Sabtu, 29 Jun 2013

Buttercarem ..Bila Tangan kerasku mula mencuba....Alhamdulillah

Bila Tangan kerasku mula mencuba ....Adoi ! Mak Hai ...susahnya..dengan tangan berlumuran dengan Buttercream bagaiii....tolong ajari akuuuuu...Alhamdulillah akhirnya tercapai juga dan hasilnya sungguh menawannn...10q Noor Dz Salleh sumber inperasi ku terlaksana juga nak wat munga dari Buttercream ini....muahhh :) 

















Buttercream utk lepa dan roses sumber inperasi dari Noor Dz Salleh 10q noor..

Untuk Lepa dan deko sekeliling kek

250g krimwell
150g shortening
150g gula aising - ayak terlebih dahulu
6sb susu pekat manis
1sb marjerin

- pukul semua bhn2 dgn speed perlahan hingga sebati
- kemudian pukul dgn kelajuan maksima hingga naik 1x ganda
- perlahankan semula speed,dan pukul sebentar supaya angin tak masuk

Untuk Roses

150g shortening
300g gula aising - ayak terlebih dahulu

- pukul semua bahan2 dengan mixer sekadar sebati..warnakan- Aida guna spetula je....

SELAMAT MENCUBA

Karipap citrasaku Tempahan Terlaris di di Rumah aku. (My home sweet home)....Alhamdulillah...dan Burger Malaysia juga ...Tempahan lagi Alhamdulillah...

Tempahan yg terlaris di "Sentuhan Rasa Kasih Mama Aida "Rumah aku. (My home sweet home)......Alhamdulillah...
walaupun hanya kecil2an namun saya Happy...Terima Kasih Allah dan kekawan semua yang tak jemu2 memberi sokongan ....syukuran....


Ready Standby ...Alhamdulillah siap sudah 120biji  ++ mengelim dan mempacking karipap inti kentang + ikan bilis utk May Noor Fazilah Wati Abdullah...standby utk digoreng @ utk terus di ambil .... — di Rumah aku. (My home sweet home).


Alhamdulillah selamat delivery 60 biji karipap kentang dan sadin siap digoreng utk shima Roshima Baba....10q shima ... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..


Alhamdulillah....60 biji Burger Malaysia dah siap utk En. Azman Ina...standby utk di bawa ke surau mlm ni .....10q EN. Man... — di Rumah aku. (My home sweet home).


SEMOGA IANYA AKAN DIBERKATI DAN USAHA DIPERMUDAHKAN SELALU SERTA DIMURAHKAN REZEKI HENDAKNYA ..INSYALLAH..AMIN...

Di "Sentuhan RasaKasih Mama Aida " My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..

Klu berkenan boleh pm / sms/colling2 Aida ....cuma penghantaran tu yg ada masalah sikit....klu dapat datang rumah ambil...lagi Terbaik terbaik terbaek :) klu area melaka lagi cantikkkkk ...senang sikit ..nak berurusan dan delivery by hand jeee.....Jutaan terima kasih didahulukan...atas sokongan anda muahhhh ♥ :)

Operasi Bithday Cake Princesa Barbie utk Dina & Nia...Tempahan dari Mastura 10q mas..28/6/2013..Alhamdulillah...

Alhamdulillah ...seharian bermain dgn warna...Operasi Bithday Cake Princesa Barbie order dari Mas Mastura Yasak untuk anak buahnya ... syukur siap juga akhirnya ....Alhamdulillah dipermudahkan juga akhirnya ..Terima kasih Mas...mana2 yg terkurang tu minta halal ya...semoga akan berpuas hati dgn hasil kerja tangan keras Aida ini...  setelah siap ditimbang beratnya (2792 gm= 2 kg 792 gm) ..."Happy Bithday for ~~ADIK DINA & ADIK NIA yg ke 17 thn " ~~ SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^)** experiment ni tiada niat lain....sekadar memahirkan deko2 ku utk baju princess saja ....Sesungguhnya Allah Maha Pencipta dan Maha berkuasa atas segala2nya....
 — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..

  


Timbang berat kek princess setela siap operasinnya..2792 gm = 2kg 792gm... berat juga jugakkan....almaklum guna kek coklat moist versi bakar dlm penghasillannya...


Ready standby untuk diambil oleh Nana esok 28/6/2013.... Sementara menanti bertapa dulu dlm i/box....

 siap masuk kotak....tutup separuh saja ....

semoga selamat sampai ke N9..dan selamat menikmatinya...mudah2an citrasanya sempurna... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..

Alhamdulillah kek princess request dari mas Mastura Yasak telah selamat di ambil oleh adik iparnya nana Nana Fazana ptg td masuk kotak jee.......10q mas dan nana... —  Salam Sayang dari Aida di 'Sentuhan RasaKasih Mama dan beroperasi dari My Sweet Home / Rumahku Syurgaku.. muahhhh :) <3

Jumaat, 21 Jun 2013

KEK PADANG BOLA @ ABSOLUTE CHOCOLATE CAKE... Sempena Bithday Abg Angah Syafiq & Hari Bapa Ayah Shamsul...17/6/2013..Alhanmdulillah


Assalamulaikum pada semua....Selamat Hari lahir Abang Angah M.Syafiq Hafizuddin Syafiq Hazard dan selamat Hari Bapa diucapkan utk my Love hubby En. Shamsul Nizam Md Salim...harapan dari mama semoga angah menjadi anak yg soleh , diberkati dan dirahmati selalu...dan hidup dibertakti didunia dan diakhirat..serta berbahagia hingga ke mahliga syurga hendaknya....SAYANG ku hingga hujung Nyawa.....♥♥ 10q atas segala2nya....muahhhhh  —  di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..




Hari ini aida cuba beroperasi kek yang tertunda experimentnya ABSOLUTE CHOCOLATE CAKE kerana menanti abg ngah balik dari asrama ... utk kek padang bola sempena Hari lahir anak aida yg ke-2 Abg Ngah Syafiq...telah selamat dilahirkan pada 17/6/2000 .kina telah genap usianya 13 thn....dan juga sempena meraikan bersama2 hari bapa utk my love hubby En.Shamsul Nizam...Sumber resepi dari kak Azlita Aziz.....10q kak kek yg sungguh sedap dan kami sefamily memang mengemari kek yg berasaskan bahan2  coklat.memang lajuuuu......



Rupa  sebenar ABSOLUTE CHOCOLATE CAKE pic ni Aida pinjam sebentar dari pic Blog kepunyaan  kak Azlita....Cantik dan sungguh menawan kan keknya...Jom kita risik2 resepinya dan Jom operasi ..Jom layannnnnn....nikmatttiiii.....:)



ABSOLUTE CHOCOLATE CAKE: Azlita Azizi 
Kek Coklat Mouse

Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan

Bahan B
3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla

Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung

Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis. 

Bahan D
250 ml air panas

Satukan semua bahan B
Pukul hingga putih
Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis
Pukul hingga sebati
Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
Tambahkan air panas dan gaul rata
Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak

Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih.
Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar. 
Sejukkan kek atas redai setelah masak
Potong kek kepada 3 atau 4 kepingan












Chocolate Mousse ( lapisan diantara layer kek) 

3 biji kuning telur
100 gm coklat masakan gelap
8 gm gelatin
30 ml air
250 gm Krim bukan tenusu
1 sudu teh esen vanilla
50 gm coklat masakan gelap di cincang kasar

Cairkan gelatin, kaedah untuk cairkan gelatin 

Cairkan 100 gm coklat masakan kaedah kukusan (double boiler)
Masak telur kuning dengan kaedah kukusan sambil sentiasa dikacau hingga berkrim
Tuangkan gelatin dalam kuning telur dan gaul rata
Tuangkan pula coklat cair dan kacau rata, ketepikan
Dalam bekas lain putar krim bukan tenusu hingga kental
Tuangkan 1/3 adunan dalam adunan coklat dan kaup balik rata
Tuangkan baki adunan dan esen vanilla dan kaup balik sempurna

Ganache Coklat Krim **-part ni aida tak wat..tp aida gantikan dgn Butter cream  dan FC utk melepa wat rumput dipadnag bola 

125 ml krim tenusu
20 gm sirap glukos
200 gm coklat masakan gelap
15 gm mentega

Panaskan krim dan sirap glukos hingga berbuih kecil tepi periuk
Tuangkan dalam coklat yang di cincang terlebih dahulu
Kacau rata
Tambahkan mentega dan gaul sempurna
Sejukkan 
Kemudian pukul hingga berkrim

Kaedah penyediaan

Letakkan sekeping kek atas lapik kek
Basahkan permukaan kek dengan sedikit air nescafe ( sedikit sahaja untuk melembabkan kek)
Kemudian ratakan Coklat Mousse atas lapisan kek
Taburkan pula dengan coklat masakan yang dah di cincang kasar
lapikkan pula dengan sekeping lagi kek coklat
Ulang proses yang sama hingga habis
Akhir salutkan keseluruhan kek dengan mousse coklat
Simpan sebentar dalam peti ais paling kurang 4 jam

Salutkan pula kek dengan Ganash Coklat Krim - **part ni aida tak wat..tp aida gantikan dgn Butter cream dan FC  utk melepa dan wat rumput dipadang bola tu......
Deko kek anda mengikut kreativiti
Simpan dalam peti ais hingga ganache mengeras
Ayak serbuk koko atas kek sebelum dihidangkan jika suka



 Deko le ikut kreativiti masing2..Aida main picit je ni...dah tema padang bola colour pun hijo semua senang kejaaaa.....set padang bola tu aida beli lah  di kedai bakery ada di jual....atur dan letak je patung2 tu...boleh di lihat,,,,tapi tak boleh di makannnnnn....hahaha patung2 plastikkk jeeeeeee.....






SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^). Abang Angah M.Syafiq Hafizuddin Syafiq Hazard dan selamat Hari Bapa diucapkan utk my Love hubby En. Shamsul Nizam Md Salim...harapan dari mama semoga angah menjadi anak yg soleh , diberkati dan dirahmati selalu...dan hidup dibertakti didunia dan diakhirat..serta berbahagia hingga ke mahliga syurga hendaknya....SAYANG ku hingga hujung Nyawa.....♥♥ 10q atas segala2nya....muahhhhh 
 


Akhirnya sambutlah salam sayang juga dari Aida di "Sentuhan Rasa Kasih Mama" wa semua ....dahhh hingga jumpa lg di entri yg lain...muahhhhhhh <3 :)

Khamis, 20 Jun 2013

Cupcake Hantaran ....Alhamdulillah siap

Operasi Tempahan Cupcake Hantaran ...Alhamdulilah ..siap....

Tempahan 20 biji Cupcake untuk shima Roshima Baba bertemakan warna Maroon dan putih ...Alhamdulilah .... siap....semoga berpuas hati dgn Hasil "Sentuhan RasaKasih Tangan Aida" ini...walaupun tangan Aida masih belum berapa mahir untuk mendeko dgn lebih kreatif , namun akan ku berusaha beroperasi semampunya dan sebaik mungkin utk menghasilkan yang Terbaik~ dari air tangan aida ini.. Terima Kasih di atas kepercayaan dan sokongan yg diberikan... :)





Cupcake yg gebus gebas kena trim dulu baru mula mendeko...... 





Alhamdulillah Tempahan 20 biji Cupcake untuk hantaran bertemakan warna Maroon dan putih siap....selamat sampai ke tangan tuannya  ....10q shima Roshima Baba.... — di My Sweet Home / Rumahku Syurgaku..