Isnin, 28 April 2014

Roti Sarang Lebah bersama Butterscoutch Sause... nyummm2 Alhamdulillah...

 Alhamdulillah cuba2 Operasi Roti Sarang Tabuan bersama Butterscoutch Sause...tq sahabat dari Kelab Roti Lydia Honey atas perkongsian resepinya ... Geram semua kekawan dah mencuba kita baru terhegeh2 1st nak operasi pagi tadi wat sarapan.....hihih ..Betul2 demam Roti Sarang Lenag le di Fb sekarang ni... lepaskan mengencessss.... 


wallah nyummm2..tp tak boleh makan selalu kang ada yg kena potong kaki....layan sekali sekali ok je utk hilangkan mengencesss ....sedapppp dan anak2 pun suka.. klu dpt kurangkan manis dlm Butterscoutch Sause. lagi baikkkk...layannnn panas2 ehemmm sambil jilat jari 
 — di Taman Saujana Seksyen 2.




Mini Roti Bun Sarang Lebah
by : Lydia Honey

DOH
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam 
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati. 
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.  
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
 6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak. 
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu ni).
10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:- 1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.



BUTTERSCOTCH SAUCE
1/2 cup brown sugar bukan gula merah ok
1/2 cup whipping cream(kalau tak de boh jer susu cair)
A pinch of salt
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan brown sugar, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTE:- Make sure semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan.Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat.. 
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau . 



 **Saya ganti je yogurt tu dgn whipping cream. Kl nak bubuh yogurt jgk tp tak ada, senang je..perah sedikit lemon/ limau nipis ke dlm susu. Biar sebentar, jadi la yogurt segera





sampai jumpa lagi di lain N3... sembutlah sejambak kemesraan dari adia dari dapur "Sentuhan RasaKasih Mama Aida ini..muahhhh :) 

Jumaat, 4 April 2014

Kari Hijau Thai.(Ayam)


Assalamulaikum 

~~Kari Ayam Hijau Thai...Alhamdulillah hari ini Aida baru dpt mencuba operasi dan merasai setelah berminggu2 cari dan cukupkan bahan2nya.... Kari Ayam Hijau Thai homemade resepi dari chef bos Harry 10q.....barangkali bergini le rasanya ikut rasa dan selera sendiri berpandukan resepi dari chef bosKhairi Mansor itu ,,,Sungguh nyummmm2 w/p 1st kami sefamily menikmatinya....dan anak2 pun suka...mulanya ingatkan masa masak td takut mereka tidak makan sbb bau aroma daun2 tu ( selasih ketumbar dan bahan2 lain) serta tgk warnanya yg hijau tuu....tp syukurann setelah dihidangkan mereka makan bertambah2 hingga menjilat jari ehemmmm sedapppnyaa ...next time dah boleh operasi lagi ....layan dgn nasik putih hangattttt....ter (y)




Kari Hijau Thai.(Ayam) :chef Khairi Mansor

*4-5 bawang putih

*1-5 cili hijau
*1 ulas bawang merah
*1 inci lengkuas
*2 btg serai
*1/2 cwn daun& akar ketumbar
*1/2 cwn daun kemangi/selasih
*1/2 tsp. ketumbar biji
*1/2 tsp. jintan kasar
*1/2 tsp. lada putih
3 Tbsp. sos ikan
1 tsp. belacan udang 
1 Tbsp. juice limau nipis
1 tsp. gula melaka
1 cwn santan
3 helai daun limau purut
500 gm isi ayam

- kisar kesemua bahan bertanda sehingga halus.
- tumis sehingga naik bau dan masukkan 400-500 grm isi ayam.
- biarkan merenih dan jika perlu tambah air sehingga ayam empuk.
- akhir skali masukkan santan & juice limau.
- tambah sos ikan kiranya kurang masin.
- boleh juga ditambah dgn sayuran seperti terung, kacang panjang @ timun tua