Selasa, 21 Januari 2014

CONGO BAR..Cuba2 Operasi CONGO BAR ...Alhamdulillah sempurna...

Assalamulaimum dan selamat pagi kekawan....sihat?..
Smalam aida Cuba2 Operasi CONGO BAR ...Alhamdulillah sempurna... terima kasih chef Khairi Mansor dan kekawan di CB&E... sumber inperasi ku menjadi...syukuran..nyummmm2...JOM layann kan je pepagi ni....
terasa keenakannya dgn atas taburan kepingan badam dan dlmnya taburan kekacang pecan dan coklat chipps....
layannnn — di Taman Saujana Seksyen 2.

Sebagai tanda terima kasih dan aida telah mencuba cookies yang sedap ini izinkan aida utk mengadaptasikannya di blog SRKM ini...semuga ilmu yg manafaat ini dpt dikongsi bersama2..dan mendapat ganjarannya dari Allah jua .. InsyAllah....

Pasti ramai yg nak mencuba kan...JOm kita tgk resepinya ....Jom cuba2 operasi dan apa lagi lepas tu Jom kita layannnnn CONGO BAR NI....klu ada kekacang lain tambah macam kuaci ke  lagi sedappp weiii .... 

CONGO BAR
315 gm tepung gandum 
2 1/2 sudu kecil baking powder 
1/2 sudu kecil garam 
150 gm butter 
320 gm gula perang - boleh kurangkan ( aida cuma letak dlm 250g je...itu pun dah manis....)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang – optional
Kepingan badam untuk taburan - optional 


Cara :
- Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
- Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata
sehingga gula melarut.
- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sebati.
- Masukkan esen vanila.
- Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata.
- Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
- Bakar dlm loyang 12x12 yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
- Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika
suka sebagai hiasan.
- Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan
atasnyer kuning keemasan.Jangan terlebih bakar. 





















Akhir kata sebelum aida mengundur diri selamat beroperasi ..moga2 dgn perkongsian ilmu ini dpt membantu kekawan semua...dan selamat  mencuba serta menikmatinya..
Sambutlah salam sayang dari aida di " Sentuhan rasakasih Mama " muahhhh sampai jumpa lagi di NT3 yg lain dahhh ....layannnnnn :)

Ahad, 12 Januari 2014

BLUEBERRY AND STAWBERRY CHEESE TARTS... Alhamdulillah...tempah pun diterima..syukuran...


Operasi CheeseTarts pula Starwberry permata merah delima dan Blueberry permata Nilam ....Alhamdulillah....10q kepada chef Khairi Mansor sumber resepinya dan kekawan yg selalu mengoda2 wat Aida tertawan dan bersemangat nak mengoperasinya.....muahhhh2x :* w/p sebenarnya tangan ni terketaq2 nak melukis ....hihih jadi leeee layannnn ....:)


BLUEBERRY AND CHOCOLATE CHEESE TARTS


200GM BUTTER
100GM GULA HALUS
1 BIJI TELUR (GRADE B)
ESEN VANILLA
420 TEPUNG GANDUM

 -Gaul Tepung dan Butter menggunakan rubbing in method. Buh esen vanila dan tepung. Uli hingga sebati (uli sikit2 je) dan ketepikan sebentar.. Canaikan dan buh dlm acuan atau pun ambil sedikit doh tu dan terap dlm acuan terus. Cucuk2 dgn garfu kat doh tersebut dan bakar ikut kesesuaian masing2 kekuningan sikit about 20min.. Sejukkan sebelum bubuh filling chocolate or blueberry.. Kalo nk buh chocolate, cairkan chocolate dan scoop satu sudu atau lebih ke dlm shell tart.

Filling -
250gm Cream Cheese
60gm Gula Halus
1 biji telur (grade B)
40gm Butter

Pukul Cream Cheese bersama semua bahan2 tersebut hingga gebu. Bubuh adunan Cream Cheese kedlm piping bag dan gunting sikit di hujung. Picit ke dlm shell yg berisi blueberry atau chocolate tadi. Lorekkan corak diatas Cheese tadi jika mahu. Bakar lebih kurang 10 minit di atas rak paling bawah..



Alhamdulillah dpt juga tempahab Cheese Tart...Syukurann.....








 Akhirnya sambutlah salam sayang yang berpanjangn dari Aida di sini..muahhhh2x

Ahad, 5 Januari 2014

Experiment Homemade LAMINGTON....nyummmm2...


Experiment Homemade LAMINGTON bersama make-up Icing coklat ,taburan kelapa kering dan utk anak2 mereka lebih suka taburan coklat rice dlmnya kek sponge ....Alhamdulillah nyummmm2....terima Kasih Chef Khairi Mansor atas sumbangan resepi dan ilham rasanya ....Dapt juga Aida merasainya yg dikatakan Kek ni sungguh popular kat Australia...Jom layan...  — diTaman Saujana Seksyen 2.


Izinkan Aida mengadaptasikkan di sini tanda aida telah mencuba ...Semoga dpt juga dimanafaatkan bersama2 kekawan yg lain... 10q chef 
JOm kita skodeng resepinya ..JOm cuba Operasi dan selamat menikmatinya...ehemmm layannnnn :)






~~ LAMINGTON~~ 
 by :Chef Khairi Mansor 10q
Ingredients
Cake
• 125g (4¼ oz) Butter
• 150g (5oz) gula kastor
• 1 tsp vanilla extract
• 2 bj Telor
• 250g (9oz) Tepung Gandum
• 4 tsp Baking Powder
• 1/8 tsp salt
• 120ml (4 fl oz) Susu Segar


Icing
• 450g (1lb) Gula Icing
• 5 tbs Serbuk Koko
• 1 tbs Butter Cair
• 120ml (4 fl oz) Susu Segar
• 2 (200g) Kelapa Kering

Cara :
- Pukul Butter, gula & Vanilla sehingga kembang
- Masukkan telor 1-1 n pukul lagi
- last masukkan tepung, baking powder, susu & garam.
- bakar didalam loyang 20x30cm dgn sushu 180 tuk 30-40 mnt.
- sejukkan kek semalaman.
- Potong kek kpd 24 potongan
- celup didalam icing & golekkan pd kelapa kering.

Icing : Campur semua bahan sehingga menjadi icing coklat yg tidak terlalu cair.
 








Akhirkata sambutlah sejambak kemesraan yg berpanjangan dari Aida di " Sentuhan Rasakasih Mama " ..Hingga kita bertemu lagi di lain N3...selamat menikmatinya .....nyummm layannn..













Sabtu, 4 Januari 2014

Operasi kEk KaRamEL.. menawan..menawan dan sungguh nyumm2..





Alhamdulillah operasi kek caramel semakin lama semakin cantikkk..semoga Allah meberkati  dan dipermudahkan setiap kai beroperasi — berasa wonderful.

kEk KaRamEL... resepi asal dari Munira Bahrum ….10q ira
saiz 7x7

bahan2:
(A)
2 sudu besar gula (utk bt gula hangus)
*tabur gula dlm loyang n msk ats api perlahan..biar gula hancur n wrna tukar jd perang)

(B) - Bhagian Atas
1/2 tin susu cair FN...(blh tmbah klu nk karamel tebal ckit)- aida tambah dlm ½ cawan lagi
70gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur...(klu tmbah susu cair kena tmbah gak kuning telur) – aida tambah  1 biji telur lg

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
70gm gula kastor
3 bj kuning telur
135ml air biasa
1 sudu teh baking powder (guna sudu KFC)
45ml minyak msk

(D)Merinque
6 bj putih telur
70gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar (guna sudu KFC) – aida tukar perahan lemon dlm 1 sudu

Cara menbuatnya:
1. Kacau semua bhn (B) perlahan2...jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnye...
2. masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi.
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang n bila kita angkat dia x jatuh...
5. campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kpd beberapa bhgian n tak warna n paste klu nk..
7. masukkan kedlm loyang yg td..
8. Bakar cara double boiling - selama 1jam suhu 160-180C
9. Bila msk angkat n rest 10 minit br t'balik kan kek yg dibakar tadi...
10.Masukkan dlm peti sejuk 1jam n lepas 2 mkn sejuk2...sedap...tahan dlm peti ais 5 hari tau....2 pun klu x abih d'makan...






Terima kasih Munira ..Ira atas perkongsian resepinya ..hingga aida boleh wat jualan dan terima tempahan..Akhirnya sambutlah salam sayang yg berpanjangan daripada aida dari dapur " Sentuhan Rasakasih Mama " utk semua....muahhhh <3