Isnin, 19 Ogos 2013

Kek Lapis Asam Manis Haw Flakes ( versi Bakar)...Alhamdulillah sempurna....

Hari Raya akan menjelang tiba..Ramai org sibuk nak menyambutnya... tak meriah klu atas meja tak ada kuih raya...JOM Mama2 kita cuba operasinya Homemade kek Lapis Asam Manis  seadanya ... Alhamdulillah sempurna kejadiaanya....berkat kesabaran bersauna depan oven lebih kurang 3 jam...syukurann...

Jom cuba kita sama operasinya ....resepi sumber inperasi dari kak Dayang Jack...10q kak Dayang... Aida mohon kongsi resepi yg sungguh sedap ini dan aida mengadaptasinya di blog " Sentuhan RasaKasih Mama " ini Tanda aida telah mencubanya beberapa kali dan hasilnya sungguh memuaskan hati serta dah boleh wat jualan ....TQ sekali lagi..muahhh :)


ALHAMDULILLAH....Kek Lapis Asam Manis utk reenNoreen Norazreen Tum telah ready cling Wrap...standby for delivery....maaf reen dah malam baru dpt ditayangkan...seharian hari ini sibuk dgn majlis rumah terbuka di Taman, esok pun ada satu rumah terbuka sempena Aidilfitri ni perlu dihadiri.....10q atas ordernya... — di My Sweet Home.......rumah Ku Syurga Ku....


Alhamdulillah ..kek lapis Asam Manis Haw Flakes utk INa Din Shah Cni telah siap cling wrap..standby for delivery....10q Ina....— di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..

Kek Lapis Asam Manis
sumbe resepi dari : DayangJack@DapurKuSayang

bahan-bahan : loyang  8" x 8" atau 9" x 9"
  • 10 biji telur A
  • 200 g tepung biskut marie (biskut marie dikisar halus, diayak dan kemudian barulah disukat)
  • 100 g tepung hongkong/superfine/tepung gandum (diayak)
  • 450 g mentega berkualiti 
  • 1 sudu besar ovallete
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 150 g gula kastor 
  • 300 g susu pekat manis
  • 50g holick - Aida tambah 
  • 50g Jem Stoberry - Aida Tambah 
  • haw slice/ hawflake secukupnya
  • pewarna kuning, pink dan hijau secukupnya (pewarna lain pun boleh)

  • cara-cara :
Pukul telur, gula, esen vanilla dan ovallete hingga kembang. 
  1. Dalam bekas yang lain, putar mentega dan susu hingga putih berkrim.
  2. Kemudian satukan langkah 1 dan 2. Sebatikan.
  3. Kemudian masukkan tepung biskut marie dan tepung hongkong/superfine/gandum. Kacau sebati dengan spatula dan kemudian putar lagi 1 minit untuk memastikan adunan benar-benar sebati. masukan juga holick dan jam..kacau sebati..
  4. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Warnakan hijau, pink dan kuning.
  5. Bakar/grill lapis demi lapis dan susunkan hawflake secukupnya mengikut citarasa. (setiap lapisan diratakan dengan 7 sudu makan adunan).
  6. Guna api atas dan bawah untuk lapisan pertama dan lapisan seterusnya menggunakan api atas sahaja. Setiap lapisan dibakar antara 5-7 minit atau hingga keperangan. (Lapisan terakhir setelah habis melapis, bakar pada suhu 140C selama 20 minit lagi dgn api atas dan bawah supaya kek masak sempurna)

Nota :
***kepanasan suhu bergantung pada jenis oven masing-masing. Jadi sila adjust sendiri.
***loyang digriskan dan dialas dengan kertas minyak.
***sukatan gula mengikut citarasa
***mentega berkualiti contoh : SCS, Golden Churn, Tatura, Anchor dsbnya
***sekiranya tak nak guna tepung gandum/hongkong, boleh guna tepung biskut marie sepenuhnya.
***semakin lama kek disimpan, semakin moist rasanya. 
***Simpan ke dalam peti sejuk supaya dapat bertahan lama. 
***jika lapisan kek terlebih bakar dan kelihatan hangus dan kering, sapukan permukaannya dgn jem atau mentega. 




Alhamdulillah sebuku kek Lapis Asam Manis dari Dapur "Sentuhan Rasakasih Mama Aida " dah siap setelah 4 jam keluar masuk bersauna dlm oven ..tunggu sejuk sekejap nanti kita bedah ..nak intai2 bagaimana dalam nya menawan ke tak

Beroperasi sebuku lagi kek lapis Asam Manis Haw Flakes .... ..sedang bersaunan dlm oven comel ku... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..



Alhamdulillah....siap pun melapis kek lapis Asam Manis Haw Flakes utk Reen Noreen Norazreen Tum....syukuran sempurna biar sejuk kejap ..nanti kita real pad dia ok...ni tak boleh di bedahhhh...harap2 dlmnya cantikkkk... — di My Sweet Home.......rumah Ku Syurga Ku....

Khamis, 15 Ogos 2013

Gubahan duit Hantaran dan Gubahan bunga Kantan ....Alhamdulillah...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI....MAAF ZAHIR DAN BATIN..

SEBELUM BERCUTI HARI RAYA : Gubahan Duit bunga cinta jai Shamsul Nizai utk  Nanie Saleh .....Alhamdulillah SEMPAT JUGA aida MENYIAPKAN NYA berjumlah RM158.80. ...dlm kesibukan menyiapkan tempahan...syukuran 


 SELEPAS BALIK BECUTI HARI RAYA:..Cantik juga kan....Jambangan bunga kantan... yg dah kembang dok dlm balang atas meja ....yg kudup2nya akan kita wat tambahan bahan masakan di dapur ..... Hasil dari kebun rumah mertua...



Sabtu, 10 Ogos 2013

Salam Lebaran dan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin dari kami sefamily....8/8/2013....



Assalammualaikum... kepada semua saudara mara , sahabat handai dan kekawan FB yang Aida hormati semua....  
"Kian Berlabuh Tirai Ramadhan, Lambaian Syawal Kian Dinanti, Luhur Hati Ikhlas Kemaafan, Semoga Kesalahan Dimaafi, “Dalam bermesra mungkin terkasar bahasa,Dalam bergurau mungkin terlanjur senda, dalam berjanji mungkin ada yang belum dikota, dalam berbicara mungkin ada yang menyingung rasa. Jika ada yang termakan dan terminum minta dihalalkan,jika ada kemaafan.. itu jualah yang dipinta... daripada Aida Sefamily~~~ MELAKA Bandaraya Bersejarah...
'Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin...”
 


Salam Lebaran dan Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir Batin dari kami sefamily...."Pucuk pauh delima batu, anak sembilang ditapak tangan...
walau jauh beribu batu , hilang di mata di hati jangan.....maaf zahir dan batin.... 















Salam Aidilfitri 1434h ~~ Maaf Zahir & Batin.....8/8/2013

di kg Semenchu , Kota Tinggi , Johor
Salam Aidilfitri 1434h ~~8/8/2013~~ "Selamat Hari Raya Aidilfitri "...Maaf Zahir & Batin.....Dari kami sefamily di kg semenchu kota tinggi , Johor.....muahhhhh2x :) ♥ ♥ 

 kepada semua saudara mara , sahabat handai dan kekawan FB yang Aida hormati semua....  
"Kian Berlabuh Tirai Ramadhan, Lambaian Syawal Kian Dinanti, Luhur Hati Ikhlas Kemaafan, Semoga Kesalahan Dimaafi, “Dalam bermesra mungkin terkasar bahasa,Dalam bergurau mungkin terlanjur senda, dalam berjanji mungkin ada yang belum dikota, dalam berbicara mungkin ada yang menyingung rasa. Jika ada yang termakan dan terminum minta dihalalkan,jika ada kemaafan.. itu jualah yang dipinta... daripada Aida Sefamily~~~ MELAKA Bandaraya Bersejarah...
'Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin...”
 
Gambar: Assalammualaikum... kepada semua saudara mara , sahabat handai dan kekawan FB yang Aida hormati semua....:) <3 <3
"Kian Berlabuh Tirai Ramadhan, Lambaian Syawal Kian Dinanti, Luhur Hati Ikhlas Kemaafan, Semoga Kesalahan Dimaafi, “Dalam bermesra mungkin terkasar bahasa,Dalam bergurau mungkin terlanjur senda, dalam berjanji mungkin ada yang belum dikota, dalam berbicara mungkin ada yang menyingung rasa. Jika ada yang termakan dan terminum minta dihalalkan,jika ada kemaafan.. itu jualah yang dipinta... daripada Aida Sefamily~~~ MELAKA Bandaraya Bersejarah... 
'Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin...”

Khamis, 1 Ogos 2013

BISKUT FRAMBOZEN KENARI....Biskut utk Aidilfitri 2013...Alhamdulillah.....

Assalamulaikum wat semua kekawan aida yg disayangi...
Hari ini baru nak mengcookies wat biskut sendiri ..Bab kata BB fatin mama asyik wat org punya je,,,kali ini Biskut Frambozen Kenari pula menjadi pilihan dan menambat hati saya utk beroperasi....sambil mata dok perhatikan biskut bersauna dlm oven...sambil tangan mengelim lagi baki tempahan karipap yg belum selesai......Alhamdulillah..
Resepi ni aida ambil dari blog semanis Gula kak Zu sumber inperasi dari blog kak zu Zuraini Alias..yg cantik lagi pandai wat segala kuih dan kek tuuuu.....10q kak zu aida mohon adaptasikannya di sini ya....tanda aida dah mencuba wat biskut yg menjadi pujaan semua org.... resepi asal boleh selongkah2 di sini :


 Biskut Frambozen Kenari...rapuh di tangan ..cair di mulut....wallah ....kena operasi juga sbb dah tertawan dgn rasanya pada Raya Aidilfitri thn lepas ....w/p biskutnya agak rapuh..namun sedapp beb... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..





Sebelom dibakar aida tekan dulu dengan penekan tuu, bakar sekali mcm tuuu.Kalau tak, secare logiknye boleh ke biskut tuu dipotong panas2, hancor lerr jawapnye, ala mcm kaedah biskut shortbread lerr jugak.








masukkan balik cutter dan bakar sama 

Alhamdulilah inilah hasilnya setelah bersaunan lebih 1jam dlm oven ..Biskut Frambozen Kenari...rapuh di tangan ..cair di mulut....wallah .... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..


 

JOM kita intai resepinya dan JOm cuba operasi....pasti makan pun sedappp dan nikmat ....

BISKUT FRAMBOZEN KENARI

BAHAN BAHAN  A - Pastrynya :)
250 gm tepung gandum/redrose
110 gm gula icing
110 gm serbuk badam/ground almond
195 gm butter
1 biji telur kuning
80 gm susu tepung

B- TOPPING :)
TENGAH...jem blackcurrant secukupnye
TABURAN....almond flakes  

C- ROYAL ICING :)
60  gm putih telo
80  gm gula castor
2 tbsp tepung jagung
* Putar putih telur dan gula hingge menjadi meringue.Masukkan tepung jagung, kacau dengan kaedah kaup balik.

CARE CARE :)
1. Putar butter dan gula icing, masukkan kuning telur, masukkan tepung, susu tepung dan serbuk badam. Jadikan doh ( jike adunan masih lembik boleh tambah tepung sedikit demi sedikit )
2. Lapik tray 12x12x2 dengan kertas ( 1 adunan ini cukup untuk 1 tray )
3. Letak adunan dan tekan padat.Cucuk dengan garpu dan tekan adunan dengan CUTTER , bakar lah biskut hingge masak lebih kurang 30 minit pade suhu 170 c.
4. Bile dah masak angkat CUTTER dan sapu jem serta royal icing dan pasang semula CUTTER tersebut. Barulah di susun badam flakes YNG TELAH DIPANGGANG
5. Bakar lagi selame 20 minit.  ( tambah lagi mase membakar 1 jam pade suhu 100 C untuk mengeraskan royal icing )
6. Terus membuke CUTTER dan biarkan biskut sejuk dahulu baru lah di angkat.

Biskut Frambozen Kenari....ready masuk bekas....standby... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..
selamat mencuba dan sambut lah salam sayang dari Aida di Dapur "Sentuhan rasa Kasih Mama" muahhh hingga jumpa lagi di entri yg lain....:)  <3 <3