Ahad, 26 Oktober 2014

Puding Sumi.. nyummmm2 warna warni ..meriah...

1st operasi .... Alhamdulillah. .Puding sumi utk family dan buka puasa sunat. .. wat ptg td...jelly suminya tak berapa menawan. . Jelly sumi tak mahu duduk tetap. ..berenang2 lak semasa saya curah adunan puding. .. gasak lee..janji nyaman bila dimakan. .hihih
 — berasa disayangi.



Puding Sumi

- 1 Paket Agar2 Tali 37.5g
- 8 Cawan air
- 1 1/4 Cawan gula pasir
- 1 Tin Susu Cair
- 2 Paket Sumi
- PEWARNA

1- Masakkan agar2 tali hingga betul2 hancur,
2 - Masukkan gula dan kacau lagi hingga gula hancur,
3 - Masukkan seketul gula batu untuk elakkan agar2 cepat berair,
4 - Masukkan susu cair dan kacau hingga sebati
5 - Perlahankan api.. Ambil sebahagian agar2 dan warnakan ..
6 - Sebelum tu susun sumi di dasar acuan,
7 - Masukkan agar2 sedikit demi sedikit agar sumi stabil dan melekat
8 - Boleh curahkan agar2 bila sumi dah melekat
9 - Lapiskan dengan lapisan kedua dan seterusnya..Sejukkan dalam peti ais.





Cucur Manis Kembung ... wat sarapan sefamily..

Alhamdulillah...Operasi si Golden cucuq kembong manis lg ari ni...permintaan anak2.... suka sangat mereka makan. .. siap tapau ke sekolah lg...nyumm2 garing di luar ...lembut di dalam...
Cucur kembung manis.... rangup di luar lembut di dalam... JOm Layan sat sat...wat sarapan kami sefamily pagi ni ......anak2 suka....




Cucur kembung manis.
Bhn:
3 cwn tpg
3 cwn air panas (yg baru msk)
1/2 cwn susu
Sedikit garam
Cara:
-Gaul semua bahan...dengan sudu / senduk sbb panas
-Adunan akan jd mcm melekit kt tangan...dan boleh terus digoreng 
-Nak goreng, celup sikit tgn dlm air...
-Pastu ambil ikut size yg kita nak..
-kepal2 sikit bg bulat...
-Goreng hingga kekuningan / golden ...
 **Selalu kacau dan kaup balik kan dgn sudip nnti kuih akan cantik bulatnye... dan kembong dengan sendirinya..
-Angkat ,toskan dan hidangkan
Selamat mencuba dan menikmatinya.... 




kalau dah makan kompom tak mahu berhenti... dan akan wat lg...cuba lah klu tak percaya... makan panas2 wallah nikmatttttt....layannnnn  :):)
betul2 mables kan..anak2 saya pun dah beberapa hari ni asyik minta buat lagi jer.... kita layan jee ..lg pun senang ...
Akhirkata sembutlah salam penuh kemesraan dari saya di " Sentuhan Rasakasih Mama ni wat semuanya  dan sampai jumpa lagi....muahhhhh....

Isnin, 13 Oktober 2014

Kek Kelapa resepi bonda chef Khairi.. nyummmm2...

Assalamulaikum wat semua ... maaf lama tak edit apa2 resepi kat blog SRKM aida ni... sekarang ni agak sibuk sikit dgn anak2 nak periksa dan alhamdulillah dgn tempahan yg tidak putus2 w/p tak banyak....syukuran...
Alhamdulillah.. tayang perdana sebelum tido... compom mlm ni saya tido lena dan tak mengigau Suhaida Hashim , Atif Shahieka... Terima kasih abg long Khairi Mansor w/p busy tp dpt jugak sumbangankan resepi bondanya kat kita org ... memang wallah nyumm2 ...anak2 tak sabar ..suam2 lg dah minta dipotong sbb mamanya lama tak membaking kek... Layannnn.. kek kelapa memalam ni ..terselit juga si bunga kejung wat penyeri ... 
** tinggal 1/2 tu dpt ke wat sarapan esok??...
 — berasa disayangi 


Kek Kelapa 
---------------
1 cawan gula kastor
1 cawan margerine
3 bj telor 'B'
1 tbs essane Ros
1 tbs susu pekat
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung naik sendiri (s/rising flour)
Pewarna kuning
1/4 cawan kelapa kering yg diwarnakan merah/hijau

Cara:
1-Pukul margerin bersama gula hingga kembang
2-masukkan telor satu persatu sambil terus dipukul
3-masukkan esen & susu pekat
4-masukkan tepung dan kacau rata bersama sedikit pewarna kuning.
5-masukkan kelapa kelapa dan kacau perlahan.
6-Masukkan kedalam loyang berukuran 8in.
7-Bakar dgn suhu 170c utk 30-45mnt..

Selamat mencuba





 —