Testing...testing...klu off wassap compom dapur berasapp ya dgn talam keladi ptg ni...Talam keladi .... Terima kasih daun keladi..bila di cuba pasti enak sekali..wallah ...Alhamdulillah menjadi nampaknya...
— berasa berterima kasih bersama Shamsul Nizam Md Salim.
Resepinya (loyang saiz 10 x10 x3 )
Lapisan Bawah
1 cawan ubi keladi dipotong dadu ( rebus ¼ empuk dengan sedikit pewarna ungu.. toskan)
230gm Tepung Beras
205 santan pekat
440 gm air rebusan keladi / air biasa / santan cair
135 pram Gula pasir
½ sudu teh garam
Caranya
Panaskan kukusan hgg air mendidih... sapu marjerin / minyak pada loyang dan lapik dgn plastik. .
Kisar semua bahan kecuali keladi.. tuang dlm periuk dan masak seketika hingga naik wap ( api sederhana perlahan dan sentiasa kacau) bila da naik wap.. masukkan keladi. . kacau dan tuang dlm loyang. .kukus 20minit. . . cakar2kan sikit atas permukaan kuih..
Lapisan Atas
130gm cawan tepung gandum
130gm cawan tepung gandum
3 biji telur
205 gm santan pekat
205 gm santan pekat
440 gm santan cair /air biasa
½ sdt garam
½ sdt garam
135 gm gula pasir
Sedikit pewarna ungu
Sedikit perisa keladi
Caranya
Kisar semua bahan dan tuang dalam periuk.. masak hingga naik wap (5 minit lbh kurang) sentiasa kacau.. da naik wap tuang atas lapisan bawah yg da dicakar2 tadi.. kukus 30minit. .siap.. Biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik. .
** Tips= Setiap 6- 7minit lap bawah penutup kukusan supaya air x menitis atas kuih(hanya untuk lapisan atas jer.. yg lapisan mula2 x perlu pun x pe)
X perlu balut tutup kukusan. .
Sedikit perisa keladi
Caranya
Kisar semua bahan dan tuang dalam periuk.. masak hingga naik wap (5 minit lbh kurang) sentiasa kacau.. da naik wap tuang atas lapisan bawah yg da dicakar2 tadi.. kukus 30minit. .siap.. Biarkan betul2 sejuk baru potong guna pisau plastik. .
** Tips= Setiap 6- 7minit lap bawah penutup kukusan supaya air x menitis atas kuih(hanya untuk lapisan atas jer.. yg lapisan mula2 x perlu pun x pe)
X perlu balut tutup kukusan. .