sedapppp dan nyot2 je bila masuk dlm mulut.....Jom kita tengok resepinya ..Jom operasi dan Jom layannnn....Sejambak kemesraan yg berpanjangan dai Aida di SRKM..muahhhhh :) <3 


MARBLE SPONGE CAKE:-

5 biji telur (grade A - besar & sejuk dari fridge)
100 gm gula caster (gula halus)
85 gm tepung naik sendiri
1 teaspoon cake stabilizer/emulsifier (eg. jenama Ovalette)
30 ml minyak (2 tablespoons



Utk buat marble:-
1 teaspoon chocolate emulco
1 teaspoon coffee oil
1 teaspoon strawberry emulco
1 teaspoon pewarna merah - Aida guna warna pink 






Cara membuatnya:-
- Panaskan oven.
- Masukkan semua bahan cake sponge kecuali minyak kedlm pengadun. Pukul hingga kembang kemudian tuangkan minyak. Pukul sekali lagi dgn pantas. 
- Lengser loyang swiss roll (10x12x1inci) dgn marjerin & alaskan dgn kertas cake & jgn dilengser kertas nanti kek akan menurun.
- Bahagikan adunan kepada 3 warna. Warna asal, chocolate & merah. Kemudian tuang adunan kek sesenduk demi sesenduk & buatlah effect marble dgn lidi dibakar hingga masak. 
- Utk pastikan kek masak.. cucuk dgn lidi ataupun pegang atas kek kalau kering tanda dah masak. Selalunya dlm 15 mins dgn suhu 160'C saja. Ikut oven 
masing2.
- Keluarkan dari oven & terbalikkan. Sapu buttercream atau jem ataupun nutella.. gulung padat.. bungkus kek & simpan dulu dlm fridge utk seketika sebelum dipotong



 p/s : Aida sapukan dgn buttercream yang ada stok lagi dlm i/box sebelum di gulung ....wallah sungguh sedap yummm... nyot2... lembut selembut kapasss.....
** Anak2 kata keknya macam kek kat kedaiiii......memang tak menyesal  mencubanya ....heheh 
** TAKE NOTE : Pesanan dari mummy klu nakkan kek yg gebu dan lembut telur dan overlatt mesti SEJUKKKK.....




Setelah di gulung kemas2 ..gini le rupanya...cantikkk kan....potong lah cuba Rasaaaa,,ehemmmm memang lazattttt dan nyot2 je......hehehe 



Khamis, 15 Mac 2012

Kek Marble Perisa Strawbery ~~~~Wallahhh sedapppp

Assalamulaikum ...Salam sayang dari Aida di "Sentuhan RasaKasih Mama"....psstttt ari ni lambat sikit on9...baru siap beroperasi hidangan t/ ari soto ayam dan sempat lagi tu Aida cube, tyr operasi membaking kek Marble dari resepi mummy Relaxkejap Ok @  Mem Besar .. 



Aida tambah perisa strawbery kat warna pink tu..wallah ..ehemmm sedapppp ..sungguh lembut dan gebu sekali keknya ....10q ya mummy....

1st aida mencuba operasi kek ini..sebenarnya dah lama copy paster resepi ini , tp belum ada kesempatan utk operasi..hari ini baru terlaksana.... Alhamdulillah menjadi.....masa bakar je dah harum 1 rumah... lum makan lg.. bila dah rasa.. eeemmmmm.. memang sedap.. lembut.. x rugi mencuba... memang best....tak mahu cerita banyak lah apa kata kita tengok resepinya ..JOm operasi dan jom layan....

KEK MARBLE  Strawbery 
(sumber resepi dr Mem Besar)

 Bahan-bahannya:)
250g butter
250g gula kastor
250g tepung naik sendiri
secubit garam
3/4 sudu teh baking powder
4 biji telur
2 sudu besar serbuk koko
7 sudu besar susu cair
1 sudu teh esen vanilla
1 tutup perisa strawbery - ini aida tambah


cara-caranya:)
Panaskan oven
Campurkan serbuk koko bersama susu cair 3 sudu besar. Ketepikan.
Dlm bekas yg lain pukul butter, gula hingga berkrim baru masukkan telor sebji demi sebiji sambil dipukul hingga kembang. Masukkan garam sikit.
Ayak tepong & baking powder 3 kali kemudian campurkan kedlm adunan telur tadi berselang seli dgn susu. Kaup balik dimulakan dgn tepong & diakhiri dgn tepong juga. Masukkan essen vanila. Keluarkan 1/3 adunan tadi & campurkan bancuhan koko tadi.

Lengserkan loyang 7x7 atau 8 inci bulat dgn marjerin & taburkan tepong. Tuang adunan berselangseli kemudian bakar hingga masak. Suhu 180 drjh Celsius dlm 1 jam.. bergantung pada oven masing2 ye...Cucuk lidi di tengah untuk pastikan ia masak.




Jumaat, 9 Mac 2012

Cupcake 1st deko Hantaran .....

Assalamulaikum wat semua.....
Alhamdulillah siap juga 20 biji tempahan cupcake seorg teman aida....Ptg ni Tuannya dtg ambil....Berdebar2 juga rasa di hati....1st mendeko cupcake utk hantaran...Harap2 Tuannya suka dan berpuas hati....10q aida ucapkan kpd mummy Mem Besar, Liliwati Kasdi , Rafidah Hashim dan teman2 yg banyak membantu.....pukul 12.30 mlm baru siap sepenuhnya....ok tak kekawan tema oren dan kelabu.....Aida gunakan adunan CHOCOLATE MOIST CAKE wat CUPCAKES ni...
sumber inperasi dari mummy mem besar...aida minta izin copy dan paste ya mummy...




CHOCOLATE MOIST CAKE/CUPCAKES

Bahan2nya:-


2 biji telur
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepong gandum (ayak)
1 cawan minyak masak
1/2 cawan cocoa/chocolate powder
1 1/2 cteh bicarbonate soda
1 cteh baking powder
1 1/2 cawan susu cair
1 cteh coffee emulco (ataupun nescafe segera)
1/2 cteh vanila


caranya :
Pukul telur sampai kembang kemudian masukkan gula, pukul lagi, masukkan minyak. Pukul hingga sebati.
Ayak tepong, cocoa powder, soda, baking powder.
Masukkan coffee emulco kedlam susu cair & kacau sampai sebati.
Di dlm adunan telur tadi, masukkan adunan tepong berselang seli dgn adunan susu. Masukkan vanila
Pastikan adunan dikacau hingga sebati. Tuang kedalam acuan & bakar selama 1 jam suhu 160C
Utk cupcake, masukkan 1/2 saja ke dlm paper cup & bakar dgn suhu 150C selama 15 min ataupun masak. Cucuk dgn lidi utk pastikan ianya masak betul.





**Cupcake yg telah rata dan sedia utk di makeup kan dgn BC....





BUTTER CREAM

Bahan2nya:-
½ cawan butter (suhu bilik)
½ cawan lemak sayuran (contoh CRISCO)
4 cawan gula ising (diayak)
1 cteh esen vanilla 
4 - 5 sudu makan susu pekat manis 
10 cubit garam (ikut rasa)


Cara membuatnya:-
Dlm sebuah bekas, masukkan butter & pukul hingga lembut.
Masukkan lemak sayuran & teruskan memukul sekali lagi.
Perlahan2 tuangkan gula icing, garam, vanila & susu pekat.
Putar perlahan2 hingga betul2 lembut & berkrim

baki icing simpanlah seberapa lama selagi boleh 

Ttg colouring... macam2 ada. Warna2 khas utk icing .




p/s: sebelum meratakan buttecream cupcake yg montok2 tu hendaklah di hiris sikit supaya permukaannya rata dan mudah nak tepekna BC..dan tekan2 sikit dgn belakang sudu.....






Selamat berkreativiti dgn bermain picit 2 dgn nozzel dan Buttercream.....mendeko2 dgn happy ....Salam sayang dari Aida di "Sentuhan RasaKasih Mama"....

Jumaat, 2 Mac 2012

VANILLA CUPCAKES

~~VANILLA CUPCAKES~~sumber resepi dari Mem Besar 10q mummmy....Aida adaptasikannya di SRKM " Sentuhan RasaKasih Mama"....
Alhamdulilah segalannya berjalan seperti yg di rancangkan...Petang ni Aida operasi  Vanilla cupcakes sumber resepi dari mummy Mem besar....10q mumy...utk di bawa ke surau Taman sempena Sambutan Maulidul Rasul esok 7hb Mac 2012.....Juga 20 biji bunga telur...dah siap rebus dan bungkus....



~~VANILLA CUPCAKES~~
Bahan-bahannya:_


3 cups tepong cake ataupun tepong gandum biasa
3 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon garam (kalau tak pakai salted butter)
2/3 cup butter tanpa garam ataupun margerine
1 3/4 cups gula caster
4 biji telur
1 1/2 teaspoons vanilla essence
1 3/4 cups susu segar
Nutella

Cara-caranya :)
Panaskan oven
Susun cup liner dlm muffin tray ataupun acuan aluminium tarts
Ayak tepong, baking powder & garam. Ketepikan
Dlm bekas yg besar, pukul butter & gula hingga kembang.
Masukkan telur & vanilla & pukul.
Masukkan tepong tadi & susu berseling seli dan pukul hingga semua sebat.
Tuang aduan ke dlm acuan & bakar hingga masak. Sejukkan sebelum diletakkan buttercream.

p/s : Vanilla cupcakes ni aida tak bubuh Nutella....tak ada stok.... aida taburkan coklat rice warna warni tp sungguh nyummmmm dan lembutttt..SEDAPPPPP....


Nota dari mummy Mem besar : Nutella boleh juga dimasukkan sesudu keatas cake kemudian dibakar
Nutella juga boleh disapukan pada kek setelah sejuk
Kalau hendak cupcake yg rata boleh potong atas supaya rata sebelum diletakkan buttercream
 











Masa nak masuk kan dlm bekas tadi terlintas pula idea nak tabur2kan coklat rice warni warni kat atas cupcake ni ..baru le anak2 dan mak budak esok pun terliurkan...klu togel je macam tak berseri je.....idea dtg secara tiba2....heheh

~~Asam Pedas Ikan Parang ~~

~~Asam Pedas Ikan Parang ~~



BAHAN-BAHANNYA :-)
5 keping ikan parang segar, cuci bersih dan toskan
1/2 biji nenas sarawak, hiris sederhana tebal
3 kuntum bunga kantan, belah 2 setiap kuntum
1 genggam daun kesom (tak letak..)
1/2 cawan jus asam jawa
3/4 cawan cili kisar
Garam dan gula secukup rasa (mat guna sedikit serbuk perasa)
Air secukupnya

BAHAN KISAR HALUS :-)
7 biji bawang merah
2 ulas bawang merah
1/2 inci kunyit hidup
1/2 inci belacan

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam periuk, masukkan secubit garam dan tumis bahan kisar halus hingga harum, tambah cili kisar dan tumis hingga terbit minyak. Tuang air secukupnya, kacau dan biar mendidh.
Masukkan ikan, nenas dan juga bunga kantan/daun kesom, kacau perlahan dan biar mendidih. Tuang jus asam jawa. Tambah garam secukup rasa dan secubit gula atau serbuk perasa. Masak sekejap, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat.

Khamis, 1 Mac 2012

~~Ayam Percik ~~



~~Ayam Percik ~~
bahan2:-

1 ekor ayam-potong 4 dn bersihkan-lumur dgn 2inci halia yg ditumbuk dn sedikit garam-kukus hingga masak...

Bahan utk membuat kuah ayam percik
10-15 tangkai cili kering*
1biji bawang besar *
1sd mkn jintan manis *
1sdmkn ketumbar*
1 btg serai-diketuk
sdkt rempah 4bradik.(1inci klit kyu manis,1kntm bnga lwg,5bji cgkih dn 2 bj buah pelaga )
200ml santan pekat@santan kotak harmuni+2cwn air
gula pasir 1 sudu
sdkt air asam jawa
1sd kecil halba
jika suka sdkt ajinomoto


cara membuatnya:-
*kisar bhn2 bertanda *-kisar semua
mskkn semua bahan2 di atas dn aduk sampai sebati -msk sampai pekat....
* grill ayam selama 5mnt,golekkn di dlmkuah yg di msk pekat td...grill lg 5mnt..golek lg dlm kuah dn grill selama 10-15mnt lg..norma biasanya buat 3 kali barulah kuah yg meliputi ayam itu tebal sdkt... hihihu
SELAMAT MENCUBA