Hidangan t/ ari ni.. sambil menyiapkan mengentel karipap sempat le juga wat lauk bodo2 jee . cuma operasi Pajeri Terung dan ayam masak paprik utk aida 3 beranak kat rumah ni ... Jadi lah Alhamdulillah kenyangg....:))
sian tgk terung yg dah lama bertapa dlm i/box ... naik kecut rupannya ..egeeehhhh
Pajeri Terung
Bahan:
1 kg terung panjang belah 2, dan belah lagi jangan sampai putus - aida cuma ada 1/2 kg je terung ...
1 cawan santan
3 sudu kerisik
3 sudu cili kisar
5 sudu serbuk kari ikan
5 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci halia*
1 sudu jintan dan ketumber yg di sangan dan di kisar halus. *
3 sudu udang kering*
1 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
air asam jawa
garam & aji
gula
Cara:
tumbuk bahan bartanda (*) tumiskan hingga kekuningan.. bersama bunga lawang dan kayu manis..
masukkan cili kisar dan serbuk kari.. tumiskan lagi hingga naik minyak..
masukkan santan dan kerisik.. tanbah air jika perlu..
masukkan air asam jawa.. garam.. aji.. dan gula secukup rasa..
akhir sekali masukkan terung.. masak hingga lembut..
sedia untuk dihidang..bersama nasi putih hangatttt.....makan pun tak ingatttt wallah....
Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Rabu, 24 April 2013
Isnin, 22 April 2013
ROTI NAIK..nyummmmm memang gebu, ..serta lembutttt..seakan di kedai...yg pasti dijamin halal...
Assalamulaikum wat semua pengunjung2 blog SRKM dan kekawan semua...
Pagi semalam berexperiment mencuba operasi Roti Naik Tok Mak ....Tengok kekawan semua dah mencuba aida terpanggil juga untuk berexperiment .
Alhamdulillah nampaknya berjaya, Roti Aida jadi gebu , gebas dan montok2..ehemmmmmmm sedappp lembut jeee hahah :)
** 300ML AIR-CAMPURKAN SEKALI TELUR+SUSU PEKAT+SUSU TEPUNG-JADIKAN 300ML SEMUANYA(AIR SEJUK PETI AIS)
ROTI NAIK
resepi by Tok Mak maceh tokmak
BAHAN:1 BIJI TELUR,
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT,
3/4 CWN GULA,2 SUDU KECIL MAURIPAN,
2 SUDU BESAR MAJERIN,
1 SUDU KECIL SHORTENING,
500GM TEPUNG GANDUM,
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG,
300ML AIR-CAMPURKAN SEKALI TELUR+SUSU PEKAT+SUSU TEPUNG-JADIKAN 300ML SEMUANYA(AIR SEJUK PETI AIS)
KAEDAH BREADMAKER:
MASUKKAN BAHAN CECAIR.MASUKKAN TPG+GULA+MAJERIN+SHORTENIN G+IBU ROTI.PUTAR SEMUA.PERAP DOH..BILA DOH DAH
NAIK,TUMBUK2 BUANG ANGIN.BULATKAN2 DAN MASUKKAN DLM LOYANG YG DI GRIS.PERAP
LAGI DLM 30-45 MINIT.BAKAR SUHU 180C-15 MINIT.SAYA GUNA API ATAS BAWAH DAN ON
KIPAS OVEN..BERGANTUNG PADA JENIS OVEN JUGA.
Alhamdulilah experiment Meroti sumber resepi dari Tok Mak satu loyang dah masak ..sabar menanti 2 lagi loyang ....syukur nampak sungguh menawannnnn......masih panas2 tu.....10q tok mak :))
Alhamdulillah ke semua loyang dah keluar dari bersauna dlm oven....syukur
Akhirnya Experiment utk pagi ni selesai.....jom kita nikmati dan nak layan dulu...
terima kasih sekali lagi pd Tok Mak atas resepinya..teringat lak roti buatan Bondaku di kampungggg.....Jom layannnnnn !!... ♥ ♥
keadaan dlmnya yg sungguh gebu dan lembut.....menawannn hatiiiii dan selera ku dan seisi family ....ROTIIIII..oh Rotiiiii....experiment ku menjadi.....:)) Alhamdulilah....
Pagi semalam berexperiment mencuba operasi Roti Naik Tok Mak ....Tengok kekawan semua dah mencuba aida terpanggil juga untuk berexperiment .
Terima kasih Tok Mak atas perkongsiaan resepinya .....Aida minta izin untuk mengadaptasikannya di Blog "Sentuhan Rasa Kasih Mama " ini tanda aida dah mencuba dan hasilnya wallah..sungguh menyeronokkan....dan menghargai nya.....
roti ni klu makan panas2 memang lazattt....dah sejuk pun still lembut...anak2 kata macam beli di kedai....cheeee wahhhh... !!
** Di sebabkan aida BM tak dpt lagi.....kita cuba2 uli2 dgn tangan lah......tangan kan ada 5 jari... pengganti BM ..
sementara tunggu roti ni naik ...sempat lagi layan dulu fb pun boleh...klu tak pi wat kerja2 lain dulu...
ROTI NAIK
resepi by Tok Mak maceh tokmak
BAHAN:1 BIJI TELUR,
2 SUDU BESAR SUSU PEKAT,
3/4 CWN GULA,2 SUDU KECIL MAURIPAN,
2 SUDU BESAR MAJERIN,
1 SUDU KECIL SHORTENING,
500GM TEPUNG GANDUM,
1 SUDU BESAR SUSU TEPUNG,
300ML AIR-CAMPURKAN SEKALI TELUR+SUSU PEKAT+SUSU TEPUNG-JADIKAN 300ML SEMUANYA(AIR SEJUK PETI AIS)
KAEDAH BREADMAKER:
MASUKKAN BAHAN CECAIR.MASUKKAN TPG+GULA+MAJERIN+SHORTENIN
** klu uli tangan: sama saja cuma lebihkan masa mengulinya , pastikan uli sehingga lembut adunan menjadi seketul doh yg tidak melekat di tangan.. dan licin...... biarkan doh dalam bekas bertutup , biarkan sehingga 2 kali ganda naikknya .....
Alhamdulilah experiment Meroti sumber resepi dari Tok Mak satu loyang dah masak ..sabar menanti 2 lagi loyang ....syukur nampak sungguh menawannnnn......masih panas2 tu.....10q tok mak :))
Alhamdulillah loyang Roti ♥ tabur gula yg ke-2 baru je keluar dari bersauna di dlm oven.....ehemmmmmm suka le tgk bentuknya .......♥ BB fatin dah gerammmmmm .....layannnnnn dulu....
Alhamdulillah yg loyang yg 3rd pula meyusul kelur dari bersaunan dlm oven..... ni sapu butter je ...
Akhirnya Experiment utk pagi ni selesai.....jom kita nikmati dan nak layan dulu...
Akhirnya Experiment utk pagi ni selesai.....jom kita nikmati dan nak layan dulu...
Alhamdulillah ke semua loyang dah keluar dari bersauna dlm oven....syukur
Akhirnya Experiment utk pagi ni selesai.....jom kita nikmati dan nak layan dulu...
terima kasih sekali lagi pd Tok Mak atas resepinya..teringat lak roti buatan Bondaku di kampungggg.....Jom layannnnnn !!... ♥ ♥
keadaan dlmnya yg sungguh gebu dan lembut.....menawannn hatiiiii dan selera ku dan seisi family ....ROTIIIII..oh Rotiiiii....experiment ku menjadi.....:)) Alhamdulilah....
Khamis, 18 April 2013
Apam Polkadot...gebu..dan menawnnnn...
Assalamulaikum wat kekawan semua.....
Hari ini Aida berexperiment dan beroperasi lagi Apam Polkadot....Alhamdulillah kali ni lagi gebu gebas..dan montok2.....10q kekawan yg bagi tip dan semangat...muahhhh aida sayang kamu..
kali ni aida sumber resepi dari kak June Ahmad.....dan ikut tip2 yg telah diajari.....Alhamdulillah berhasil dgn montokkkknya......
Hari ini Aida berexperiment dan beroperasi lagi Apam Polkadot....Alhamdulillah kali ni lagi gebu gebas..dan montok2.....10q kekawan yg bagi tip dan semangat...muahhhh aida sayang kamu..
kali ni aida sumber resepi dari kak June Ahmad.....dan ikut tip2 yg telah diajari.....Alhamdulillah berhasil dgn montokkkknya......
Apam Polkadot..
bhn2:
3bj telur (dr peti sejuk)...suhu bilik pon xpe boleh je...
250gm tpg gandum
180gm gula halus
150gm susu segar / UHT (sy guna 200ml susu cair)
1 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovelet
1 sudu kecil esen vanilla (utk hilangkan bau hanyir telur)
inti jem , coklat atau apa2 aje ikut kesukaan msg2
cara:
pukul telur, gula dgn ovelet hingga betul2 kembang n putih...
masuk tepung berselang seli dgn susu...
jgn lupa ayak baking powder dgn tepung dlu...
bubuh adunan dlm papercup...alas papercup dgn acuan lompang atau apa2 sj yg boleh utk elakkan dr papercup kembang...
kukus selama 15/20 minit...
**pastikan gula, telor, ovalet dipukul sampai betul2 kembang n jd putih...pastu kukus api sedang2 je...tudung piuk kukus kena balut ngan kain ye supaya air wap tidak menitis atas apam**
** Pastikan juga apam tidak didedahkan kat udara terlalu lama....masuk bekas dan tutup rapat.
Rabu, 17 April 2013
Seri Muka Pandan... Bila makan muka pun berseri2 hendaknya......
Assalamulaikum dan selamat pagi wat semua kekawan semua....Terima kasih kerna masih sudi jenguk2 di jendela dapur SRKM in......
Pagi ni Aida cuba berexperiment mengukukus kuih Seri muka ........10q Norma Azuwa Zakaria atas perkongsian resepinya , lama aida simpan resepi ni baru hari ini cuba2....
Alhamdulillah experiment wat 1st time kuih Seri Muka Aida dah menjadi nampaknya.....tak sabar nak rasa..ehemmmm sedapppp lembut, lemak nya pun cukupp....10q Norma Azuwa Zakaria sumber inperasi ku berjaya.....:)
Jom kita cuba berexperiment kat dapur....resepi boleh intai2 di sini....JOm operasi dan JOm nikmati hasilnya memang layannnnn !!
Seri Muka pandan;
bahagian atas,
150ml santan pekat
150ml air daun pandan(5helai daun pandan dikisar dgn 150ml air)
150gm gula pasir
2biji telur
3sd mkn tepong gandum
1sd mkn tepong jagung/ kastad
-satukan gula dn telor -kacau sebati smpai gula hancur ( aida blander je semuanya ...senang dan tapis...)
-mskkn tpg,santan dn air daun pandan,mskkn sdkt pewarna hijau dn secubit garam..kacau sebati - ( aida blander je semuanya ...senang dan tapis...)
-masak sekejap atas dapor menggunakan api kecil-msk hingga agak pekat .
-amik pulut tadi...kukus sekejap dn bila dh naik wap,tuang adunan ke atas pulut tadi...kukus selama 20mnt/hingga masak.
-sejukkan dan boleh dipotong...
Jom makan ! wat sarapan @ minum petang pun sodappp....sampai kita jumpa lagi di entri yg lain....InsyAllah ..Alhamdulillah . Salam sayang dari Aida di SRKM.....muahhhh !! :))
Pagi ni Aida cuba berexperiment mengukukus kuih Seri muka ........10q Norma Azuwa Zakaria atas perkongsian resepinya , lama aida simpan resepi ni baru hari ini cuba2....
Seri Muka pandan;
Bahan2nya:bahagian bawah;
300gm beras pulut-dicuci bersih dn direndam 5-6 jam - aida rendam 2 jam jeeee...
400ml santan cair
1/2 sd teh garam.
-kukus pulut hingga msk
- kemudin gaul dengan santan yg dicampur garam-gaul sebati.
-mskkn ke dlm loyang dan kukus hingga naik wap.
-tekan2 pulut supaya mampat.ketepikan..
300gm beras pulut-dicuci bersih dn direndam 5-6 jam - aida rendam 2 jam jeeee...
400ml santan cair
1/2 sd teh garam.
-kukus pulut hingga msk
- kemudin gaul dengan santan yg dicampur garam-gaul sebati.
-mskkn ke dlm loyang dan kukus hingga naik wap.
-tekan2 pulut supaya mampat.ketepikan..
bahagian atas,
150ml santan pekat
150ml air daun pandan(5helai daun pandan dikisar dgn 150ml air)
150gm gula pasir
2biji telur
3sd mkn tepong gandum
1sd mkn tepong jagung/ kastad
-satukan gula dn telor -kacau sebati smpai gula hancur ( aida blander je semuanya ...senang dan tapis...)
-mskkn tpg,santan dn air daun pandan,mskkn sdkt pewarna hijau dn secubit garam..kacau sebati - ( aida blander je semuanya ...senang dan tapis...)
-masak sekejap atas dapor menggunakan api kecil-msk hingga agak pekat .
-amik pulut tadi...kukus sekejap dn bila dh naik wap,tuang adunan ke atas pulut tadi...kukus selama 20mnt/hingga masak.
-sejukkan dan boleh dipotong...
Jom makan ! wat sarapan @ minum petang pun sodappp....sampai kita jumpa lagi di entri yg lain....InsyAllah ..Alhamdulillah . Salam sayang dari Aida di SRKM.....muahhhh !! :))
Jumaat, 12 April 2013
Cupcake Vanila sunquick
Assalamulaikum dan selamat petang wat semua kekawan dan pengunjung SRKM...
Bila anak2 semua ada kat rumah hati happy nak membaking..lama rasanya tak panaskan oven....ptg ni aida operasi cupcake vanila sunquick yg masih bersauna dllm oven..nampak sungguh gebus kejadiannya dan baunya dah menyusuk ke dlm hidung...
Bila anak2 semua ada kat rumah hati happy nak membaking..lama rasanya tak panaskan oven....ptg ni aida operasi cupcake vanila sunquick yg masih bersauna dllm oven..nampak sungguh gebus kejadiannya dan baunya dah menyusuk ke dlm hidung...
Cupcake Vanila sunquick (size cup 7 dpt 20 biji seadunan..)
Bahan2
125gm butter/margerin daisy
3/4cwn gula kastor
1 1/2cwn tepung naik sdr
2sdt esen vanila
1sdt sunquick paste
2bj telur (A) -
1/2cwn susu full milk/fresh milk
Cara membuat
1. Pukul butter dn gula smpi gebu..speed max
2. Masuk telur satu persatu...seminit putar bg setiap bj
3. Masuk esen 4.
4. Akhir skali msk susu dan selang selikan dgn tepung mix hingga sebati
5. Bakar 15-20 minit dan suhu 175C (masa bergantung pd size papercup kita dn suhu jg bergantung pd jenis oven)
(klu nk paste lain kita cuma tmbh apa2 sj paste yg kita nak)
Alhamdulillah cupcake vanila sunquick dah terhidang..senyap2 masih panas2 lagi dah dingappp dek BB fatin tanpa tunggu abang2nya ....hai laju je makan.....tak ingat kekawan kee?? .....Jom minum petang...:)
Langgan:
Catatan (Atom)