Alhamdulillah siap juga mendeko cupcake dan kek Birthday Angry Bird utk anak aida yg sulung Muhammad Amirul Hisham.......SELAMAT HARI LAHIR ABANG LONG YG KE 14 THN pasa 25/11/2011 ..semoga menjadi anak yg soleh , berjaya dlm pelajaran , bertambah kasih dan sayang serta diberkati dan dilimpahi rahmat hendaknya...InsyAllah ..aminnn...Mama dan ayah Sayang kamu.....♥♥ :))
Sebenarnya resepi kek oren ni sumber inperasi dari kak Mem Besar...wallah memang sedappppp dan tidak sia2 cuba operasinya ..anak pun suka bangetttt..lebih2 lagi klu di makan panas2 wallah..dua, tiga ketul pasti abis masuk dlm mulut.....heheh 10q kak Mem Besar yg sudi kongsikan rsepi ini ..Aida adaptasikannya di sini ya..tanda aida dah pun mencuba resepi yg sedappp..lembutttt dan gebu ini.....jom tengok resepinya aida minta izin copy dan paste ya.....thanks a lot.....
Cupcakes oren..
Bahan2nya:-
3 biji telur diasingkan putih & kuning
110 gm (3/4 cup) gula castor
125 gm (1 1/4 cups) tepong gandum (ayak bersama 1 teaspoon baking powder
1 tablespoon susu pekat
7 tablespoon (1/2 cup) minyak jagung (minyak masak pun oklah)
1 tablespoon orange essence
1 teaspoon orange colouring
Panaskan oven.
Pukul putih telur hingga gebu kemudian masukkan gula sedikit demi sedikit.
Pukul hingga jadik meringue baru masukkan kuning telur kesemuanya.
GUNE KAEDAH KAUP BALIK...
Masukkan tepong , gaul. Masukkan susu, minyak jagung, essen & pewarna oren. Gaul hingga sebati.
Masukkan kedlm loyang ataupun papercup .
Bakar dgn suhu 170 deg. C selama 1/2 jam ataupun masak.
MASUKKAN separuh adunan kedalam pepercup..
***paste oren bole digantikan ngan paste coffee..strawberry..pandan..coklat emulco dan sebagainye..
** Terima Kasih juga pada kekeawan yg telah mendoakan dan memberi ucapan dan dan semangat melalui FB ....mudah2an didengari doa itu dan diperkenankan oleh ALlah...InsyAllah ..Aminnnnnn......Aida juga mendoakan yg terbaik juga utk kalian semua ..muhhhhhhh salam sayang yg berpanjangan dari aida di SRKM wat semua...... <3 <3 :)
Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
Sabtu, 26 November 2011
Khamis, 24 November 2011
~~Ikan Cencaru bakar~~homemade Perencahnya sendiri.....
Hidangan simple untuk hari ini ..
cencaru bakar perencah homemade sendiri ,
pembuka selera sedap tidak terperi...
terima kasih Fara Shafiera punya resepi.
Sebenarnya resepi asal dari Fara shafiera...dia tak berikan sukatannya ,...bahannya pun mana agak2 saja ..sbb fara wat banyak nak niaga kan ..klu kita nak operasi rasanya cukuplah makan utk kita anak beranak saja..ni aida dah olah sikit2 sukatanya utk kita wat perancah ikan bakar homemade sendiri....harap2 memenuhi citrarasa kita ..jom semak resepinya dan jom cuba operasi pasti sedapp dan mablessss....klu ada limau kasturi belah dua perah airnya ....ehemmmmm bertambah mablesss lah ikan bakar ni lawan dgn nasi putih hangattttt.....semasa makan nanti ...
RESEPINYA.... sukatannya ikut citrasa aida wat cukup2 untuk anak - beranak makan saja....dgn 4 ekor ikan cencaru....klu ada lebih tak apa ....mlm2 kang klu teringin lagi cuma bakar ikan dan kita tinggal lumurkan saja sambal ni atas ikan...Jom tgk resepinya ...
Bahannya:)
SERAI- 2 batang hiris
kuntum BUNGA KANTAN- sekuntum hiris
DAUN KESOM - 3 @ 4 tangkai
BAWANG BESAR X BANYAK TAU.- aida bubuh 1/2 biji
BWNG PUTIH PUN SAMA X BNYAK - aida bubuh dlm 3 ulas
HALIA - 1 inci
CILI PADI - aida bubuh dlm 6 @ 8 biji nak lebih boleh tambah
BELACAN - 2 inci
BAHAN2 DI ATS KISAR YE
CILI BOH - aida guna cili kisar dlm 5 sudu
GULA MELAKA - secukupnya
SOS TIRAM - dlm 2 sudu
GARAM - secukupnya
SERBUK PERASA - jika suka
MINYAK TUK MENUMIS - secukupnya
4 ekor ikan cencaru / ikan2 lain pun boleh ikut suka....
caranya :)
...... PANASKAN MINYAK DAN Tumis lada kisar , MASUKKN juga BHN YG DIKISAR... KACAU RATA dan tumis hingga naik bau dan garing baru masukan MASUKKN GULA MELAKA ,SOS TIRAM GARAM DAN SERBUK PERASA KALAU SUKE, aida masukan sikit air asam jawa penambah rasa....( ini aida tambah sendiri)
.....KACAU SEHINGGA sambal betul MASAK dan hingga agak pekat ....rasa secukupnya dah ok cukup semuanya rasa tutup api dan lumurkan kat ikan.
** pesan fara : MASAK DGN API PERLAHAN..... SBB PERENCAH NI LEH TAHAN 3 KE 4 MINGGU KALAU DLM peti sejuk..... ( masa masak sambal ni memang perlu banyak sabar ....nak tunggu lada tu garing adoi abis perecik2 lada tu kat dapur ....lap le nanti nampaknya heheh ....)
** Aida wat sementara nak tunggu sambal tu siap aida bakar dulu ikan yg telah di lumurkan dgn serbuk kunyit dan garam dlm 15-20 minit . dah siap sambal lumurkan pada ikan dan bakar lagi dlm 10 minit dan hidangkan....panas2 dgn nasi hangat putih dan lauk2 lain..perahkan dgn limau kasturi semasa menghidangkan lebih mablesssss....
cencaru bakar perencah homemade sendiri ,
pembuka selera sedap tidak terperi...
terima kasih Fara Shafiera punya resepi.
Sebenarnya resepi asal dari Fara shafiera...dia tak berikan sukatannya ,...bahannya pun mana agak2 saja ..sbb fara wat banyak nak niaga kan ..klu kita nak operasi rasanya cukuplah makan utk kita anak beranak saja..ni aida dah olah sikit2 sukatanya utk kita wat perancah ikan bakar homemade sendiri....harap2 memenuhi citrarasa kita ..jom semak resepinya dan jom cuba operasi pasti sedapp dan mablessss....klu ada limau kasturi belah dua perah airnya ....ehemmmmm bertambah mablesss lah ikan bakar ni lawan dgn nasi putih hangattttt.....semasa makan nanti ...
RESEPINYA.... sukatannya ikut citrasa aida wat cukup2 untuk anak - beranak makan saja....dgn 4 ekor ikan cencaru....klu ada lebih tak apa ....mlm2 kang klu teringin lagi cuma bakar ikan dan kita tinggal lumurkan saja sambal ni atas ikan...Jom tgk resepinya ...
Bahannya:)
SERAI- 2 batang hiris
kuntum BUNGA KANTAN- sekuntum hiris
DAUN KESOM - 3 @ 4 tangkai
BAWANG BESAR X BANYAK TAU.- aida bubuh 1/2 biji
BWNG PUTIH PUN SAMA X BNYAK - aida bubuh dlm 3 ulas
HALIA - 1 inci
CILI PADI - aida bubuh dlm 6 @ 8 biji nak lebih boleh tambah
BELACAN - 2 inci
BAHAN2 DI ATS KISAR YE
CILI BOH - aida guna cili kisar dlm 5 sudu
GULA MELAKA - secukupnya
SOS TIRAM - dlm 2 sudu
GARAM - secukupnya
SERBUK PERASA - jika suka
MINYAK TUK MENUMIS - secukupnya
4 ekor ikan cencaru / ikan2 lain pun boleh ikut suka....
caranya :)
...... PANASKAN MINYAK DAN Tumis lada kisar , MASUKKN juga BHN YG DIKISAR... KACAU RATA dan tumis hingga naik bau dan garing baru masukan MASUKKN GULA MELAKA ,SOS TIRAM GARAM DAN SERBUK PERASA KALAU SUKE, aida masukan sikit air asam jawa penambah rasa....( ini aida tambah sendiri)
.....KACAU SEHINGGA sambal betul MASAK dan hingga agak pekat ....rasa secukupnya dah ok cukup semuanya rasa tutup api dan lumurkan kat ikan.
** pesan fara : MASAK DGN API PERLAHAN..... SBB PERENCAH NI LEH TAHAN 3 KE 4 MINGGU KALAU DLM peti sejuk..... ( masa masak sambal ni memang perlu banyak sabar ....nak tunggu lada tu garing adoi abis perecik2 lada tu kat dapur ....lap le nanti nampaknya heheh ....)
** Aida wat sementara nak tunggu sambal tu siap aida bakar dulu ikan yg telah di lumurkan dgn serbuk kunyit dan garam dlm 15-20 minit . dah siap sambal lumurkan pada ikan dan bakar lagi dlm 10 minit dan hidangkan....panas2 dgn nasi hangat putih dan lauk2 lain..perahkan dgn limau kasturi semasa menghidangkan lebih mablesssss....
Selasa, 22 November 2011
~~RED VELVET CAKE~~ selembut dan semerah beldu..wow !
Assalamulaikum wat semua ..memang dah lama nak mengexperiment cake ni...ari ini baru terlaksana sempena menyambut Annivesery aida dan my hubby yg ke 15 thn...Alhamdulillah....Ini lah dia rupanya Red Velvet cake aida operasi sempena Annivesary aida dan my hubby yg ke 15 thn....sebenarnya esok hari nya 23/11/2011....tp hubby nak ke Johor esok...tu yg sambut malam ni .....kiranya dah afdal lah lepas Magrib tadi ...
Dipohon ke hadarat ilahi semoga ditambah keimanan , kebahagiaan...rukun rumah tangga, keberkatan di payungi dgn kasih sayang dalam kehidupan dan di limpahi rahmat sentiasa....dan kekal ke mahligai SYURGA hendaknya...Aminnnnn...dan terima kasih pada kekawan semua yg telah mendoakan kesejehteran kami sekeluarga.....muahhhhh aida sayang kamu semua....♥ ♥ :)
Senangnya dlm hati....hoi
Pepagi ini ku mula operasi lagi....
Membaking ....Cake Red Velvet Beldu Idaman hati...
Alhamdulillah 15 thn Annivesary ku dgn si Jantung Hati...hoi...
Sebenarnya resepi ini aida pi intai2 kat blog kk zuraini alias....10q kk zu....nampak lebih mudah dan senang ... semangat nak operasi....putri Manja pun ada kongsikan juga resepi ini dulu ....10q juga pada put3 ....Jom study resepi ....ini sepenuhnya aida copy dan paste dari kk zu punya blog....JOm operasi ..dan jom layannnnnnn ..ehemmmmm sedapppppp keknya lembut dan seakan2 beldu...
RED VELVET CAKE (RVC):
Bahan2 nya:
5 biji telur gred B (gred a pun bole )
250 gram mentega
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko Vochelle ( koko powder biase pun bole )
2 cawan gula kastor ( 1 3/4 cawan pun ok )
4 sudu makan pewarna Red Bright - derhake lerr skit...2 sudu makan cukup lerr
1 cawan buttermilk - kalau xde buttermilk blh tgk resipi kt bwh
1 sudu teh garam
1 sudu makan bicarbonate of soda (baking powder pun ok) - kkzu guna baking powder
1 sudu makan cuka makan
CARA-CARA:
1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula di dalam mangkuk pengadun kek elektrik hingga sebati.
4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
5. dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
5. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Masukkan garam. Pukul hingga kembang dan ringan. Matikan mesin pengadun.
6. Larutkan bicarbonate of soda/baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
7. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak.
NOTA: kkzu buat 1 loyang je..loyang 9..naik sampai atas..tinggi..insyaallah..pastu kek dibelah tige.
FILLING:
500gram blueberry filling - tak letak pun tkpe
KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar- akak letak 1 1/2 cawan
akak tambah sedikit gula icing
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
***care kakzu - Aida ikut yg ni....
500 gm creamcheese
240 gm butter anchor
240 gm gule icing
Putar hingge sebati..takyah kembang sangat nnti krim mencair.
NOTA:
Buttermilk - 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.
Isnin, 21 November 2011
~~Mee Hoon Goreng Sempoi~~
Assalamulaikum dan selamat pagi semua....dah bersarapan?...Bila anak2 dah mula cuti sekolah....kerja seharian pun tak le sesibuk hari persekolahan ...Operasi sarapan pun boleh agak lewat sikit...Hari ini selepas solat subuh ...aida operasi Mee Hoon Goreng sempoi wat sarapan pagi Aida sefamily ..sempat lah juga my hubby bersarapan sebelum pergi kerja....Kenapa sempoi?..sbb Bahan2 semuanya main cempak2 saja ....apa yg ada dlm i/box tu aje yg aida masukan...jadile..Mee Hoon sempoi ni..Janji kenyang dan berkhasiat...anak2 pun tak cerewet..Mereka layan aje...hehehe
~~Mee Hoon Goreng Sempoi~~
Bahan-bahan
400g mee hoon- sebungkus
100g daging
10 ekor udang
6 ulas bawang putih
1/2 bawang besar
1/2 cawan ikan bilis
4 sudu besar lada kisar
2sb sos tomato
2sb sos cili
1sb sos tiram
2sb kicap manis
5sb minyak masak
garam secukupnya & ajinomot jika suka
1 cawan air panas
1 batang lobak - potong memanjang dan nipis
kobis - hiris nipis2
200g taugeh
sawi di potong2
Cara-cara
Mee hoon direndam 20minit dan di toskan. Daging dipotong kecil2, udang buang kulit. ikan bilis , bawang putih dan bawang besar tumbuk lumat.
Panaskan minyak, tumis lada kisar, dan bahan kisar hingga garing dan naik bau, Masukkan udang dan daging, gaul rata. Bila nampak dah kering masukkan sedikit air dan tumis sampai daging lembut, lebih kurang 10minit.
Masukkan sos cili,sos tomato,sos tiram,kicap,gula,garam & ajinomoto. Kacau lagi dan rasa apa yg kurang, adjust mana yg patut. Bila rasa dah cukup masukkan air panas.
Dah menggelegak masukkan lobak, kobis dan mee hoon. Gaul biar semua sekata. Bila nampak kering masukkan air sikit2 hingga mee lembut. Rasa jika ada yg terkurang leh adjust sikit2 sbb rasa akan kurang bila tambah air.
Bila rasa dah ok, masak mee hoon nih lagi 10 minit atau hingga nampak lembut. Tutup api dan masukkan sawi dan taugeh,gaul biar sekata.
Hias dgn daun bawang,bawang goreng & lada merah yg dipotong menyerong., timun hiris nipis dan limau kasturi utk diperah nanti....
Selamat memasak ..dan jom layann mee hoon gorengwat sarapan pagi ...
Salam sayang juga dari aida di SRKM muahhhhh ......<3 <3
~~Mee Hoon Goreng Sempoi~~
Bahan-bahan
400g mee hoon- sebungkus
100g daging
10 ekor udang
6 ulas bawang putih
1/2 bawang besar
1/2 cawan ikan bilis
4 sudu besar lada kisar
2sb sos tomato
2sb sos cili
1sb sos tiram
2sb kicap manis
5sb minyak masak
garam secukupnya & ajinomot jika suka
1 cawan air panas
1 batang lobak - potong memanjang dan nipis
kobis - hiris nipis2
200g taugeh
sawi di potong2
Cara-cara
Mee hoon direndam 20minit dan di toskan. Daging dipotong kecil2, udang buang kulit. ikan bilis , bawang putih dan bawang besar tumbuk lumat.
Panaskan minyak, tumis lada kisar, dan bahan kisar hingga garing dan naik bau, Masukkan udang dan daging, gaul rata. Bila nampak dah kering masukkan sedikit air dan tumis sampai daging lembut, lebih kurang 10minit.
Masukkan sos cili,sos tomato,sos tiram,kicap,gula,garam & ajinomoto. Kacau lagi dan rasa apa yg kurang, adjust mana yg patut. Bila rasa dah cukup masukkan air panas.
Dah menggelegak masukkan lobak, kobis dan mee hoon. Gaul biar semua sekata. Bila nampak kering masukkan air sikit2 hingga mee lembut. Rasa jika ada yg terkurang leh adjust sikit2 sbb rasa akan kurang bila tambah air.
Bila rasa dah ok, masak mee hoon nih lagi 10 minit atau hingga nampak lembut. Tutup api dan masukkan sawi dan taugeh,gaul biar sekata.
Hias dgn daun bawang,bawang goreng & lada merah yg dipotong menyerong., timun hiris nipis dan limau kasturi utk diperah nanti....
Selamat memasak ..dan jom layann mee hoon gorengwat sarapan pagi ...
Salam sayang juga dari aida di SRKM muahhhhh ......<3 <3
Ahad, 20 November 2011
~~Mee Betawi~~
Assalamulaikum dan selamat malam pada semua teman2 dan dan pengunjung2 setia SRKM...dah makan mlm?..pastinya sudah selesai semuanyanya kan ...dah jauh mlm ni ..tak kan nak "mentong" lagi kot! ...hehehh Menu makan malam aida utk mlm ni operasi Mee Betawi........nak abiskan sikit lagi tulang dan daging korban ...aida rebus dan dagingnya aida hiris2 wat "sup mee Betawi" watnya pun simple tapi enak...resepi ni dari sahabat aida kk @ Roselinda Abdullah ..10q atas perkongsian resepinya..aida wat Mee Betawi lagi kk rose....slurpppp2 ...jom layannnnnn menu makan mlm aida sefamily.....
BAHAN2 NYE
-tulang dan daging lembu direbus hingga empuk , wat sup ...
dah empuk aida asingkan tulang dgn isi , hiris kecil2 ...
4 BIJI BWANG BESAR
1 BIJI BAWANG PUTIH
4 BTANG LADA PADI
SEDIKIT LADA HITAM DI KISAR
1)PANASKAN MINYAK..TUMIS UDANG HINGGA MASAK...KETEPIKAN
2)TUMIS BAHAN2 KISAR DI ATAS HINGGA NAIK BAU(GUNAKAN BEKAS MINYAK GORENG UDANG)- aida campurkan dlm 2 sudu rempah serbuk sup/ soto, tumis garing .
3)KMUDIAN MASUKKAN AIR REBUSAN DAGING BERSERTA KICAP MANIS DAN KICAP MASIN SIKIT SERTA 2 ATAU 3 SUDU MAKAN CILI SOS....
4)MASUKKAN DAGING, FISH CAKE, FISH BALL DAN AKHIR SEKALI UDANG
5)MASUKKAN GARAM secukupnya ....
SAMBAL CILI PADI: CILI PADI DIKISAR BERSAMA BAWANG PUTIH DAN KICAP MANIS
HIDANGKAN MEE BERSAMA....SAYUR SAWI, TAUGEH DAN SAMBAL kicap dan bergedil ayam.....slurpppppp 2 pedassss...sedapppppp.
Jumaat, 18 November 2011
CupCake Coklat Moist lagi~~ imej Angry Bird~~
Assalamulaikum wat teman2 semua apa kabar ?..semoga semuanya dlm rahmat ilahi dan di murahkan rezeki hendaknya.......ADA MUKA MARAH DAN GARANG TAK BIRD NI??....A'AH yg merah tu jantan kot tu yg ada muka marah dan ketat aje kan..kan..tp yg kuning tu betina kot ..tu yg malu2 nak marah..cover lawaaaaa..heheheh ;;;;;
..Alhamdulillah siap juga akhirnya setelah semalaman dan seharian membaking dan memdeko..berdebar2 juga rasa dihati almaklum lah aida baru berjinak2 nak mendeko2 ni...Alhamdulillah dipermudahkan...cuma TAWAKAL aje ni wat ...Cupcake Coklat Moist Angry Bird utk maknya Nur Adly utk anak kesayangnya NUR SALIN yg menyambut ulang tahunnya ....akan bawa ke Tadika katanya... imej Upin Dan Ipin tak dapat lah nak cari .....jadi le ya ButterCrem Angry Bird ..Ini pun sangat populer jugakkkk sekarang ni Game diFB...costemer ni pun tak cerewat....asalnya JADI cupcake sudahhhh ..imej suka hati aida apa nak bubuh apa.....alhamdulillah dpt costemer yg boleh lebih kurang....Aida terfikir dan dapat idea ni...
Selamat delivery mlm tadi..10q kerana berkenan dgn hasil dekoran aida dan sudi order.....
Mlm tadi Puan Ratnah dtg rumah aida ambil cupcake tempahan ni ..Alhamdulillah syukur rasanya ...dia berpuas hati..lebih mengembirakan anak2nya pun suka bangetttt imej ANGRY BIRD ni terutama adik NURSALIN yg akan menyambut ulang tahun nya pada 18/11/20111 nak bagi kekawan di TADIKA.....tak abis2 bercerita tentang ANGRY BIRD...almaklum le sedang populer sekarang ni di FB Game ANGRY BIRD semua org tahu....dikedai2 pun dah ada terjual barang2 yg bergambar dan imej ANGRY BIRD>>>...macam baju , kasut , bola . bag dan macam2 lagi2...
**Yang ni bagi free aje..Terima kasih bebanyak atas sporting dan sudi order....
Isnin, 14 November 2011
~~Kek Caramel Coklat Moist ~~
Assalamulaikum dan salam sayang dari aida di sini wat teman2 semua....Alhamdulillah hari ini aida berexperiment kek caramel + coklat moist pula...menjadi jugak operasi kek caramel coklat moist beroperasi lepas masak t/ari untuk wat minum petang 14/11/2011...Termengencesss dan sumber inperasi dari kk June Ahmad, dan kekawan lain yg dah mencuba ..w/p caramel nya nipis sikit ..sbb guna loyag besar kot dan 1st wat belum dapat mengagak keknya besor mana ..tp hasil dan rasanya memang sedapppp tidak sia2 mencuba ....10q semua yg bagi semangat dan tunjuk ajar..pada Munira Baharum juga 10q resepinya memang sedappppp....anak2 pun suka....
Kek caramel coklat moist ni nak watnya sungguh mudah dan senang ....guna blander aje dah jadi..pastikan blender anda dibasuh bersih2 ya..klu tak kan jadi kek PEDAS lak hehehh.....Jom le kita tengok resepi kek yg sungguh mudah ini ......selamat membaking dan jom layannnnnn...salam sayang dari Aida di SRKM..wat semua ....
~~Kek Caramel Coklat Moist ~~
bahan A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn minyak msk
*semua bhn di atasgaul sebati n msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...
bahanB:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...
bahanC:
4 biji telor (blender jer)
cara:
satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
dh sebati...ketepikan...
utk karamel:
bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...
bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)
cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c...
kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...
**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**
**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...
**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar...
Kek caramel coklat moist ni nak watnya sungguh mudah dan senang ....guna blander aje dah jadi..pastikan blender anda dibasuh bersih2 ya..klu tak kan jadi kek PEDAS lak hehehh.....Jom le kita tengok resepi kek yg sungguh mudah ini ......selamat membaking dan jom layannnnnn...salam sayang dari Aida di SRKM..wat semua ....
~~Kek Caramel Coklat Moist ~~
bahan A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn minyak msk
*semua bhn di atasgaul sebati n msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...
bahanB:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...
bahanC:
4 biji telor (blender jer)
cara:
satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
secara berselang seli n gaul ngan senduk jer...
dh sebati...ketepikan...
utk karamel:
bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...
bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)
cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...agak2 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c...
kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...
**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**
**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...
**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar...
Bubur Nasi Perencah Ayam ....
Sedap juga kan sekali sekala memalam makan Bubur...Menu hidangan malam ni operasi makan bubur perisa ayam bumbu dari perencah nasi goreng ...sedapppp juga....seperiuk mengadap kami anak beranak....memang yummmiii...
Bahannya:
1 cawan beras -
3 cawan air /tambah jika perlu
2 keping isi ayam - d dadu/cincang
1 paket perencah nasi Goerng Seri Aji - aida guna perisa Ayam 50gm
1 batang karot(L) - parut mmnjang/dadu
kobis / kacang panjang hiris halus
daun bwg/daun sup
bwg goreng/cili potong
1 kiup ayam noor- jika suka
Cara-cara
1.Rebus beras dgn 3 cawan air hingga kmbang & pekat, masukkn karot , kobis , kacang panjang 2.Masukkn perencah ayam - kecilkn api, gaul sebati & masukkn isi ayam - kacau mesra
3. Masukkn juga kiup ayam noor sedikit garam - selalu kacau
4. Agak2 isi ayam &rmpah masak, tuangkn ke dalam periuk nasi - kacau mesra (pastikn api kecil), sesuai rasa garam nya
5. Bleh lah d hidangkn dgn bahan sampingan/penyedap
6.taburkan bawang goreng
Selamat mncuba & mnjamu selera ;)...
Bahannya:
1 cawan beras -
3 cawan air /tambah jika perlu
2 keping isi ayam - d dadu/cincang
1 paket perencah nasi Goerng Seri Aji - aida guna perisa Ayam 50gm
1 batang karot(L) - parut mmnjang/dadu
kobis / kacang panjang hiris halus
daun bwg/daun sup
bwg goreng/cili potong
1 kiup ayam noor- jika suka
Cara-cara
1.Rebus beras dgn 3 cawan air hingga kmbang & pekat, masukkn karot , kobis , kacang panjang 2.Masukkn perencah ayam - kecilkn api, gaul sebati & masukkn isi ayam - kacau mesra
3. Masukkn juga kiup ayam noor sedikit garam - selalu kacau
4. Agak2 isi ayam &rmpah masak, tuangkn ke dalam periuk nasi - kacau mesra (pastikn api kecil), sesuai rasa garam nya
5. Bleh lah d hidangkn dgn bahan sampingan/penyedap
6.taburkan bawang goreng
Selamat mncuba & mnjamu selera ;)...
Khamis, 3 November 2011
Tempahan karipap, cupcake siap.....alhamdulillah.....
Pepagi 2/11/2011 , pukul 6.30pg dah keluar rumah pi hantar tempahan cikgu fauziah kat sekolah utk anak2 muridnya ( karipap, cupcakes dan air mineral)....Alhamdulillah dia berpuas hati....syukurannnn....
Karipap yg akan di goreng pepagi..makan panas2 memang wallah...sedapppp dan ranggup...
Cupcake2 dgn hiasan Buttercream....
Alhamdulillah semoga Allah akan memurahkan rezeki buat kami sefamilys dan dipermudahkan segala urusan....amin....
Karipap yg akan di goreng pepagi..makan panas2 memang wallah...sedapppp dan ranggup...
Cupcake2 dgn hiasan Buttercream....
Alhamdulillah semoga Allah akan memurahkan rezeki buat kami sefamilys dan dipermudahkan segala urusan....amin....
~~TALAM MARBLE~~ Tepung Hoen Kwee--main lebur aje...
Assalamulaikum dan salam sejehtera aida ucapkan kepada semua kekawan...pagi ni aida cuba beroperasi dgn tepung Hoen Kwee....kecian tau ..tergolek2 manja aje dia dlm almari tu..tak berusik2...belinya dah lama ...lepas semalam berborak2 kat HYSBnC..Azanie Zulaikha bagi link http://fromintankitchen.blogspot.com/2011/07/talam-yang-tak-perlukan-kukus-sedap.html aida rujuk ohh rupanya...blog kak Azlita Aziz masam manis 10q x10...
Pagi ni 3/11/2011 Aida merajinkan diri nak berexperiment...kebetulan kelapa ada ..tp belum berparut..terus ku belah dan parut..eheheh parut guna blander aje parutnya lagi cepattttt ..dan operasi wah memang sedap dan terasa kemanisnya talam ni...macam kuih tepung pelita pun ada..macam rasa pudding coklat mable pun ada..sedappppppp......jadi 2 ni 1 lah....
~~TALAM MARBLE~~
Tepung Hoen Kwee--main lebur aje...tak perlu kukus2....tp sungguh sedappppp dan cepat di sediakan.....
By: Kak Fida & kak Azlita Aziz...10q...
Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )/ aida guna acuan kecil2 nampak comel dan senang nak ngappp...klu Malas selebihnya tu masukkan aje dlm loyang....a'ahah..:))
240 g tepung Hoen Kwee hijau
450 g gula halus (2 1/4 cwn rata)
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
3 sb serbuk koko
choc emulco - aida tambah
perwarna hijau pun aida add cikit...baru le kalaenya menawannnnn....heheh
caranya:
-Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.1 bahagian lagi biarkan memang dah warna hijau..Sbb nak menawan lagi kalaenya aida tambah sikit perwarna hijau...
-Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
-Loyang /acuan di griskan dgn minyak masak terlebih dahulu...cikit aje...
-Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang. Sejukkan.
-Siap utk dipotong dan dihidangkan dan dingappp...klu bertapakn dlm i/box lagi syokkkk...nyamam aje bila di mamam....
** Lagi satu sebelum terlupa nak bagi tau.. talam ni selepas dibahagikan kena masak dalam dua periuk yg berasingan secara serentak.. tak leh masak satu2 nanti dia dah keras pulak.. jadi.. kena lah jadi wonderwomen sekejap! kacau guna dua2 tangan.. hihi
**Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan pantas kerana adunan cepat mengeras.
**Nak dapatkan santan yg banyak aida blender kelapa lagi senang ..gunakan pengisar lada..tp sebelum tu pastikan blender dicuci bersih2 ..klu tak kan JADI kuih Talam berasa pedas lak kang...heheh
Klu diblender kelapa tu lagi banyak dpt santannya dari di perah guna tangan ..sbb talam ni guna banyak santan....
** Selamat beroperasi dan salam sayang dari Aida di SRKM...muahhhhh.....semanis Talam Mable ini...:))
Pagi ni 3/11/2011 Aida merajinkan diri nak berexperiment...kebetulan kelapa ada ..tp belum berparut..terus ku belah dan parut..eheheh parut guna blander aje parutnya lagi cepattttt ..dan operasi wah memang sedap dan terasa kemanisnya talam ni...macam kuih tepung pelita pun ada..macam rasa pudding coklat mable pun ada..sedappppppp......jadi 2 ni 1 lah....
~~TALAM MARBLE~~
Tepung Hoen Kwee--main lebur aje...tak perlu kukus2....tp sungguh sedappppp dan cepat di sediakan.....
By: Kak Fida & kak Azlita Aziz...10q...
Bahan-bahan ( loyang 10x10 inc. )/ aida guna acuan kecil2 nampak comel dan senang nak ngappp...klu Malas selebihnya tu masukkan aje dlm loyang....a'ahah..:))
240 g tepung Hoen Kwee hijau
450 g gula halus (2 1/4 cwn rata)
2100 ml santan pekat (drpd 2 biji kelapa)
1 sk garam
3 sb serbuk koko
choc emulco - aida tambah
perwarna hijau pun aida add cikit...baru le kalaenya menawannnnn....heheh
caranya:
-Satukan kesemua bahan ke dlm mangkuk kecuali koko dan dibahagi 2. 1 bahagian di campur koko.1 bahagian lagi biarkan memang dah warna hijau..Sbb nak menawan lagi kalaenya aida tambah sikit perwarna hijau...
-Masak adunan dlm periuk yg berasingan sehingga pekat,licin dan kelihatan meletup2. Matikan api.
-Loyang /acuan di griskan dgn minyak masak terlebih dahulu...cikit aje...
-Marblekan adunan berselang-seli warna hingga habis di dlm loyang. Sejukkan.
-Siap utk dipotong dan dihidangkan dan dingappp...klu bertapakn dlm i/box lagi syokkkk...nyamam aje bila di mamam....
** Lagi satu sebelum terlupa nak bagi tau.. talam ni selepas dibahagikan kena masak dalam dua periuk yg berasingan secara serentak.. tak leh masak satu2 nanti dia dah keras pulak.. jadi.. kena lah jadi wonderwomen sekejap! kacau guna dua2 tangan.. hihi
**Semasa memarbelkan adunan hendaklah lakukan dengan pantas kerana adunan cepat mengeras.
**Nak dapatkan santan yg banyak aida blender kelapa lagi senang ..gunakan pengisar lada..tp sebelum tu pastikan blender dicuci bersih2 ..klu tak kan JADI kuih Talam berasa pedas lak kang...heheh
Klu diblender kelapa tu lagi banyak dpt santannya dari di perah guna tangan ..sbb talam ni guna banyak santan....
** Selamat beroperasi dan salam sayang dari Aida di SRKM...muahhhhh.....semanis Talam Mable ini...:))
Selasa, 1 November 2011
~~Lempeng Cair~~~
Assalamulaikum diucapkan kepada semua....Aida pecaya semua org tahu wat lempeng ..Ini adik beradik Pancake Malaysia lah ya A'ah ... Pancake org putih pun pebretttt..tp kita org Malaysia LEMPENG lah gyg paling sedappp..heheh lawan lak dgn sambal tumis ikan bilis ke, gulai semalam ke...atau apa saja yg sedap diwat cecah pasti tak ada yg menolak...wallah bestnya...makan 2,3 keping laju aje...Dah terlanjur bersarapan lempeng pagi semlm tu yg aida nak juga adaptasikannya di SRKM ni....Jom le kita layan dulu 2,3 keping lempeng.....lepas tu kita sambung semula kerja yg masih tertangguh....
Bahan-bahan ( 6 keping )
2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1/2 st garam
minyak masak
Cara-cara
Tepung gandum, air & garam masukkan dalam blender...kisar sampai tepung tak berketul. Adunan memang cair.
Panaskan kuali lagi elok guna non stick pan. Masukkan sikit minyak masak,ambil sesenduk adunan dan ratakan. Masak dengan api slow. Bila dah masak, balikkan yg sebelah bawah pula.
Bila dah agak kekuningan kira dah masak lah tu. Siap utk dimakan dgn , sambal tumis ikan bilis,kuah gulai / asam pedas semlm @ kari ikan atau sardin cili api...pun sedap ..
Langgan:
Catatan (Atom)