Khamis, 31 Mei 2012

Kek Span Coklat dan Tiramisu..wallah wat lagi ....

Salam Sejahtera....
Hari ini Aida wat lagi Tiramisu request dari my hubby dan nak bawa balik kg bagi ayah dan bonda ku serta anak2 sedara merasa 
sedapppp wowoo...mamam sejuk2...



Mula2 Aida  buat kek span coklat dulu, ehe wah konon2 dah tahu wat sendiri hahah...kita cuba2 je.....
dulu pernah wat tp guna kek span yg kedai punya kali ni nak cuba operasi sendiri ..Haslinya memang sedappp tida menghampakan.... 
"Sentuhan Rasa kasih Mama ni....dari air tangan mama le katakan  ...heheh
Kali ini Aida cuba wat kek span sendiri....dulu pernah percubaan 1st wat Tiramisu gunakan kek span yg di beli..je...masa tu baru nak 
mencuba operasi Tiramisu.... 


KEK SPAN COKLAT 

Bahan-bahan:
  • 5 biji telur gred B
  • 170gm gula kaster
  • 1 camt ovalette
  • 100gm tepung gandum
  • 1 tsp baking powder
  • 40gm serbuk koko-
  • 70gm minyak jagung atau minyak masak atau butter yg di cairkan.

Cara membuatnya:

1)Dalam satu adunan, telur, gula dan ovalette di putar hingga kembang dan bertanduk  jadi seperti 
dlm gambar tu... putar menggunakan kelajuan maksimum.. mesti kembang, pekat dan berwarna 
putih seperti ini, bila di angkat adunan tak jatuh ke bawah..

2.  Ayak tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik. Masukkan dalam adunan. Putar rata
 guna speed perlahan.

3.  Kemudian masuk minyak dan putar perlahan hingga adunan bergaul rata dan sebati.

4. sapu loyang dgn butter sedikit . Tuang adunan dalam loyang berukuran 8"

5.  Bakar pada suhu 170'c  selama lebih kurang 30 minit api atas bawah...cucuk dgn lidi / pisau 
keluar bersih kira dah masak le tu...


6.  Bila kek yang dah  masak je, terus hentak loyang tu, hentak perlahan je.. pas tu terus telungkupkan kek 
atas radai ,guis dgn pisau tepi2nya dan keluarkan kek dari loyang.. kalau biar dlm loyang nanti 
keknya kecut mecut... sejukkan sepenuhnya  atas redai


TRIAMISU SIMPLE

1 biji sponge kek
250 ml whiping krim
200 ml krim cheese
1/2 cwn gula halus
1 cwn air panas (bancuh nescafe)
1 sudu makan serbuk nescafe 
serbuk koko/ milo utk hiasan- Aida tapiskan nipis milo 

1. Bancuh nescafe dengan 1 cwn air panas.
2. Satukan gula, cheese dan krim. Pukul hingga kembang dan gebu.
3. Potong kek 3 bahgian. Susun satu bahgian dalam bekas.
4. Tuang 1/3 bahgian bancuhan nescafe atas kek.
5. Sapu 1/3 bahgian adunan krim cheese atas kek.
6. Susun lagi kek sebahgiannya.
7. Ulang sampai habis dan tutup dengan cling film. 
8. Simpan dalam peti sejuk.
9. Hias dengan serbuk koko (aku tambah sendiri coklat rice)



p/s Atau pun klu nak cantik dan ada bekas2 kecil macam  Aida ni..cuma potong kecil2 kek span.... prosesnya sama proes yg lain sama saja seperti kita wat sebiji kek ...ikut langkah 4.hingga 9 ....  baru eksen
sikit dan kelihatan sungguh GAH gitu..dgn bentuk2 bekas yg pelbagai ..che wahhhh...




Rabu, 30 Mei 2012

BISKUT LAPIS CHEESE ... "Lemak BerKrim".....



Assalamulaikum dan salam sejehtera Aida ucapkan kepada semua kekawan dan pengunjung setia SRKM semua..Alhamdulillah hari ini  aida  cuba beroperasi BISKUT LAPIS CHEESE RESEPI  sumber resepi dari Ct Zarith wallah memang lemak berkrim.... dan pastinnya anak2 dan my hubby menyukainya...10q ct  . Aida mohon  mengadaptasikan resepi yg sungguh lazat ini di teratak "Sentuhan Rasa Kasih Mama" ya.....


pagi operasi wat experiment Biskut Lapis Cheese , biskut kiriman dari Ct
Zarith..Alhamdulillah petang baru dpt merasa..ehemmmm WALLAH MEMANG " LEMAK 
BERKRIM".10q CT atas sumber resepinya....









~~ Disebabkan Tergoda dan teruja untuk merasa dan berexperiment ..tp biskut ni aida tak jumpa di sini aida , Alhamdulillah Ct Zarith sudi kirimkan dari Kuching Sarawak ..jauh tu..hehe...TERIMA KASIH DAUN KELADI  CT...

Apa kata Jom kita tengok resepinya yg mudah dan bahan2 pun senang di dapati cuma tang biskut tu pandai2 lah ya nak cari kat mana ..heheh..klu ada yg pandai cuba2 lagi guna biskut lain tp yg sewaktu dgn ya...... 
JOm operasi..Jom layan dan Jom nikmatinya bersama2 yang tersayangg..muahhhh dan salam sayang juga dari Aida di SRKM...





BISKUT LAPIS CHEESE 

BAHANYA2 :)

250gm cream cheese(jenama apa pun) - aida guna Tatura 
1/2 tin susu pekat manis yg tinggi tu...
1 bungkus/paket biskut saltcheese - Aida guna dlm 1 1/2 bungkus cukup2 nak abiskan cream cheese dan tebalnya pun cantikkkkk...
nestum/oat seckupnya... aida guna nestum

cara2nya :)


cream cheese yg di biar suhu bilik pukul dgn susu sampai sebati....

1)susun biskut cheese tu dlm bekas yg di lapik plastik atau aluminium foil....
2)ratakan cheese atas biskut td....
3)taburkan nestum/oat td...
4)ulang lagi....proses dgn menyusun biskut td dan sapu cheese...
5,6)setiap lapis tabur oat atau nestum utk rasa yg lebih umphhh...
ulang proses sampai habis...
7)bila dh habis...sejukkan dlm esbok semalaman...
8)boleh di potong utk di mkn....
selamat mencuba ye...dan jom layannnnn.....sedpppp lol....








Isnin, 21 Mei 2012

CHOCOLATE CAKE WITH FLAN..kek Pelik bin Ajaib tapi BENAR...Sedapppp......

Alhamdulillah CHOCOLATE CAKE WITH FLAN inperasi dari mummy Relaxkejap Ok menjadi nampaknya....1st berexperiment kek AJAIB BIN PELIK + JAKUN ..tp BENAR ..hehe 10q mummy....syukuran dipermudahkan dan berjaya jugakkkk operasinya .....





SEBELUM operasi bermula.....pssttttt hari ini aida cuba experiment kek coklat caramel AJAIB BIN PELIK teruja dgn inperasi dari mummy Mem Besar ari tu..doa2 harap2 jadilah...




LEPAS masuk oven....masih jadi tanda tanya huhuh kek masih dlm proses pembakaran dlm oven....1/2 dah berlalu..tutupnya pun dah ditanggalkan.....jadi ke tak ni...masaknya pun agak lama juga lah....dekat 1 1/2 jam lebih sikit.....agak2 cucuk masih lembik aida tambah lagi timenya...
sambi tunggu kek masak apa kata kita skodeng2 rsepiny di sini..aid acopy dan paste dari mummy mem besar ....mohon diadaptasikan di "Sentuhan RasaKasih Mama " ya mummy anda aida dah pun mencuba....

CHOCOLATE CAKE WITH FLAN

Panaskan oven. Letak loyang berisi air di dasar oven. Kita nak bakar cara bain marie

2 sudu besar gula pasir masukkan kedlm loyang & tenggekkan atas api. Kacau hingga gula cair dan bertukar warna kuning. Angkat dan ketepikan.

3/4 cawan tepong gandum
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 teaspoon bicarbonate of soda
1 teaspoon baking powder
3 biji telur
1/2 tin susu pekat
1 cawan minyak masak
1/2 cawan air panas.

Blend semua bahan. Tuang ke dlam loyang tadi.

4 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
3/4 cawan gula.

Blend semua jgn berbuih sangat. Tuangkan kedlam loyang tadi dgn menggunakan tapis. ( ni aida pukul je dgn wiski .)

Tutup loyang dgn aluminium foil dan bakar 1/2 jam. Buka oven dan tanggalkan aluminium foil dan bakar lagi hingga masak. Cucuk dgn lidi di tengahnya. Kalau ada melekat cokelat, bakar lagi.

Bila dah masak. Keluarkan dari oven & disejukkan dahulu sebelum ditelangkup.

Flan yg di atas tadi akan turun di bawah kek cokelat dgn sendirinya.


kek CHOCOLATE CAKE WITH FLAN....saya baru je keluar dari oven..ada rekahan sikit...my be saya asyik buka oven dan cucuk2 je....teruja nak tgk kan bawahnya tu jadi ke tidak....tunggu sejuk kejap baru terbalikkan .....tp kata mem besar tak apa ...itu adat wat kek cokla memang ada rekahan.....baru senang dihati...heheh 



Dah opeasi dan jom layann kek CCWF ni yg tebal sungguh caramelnya.wallah........sedapppp lemak manis dan berkrim....salam sayang dari aida di sini....muahhh JOm kita bedah kek ni.....dan NIKMATINYA sejuk2.....ehemmmm :) yummi..


Ahad, 20 Mei 2012

BINGKA JAGUNG ....yummyyy ....

Alhamdulillah jadi sudah operasi Bingka Jagung ....untuk hari ini....aida adaptasikannya juga di SKM...



TINGGGG... Bingka Jagung dah masak tp masih panas .....ptg/ mlm kot baru boleh dibedah.....kita layan mata dululah ya.... 10q kak Sherry Dzul sumber inperasinya...Aida nak abiskan jagung manis dlm tin yg dah dok bertapa dlm i/box tu heheh.....


Rasanya wallah sedapppp, jom kita skodeng resepinya ..Jom opeasi dan Jom layannnnn....salam sayang dari aida di SRKM...muahhhh :)) 

BINGKA JAGUNG


Bahan
1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur ayam
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung kastad
1 tin jagung krim dalam tin
3/4 cawan gula
3 s/b butter/majerin cair


Cara:)


1. Panaskan oven 180'C dan sapukan minyak loyang 8 inci X 8 inci atau loyang bulat 8 inci.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan kacau rata.
3. Tuangkan bahan dalam loyang dan bakar selama 1 jam @ sehingga masak .
4. Sejukkan dan potong untuk hidangan minum petang.





Selasa, 15 Mei 2012

kek Mable Susu..gebu dan sedapppppp.....


Alhamdulillah...Siap juga percubaan operasi kek mable susu..w/p belangnya tak secantik kak June Ahmad punya belang2 ..tp tercapai 
juga hasrat utk mencuba kek ini ..ehemmmm sedappppp ....10q kak june sumber inperasi....Jom tengok resepinya ...jom operasi dan Jom layannnn.....





** resepi ni copy dan paste dari pic kak june....

~~kek Mable Susu~~

bhn2:
250 gm butter
200 gm gula halus
2 sdt ovalette
4 bj telur gred a
270 tpg halus(guna tpg gandum pn ble)
1 sdt baking powder
60 gm susu pekat manis
2 sdb serbuk koko
2 sdb susu cair (saya letak 100ml)
1 sdt coklat emulco

cara:

1) pukul mentega, ovalette dan gula hingga putih...masukkan telur satu persatu...sambil terus memutar hinggan kembang dan gula hancur...masukkan susu pekat dan gaul rata...

2) perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis...gaul rata...

3) bahagikan kpd 2 adunan sama byk...satu dibiarkan kosong (saya letak pewarna n perisa oren)...dan 1 lg dicampur susu cair, serbuk koko dan coklat emulco...gaul sebati...

4) tuang selang seli antara adunan tanpa warna dan adunan coklat dlm loyang yg dilenser butter...kemudian buat beberapa pusingan dgn chopstick...(corak terpulang pd kreativiti masing2)

5) bakar dgn suhu 175C selama 35 - 45 minit...bergantung pd oven masing2...




** Aida cuma tukar warnanya saja ..kala pink + perisa stowbery....
** kuning + susu cari 


Ahad, 6 Mei 2012

Cucur Jagung ..ehemmmm sedapppp



Hari ini cuba operasi Cucur Jagung wat sarapan aida sefamily...sumber inperasi dari Norma Azuwa Zakaria ....ehemmmm sedap 10q norma atas resepinya 1st rasa cucur jagung .....jom layan hujan2 ni....mohon isin C & P ya normah ..aida adaptasikannya di Blog "Sentuhan RasaKasih Mama " ini...
Jom semak resepinya...Jom operasi..dan JOm layannnnn......




Cucur Jagung 

1 biji jagung batang-perisikan
1 biji bwg besar- cincang halus
1 biji cile metah- hiris halus
daun bwg/ kucai- hiris halus
1 gengam isi udang basah
2 cwn tpg naik sendiri/ gandum + 1 sdt baking powder
1 biji telor
air secukupnya
garam dn sdkit gula
daun kunyit - aida add


caranya,

bancuh semua bhn dn mskkn air sdkit demi sdkit sampai sebati dn boleh dijemput 
goreng hingga keemasan...



Rabu, 2 Mei 2012

Bingka Roti / Bengkang Nice Berjagung with Raisin , choclate chip and lemony custard sauce..



Assalamulaikum dan salam sayang dari aida wat semua kekawan....Bingka Roti / Bengkang Nice Berjagung with Raisin , choclate chip and lemony custard sauce..wah Panjang nya namanya..heheh untuk pertandingan membuat kueh bingka pada  1/5/2012 sempena Meeting WI anjuran Persatuan Perempuan Melaka ( WI) .....doa kan aida berjaya ya..... 10q aida ucapkan pada tazah Thaniah Sulaiman ثا نيه atas perkongsian resepinya....muahhhhh2x...nama asalnya hanya  BENGKANG ROTI.....nak masuk pertandigan kena cipta nama yg unik sikit..heheh



Dikesempatan ni aida adaptasikannya ....Bingka Roti / Bengkang Nice Berjagung with Raisin , choclate chip and lemony custard sauce..diblog " SENTUHAN RASAKASIH MAMA"....
BAHAN- BAHANNYA
Sebuku roti (apa2 jenis ..tp yg pendek ye, gardenia  ke, high 5, roti benggali pun ok..pe2 je
1 tin
susu pekat
1 1/2 mug air panas
4
biji telur - telur jangan dikurangkan ini pesan tazah ani.....
1/2 cawan Susu cair
2 sudu butter
esen vanila
Raisin/
choclate  chips/ jagung dlm tin / badam / pe2 je yg suke
Garam secubit

Caranya
-Siatkan roti dan masukkan air panas..lenyek2kan..x hancur sgt pun x pe.
-
masukkan  susu pekat , susu cair gaulkan...aida guna wiskie je....
-
Masukkan esen vanila dan telur yg d pukul manje2..dan raisin/jagung/cokelat chips./ badam .
-
Panaskan loyang dlm oven bersama  2  sudu  butter sampai butter cair...
-Transfer adunan tadi ke loyang  dan sedia untuk  dibakar 180 ‘c selama 45 minit @ sehingga masak.
- Bila dah masak, adunan akan naik mengembang so jgn panic cos bila kita keluarkan ia akan turun balik
-keharumannya semerbak satu rumah..klu x caye..cuba lah  dan klu nak lagi sedap dan suka boleh dimakan dgn lemony custard sauce .klu tak pun makan bergitu saja pun dah sedapppppp


STYLO LEMONY CUSTARD SAUCE.
Susu cair
Air
Gula
Tepung custard
Essen vanila
Juice lemon
Sunquick  ( add)
- Panaskan dan masuk semua bahan  masak atas api  kecil ,kacau hingga agak pekat.



** Akhirnya Alhamdulillah tazah Thaniah Sulaiman ثا نيه operasi Bingka Roti Aida berjaya tempat pertama....10q pada  tazah ani dan kekawan yg mendoakan bersama2...