Khamis, 31 Januari 2013

Melty hershey's ..memang yumm2...

Melty coklat Hershey's ,...Alhamdulillah memang nyumm2....seakan rasa aiskrim....terima kasih banyak izahNorazizah Abdul Hamid dan Auni Azalia atas perkongsian resepinya ....dptlah aida dan family menikmatinya ....hilang mengencesss....nyumm2 memang lazatt.....:)


**resepinya ..mudah2an kita sama2 dpt nikmati dan beroperasi utk dinikmati bersama2 family tersayang dan terima kasih pd kekawan juga yg sudi kongsi2 resepi ni terutama watAuni Azalia dan saya dpt dari izah....10q.... 



Melty hershey's : Norazizah Abdul Hamid (sumber resepi dari kak Auni Azalia  aida copy  paste je ni...:)
 sedap sangat melty ni...lebih sedap bila ianya bertapa dlm i/box..makan sikit2 tp kerap..walah sedap bangetttt.....

JOM operasi..jom layannnnn......:))

Nk guna biskut marie atau kek span pon boleh mn yg mudah dpt yea
Susu segar @ susu tepong tuk celup biskut . Kek tak perlu dicelup

Choc chip @ gula2 m&m @ parutan keju cheddar @ parutan dark or white choc

~ bhn creamcheese frosting
250g cream cheese philadelpia/tatura
4sdb susu pekat 3sdb susu segar/cair
1sdt jus lemon
Beat semua bhn hingga fluffy/gebu kecuali jus lemon .. Masukkn jus lemon n kaup balik dgn spatula

~pilihan jika tiada cheese
250ml whipping cream
4sdb susu pekat
Beat w/cream hingga kental n masukkn susu ..

~sos choc
200g choc bar
150 whipping cream
1/2 sdb butter
Renehkn whipping cream hingga berbuih kecil n masukkn choc bar n butter .. Ttup api n trus kacau hingga choc cair ke semuanya .. Biarkn betul2 sejuk sebelum di gunakan


** psstt aida guna je Hershey's ni lebih mudah main curah je....ianya ada 2 perisa coklat dan strowberi....

**
resepinya ..mudah2an kita sama2 dpt nikmati dan beroperasi utk dinikmati bersama2 family tersayang dan terima kasih pd kekawan juga yg sudi kongsi2 resepi ni terutama watAuni Azalia dan saya dpt dari izah....10q.... 



Rabu, 23 Januari 2013

Murtabak Meggi in Pemanggang Ajib serba guna ....

Assalamulaikum kepada pengunjung2 dan rakan aida yg dihormati semua...
Hari ini Aida Berexperiment lagi dgn Murtabak Meggi in Pemanggang Ajib serba guna ini pula utk sarapan pagi dan Anak2 pun sedang bercuti sekolah....
live dari kuali pemanggang Ajib......memang Ajib cepat dan mudah...layannn jeww anak2 cuti2 sekolah ni..........Alhamdulillah menjadi nampaknya...anak2 kat rumah semuanya suka....mamanya pun Gembira..heheh :)



Jom kita sekodeng resepinya...Jom cuba2 operasi dan  jom layannnn...

semoga  pic2 yang aida selitkan di sini dpt membantu ok...




~~Murtabak Meggi ~~** klu rakyat ramai pandai2 le tambah dan adjust rasanya ok...**
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 paket mee segera MAGGI perisa kari - (klu anak ramai tambah lah ya .)...
4 biji telur
150 g daging cincang / dada ayam
1 biji bawang besar, cincang
1 ulas bawang putih*(*tumbuh lumat)
1 camca teh rempah kari daging
1 pokok kecil daun bawang, hiris halus
1 biji cili merah, hiris halus - klu suka
1 biji cili hijau, hiris halus - klu suka
1/2 camca teh serbuk lada hitam
1 camca besar mentega
1/4 cawan air
Garam secukup rasa
Minyak masak

** klu dlm nya kita nak tambah lain2 sayur dan bahan pun boleh ..ikut tekak dan selera kita...
.



UNTUK MERTABAK MAGGI :-
-Asingkan mee segera dari rencahnya. Celur mee segera tadi hingga lembut, toskan dalam tapisan dan biar sejuk.
-Panaskan Pemanggang Ajib masukan mentega, tumis bawang besar hingga naik bau , masukan  daging cincang. Kacau rata dan tuang air, masak dengan api perlahan hingga daging empuk dan hampir kering. Tambah hirisan cili merah, hijau dan garam secukup rasa.
-Dalam satu mangkuk, masukkan maggie rebus , 
masukkan rempah kari, perencah mee maggi, serbuk lada hitam   dan hirisan daun bawang, gaul rata. Pecahkan  telur,  Kacau rata dan tuang ke dalam pemangang Ajib ,gaul rata bersama bahan tumisan tadi...ratakan .

-Masak dengan api perlahan sehingga permukaannya mengeras ( tutup sekejap), dan terbalikkan pamangang dlm 1 @ 2 minit ...Balik2 kan untuk garing kedua-dua bahagian...(balik2 pemanggang supaya tak hangus dan masak sekata kedua belah nya)... Masak untuk 1 - 2 minit lagi hingga kuning keemasan. .Siap untuk dihidangkan ketika panas2. Potong mengikut kesukaan dan makan cicah sos atau jeruk bawang merah! cuba lahhh sedappppppp......wallahhhhh... 




Akhirkata sebelum aida mengundurkan diri wat seketika...sambutlah salam sayang yang berpanjangan dari aida dari dapur " Sentuhan rasa kasih mama" wat semua muahhh2x ....Hingga berjumpa lagi kita di N3 yg lain pulak....dahhhh selamat menikmati dan menjamu selera bersama family tersayangggggg.......

Ahad, 13 Januari 2013

"Cheesy Fair Lady Cake" .... Operasi sempena Bithday my Hubby pada 9/1/2013 .

"Cheesy Fair Lady Cake" .... Operasi sempena Bithday my Hubby pada 9/1/2013 . ....semoga kita dirahmati dan diberkati selalu...di iringi doa selalu moga2 kita sefamily berbahagia hingga ke mahligai syurga hendaknya....InsyAllah..


Cheesy Fair Lady Cake sempena bithday hubby kita dah selamat dibedah...ini le hasilnya..setelah seharian ku berexperiment.....wallah memang mablessss.... 

Aida pasti ada kekawna yg dah tergoda dan tertaan kan...apa kata jom kita telek2 resepinya ..nak watnya pun agak mudah....bahan2 pun tak bnayak..tp rasanya memang sedappp dan keknya lembut sekali sbb di bakar cara steam bath...


~~Cheesy Fair Lady Cake~~
Bahan utk Kek Span :
125 gm tepung penaik - diayak 
5 biji telur 
120 gn gula castor
2 sudu susu segar / cair 
1 sudu besar ovalate
1 st esen vanilla
75ml minyak jagung 

caranya :
- Pukul telur sampai kembang putih 
- Masukkan gula + ovalate  pukul sampai kembang 
- Masukkan tepung + susu+ esen vanila sedekit demi sedekit sampai abis dan sebatikan 
- Masukan minyak jagung dan gaul sebati 
- Lapikkan loyang 10' dgn raping paper 
- Panaskan oven 180 c
- Masukan adunan , masak secara keadah steam Bath..
- Guna api bawah sahaja..bila kek dah kuning buka api atas sekejap ..bagi kek keras sikit dan buka semula api bawah..masak sampai kek masak kekuningan .... saya masak dlm 1 jam 15 minit .
** Aida  - guna api bawah dlm 30 minit 
              - guna api atas dlm  5 minit saja 
              - api bawah balik dlm 40 minit 


Bila kek sejuk potong 3 lapisan ....

Untuk Inti lapisan layer:
100 gm butter
250gm krim cheese - aida guna tatura cheese
100gm gula icing - diayak
100gm  Fresh cream 
JUs lemon 

caranya 
- Pukul butter + crem cheese sehinga sebati 
- Kemudian baru masukan gula icing yg telah diayak
-kemudian baru masukan fresh cream dan pukul hinggak kembang adan kental....
- dah kental ratakan pada setiap lapisan kek ......

utk hiasan 
150 gm fresh cream 
coklat putih secukupnya diparut 

-pukul fresh cream  sampai kembang dan kental 
ratakan pada permukaan kek sampai rata dan salutkan dgn parutan coklat putih + hiasan lah ikut kreativiti masing2,,,,,,


 ~~Cheesy Fair Lady Cake ..... 3 layer ...cara pembakaran steam bath...



Selamat menikmati Cheesy Fair Lady Cake ... dan sambut sejambak kemesraan dari Aida di SRKM...hingga jumpa lagi.....

Rabu, 9 Januari 2013

bengkang Gandum = Kueh Bakar Pandan itu yg saya namakan........

Pembuka tirai cuba2 berexperiment 2013' ..kali ini aida cuba2 beroperasi kueh bakar Pandan menggunakan pemanggang ajaib ni..alang2 dah ada kan ..macam2 nak di cubanya heheh ....
Alhamdulillah menjadi nampaknya....kuehnya pun cepat masak dan lembuttt je.....10q tazah Ustazah Ani atas perkongsian resepinya.. memang mabelesssss !!!


Jom kita tengok resepinya yg mudah dan apa lagi jom le operasi.....
Salam penuh kemsearaan dari Aida di SRKM...sampai jumpa lagi di entri yg lain  datang..muahhh :))




Bengkang gandum = Kueh Bakar Pandan saya panggilll...

1 cwn gula
2 cwn tpg gandum
31/2 cwn santan
4 biji telor
garam
pewarna hijau

*santan 31/2 cwn (aida guna je santan kotak 200ml + 2 1/2 cawan air  
di blend dgn beberapa helai daun pandan nak jdkan 31/2 cawan)  ....pastu perah n tapiskan...bubuh sikit pewarna hijau baru e hijaunya menawan )


caranya
pukul gula dan telor...hancurkan(blend je)
campurkan tpg berselang seli dgn santan
klu nk letak sikit baking powder kat tepung pun boleh
bila dah sebati..tapis dulu
panaskan loyang atas api dan letak satu sudu besar marjerin
bila dah cair marjerin tu tuang semua adunannya
kemudian dibakar...agak2 dah separuh masak, klu suka boleh tabur dgn bijan...bakar kurang lebih 50minit
bergantung pd oven msg2...suhu 175c ye..


**saya bakar dlm pan ajaib dalam  30minit jer...nak kan ada garing2 sikit...api slow...terbalikkan jer pan tu dpn blkg...senang...mudah n cepat jer di masak..


saya memang suka kueh ni....jap je dah licin..anak2 saya pun suka jugaaa....