Khamis, 28 Jun 2012

Kueh Ketayap (Kueh Gulung ).

Alhamdulillah Jadi juga aida wat kueh ketayap / Gulung  atau pun ada yang panggil kueh dadar utk berbuka pose dan hantar ke surau sikit sempena majlis baca Yassin dan meeting AJK surau ...10q kekawan yg bagi idea....:)



Kuih Ketayap (Kuih Gulung ). 

Bahan-bahan ( 22 btg )

  • 3 cawan tepong gandum
  • 1 biji telor
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil perwarna hijau
  • 4 cawan air
  • 1/2 cawan minyak masak*
  • 3 helai daun pandan*

Cara-cara

  1. Satukan semua bahan, kecuali yang bertanda *, kacau sehingga rata. Kemudian tapis.

  2. Masukan minyak dalam mangkuk kecil. Daun pandan di potong 3 bahagian kemudian di ikat dengan getah gelang. Bahagian hujungnya di siat2 supaya senang untuk menyapu minyak pada kuali.
  3. Panaskan kuali. Angkat kuali tadi kemudian sapu minyak dan sendukan satu senduk kecil adunan kedalam kuali tadi dan goyang2 kan kuali supaya adunan menjadi dadar. Letakkan semula kuali di atas api.
  4. Setelah dadar masak, angkat. Isi satu sudu kecil inti kelapa. Susun memanjang, kemudian lipat di kiri dan kanan. Setelah itu gulung dadar tersebut.
  5. Dah siap..makan..makan..

Ahad, 17 Jun 2012

BLACK FOREST CAKE...Selamat Hari Lahir SAYANG.....

Black Forest cake khas untuk Syafiq HR  ,SeLaMaT hArI LaHiR,mOgA pAnJaNg UmUr DaN MuRaH ReZeKi,SuKsEs SeLaLu(^_^) menjadi anak yg soleh dan berjaya dlm pelajaran serta Selamat Hari Bapa kepada hubby En.Shamsul Nizam....semoga dirahmati dan diberkati selalu hendaknya








Black Forest Cake ....pepagi dah operasi kek ni sempena Hari lahir anak aida yg ke- 2 Abg Syafiq HR, Muhammad Syafiq Hafizuddin yg ke 12 thn...semoga menjadi anak yg soleh dan berjaya dlm hidup...Dikesempatan ini juga nak ucapkan Selamat Hari Bapa kepada yang teristimewa Hubby ku En.Shamsul Nizam Bin. MD salim, Ayahanda ku En.Rasdi Bin Usik dan Bapa mertuaku HJ.Mohd Salim Bin Sarmo....semoga kalian diberkati, betambah ketakwaan, keimana dan dibawah rahmat ilahi sentiasa...I love you forever....muahhhhh2x
 









~~BLACK FOREST CAKE~~

Bahan2:
A : 6 biji telur yg sejuk
1 tablespoon ovelette
120g caster sugar
1/3 cup susu segar
1 tablesppon chocolate emulco
130g tepung gandum
60g tepung jagung
1 teaspoon baking powder
1 teaspoon soda bicarbonate
1 tablespoon cocoa powder
B : 1/2 cup butter cair (biarkan dlm suhu bilek)

Hiasan:
1 tin Black Cherry Pie Filling - Aida guna jem stowberyy
1 tin Cherry Marashino or 16 bj cherry Marashino - aida guna buah cherry beli kat kedai baker..
grated chocolate - coklat rice
1/2 kotak fresh cream

Cara2: (panaskan oven dulu)
1. Putarkan semua bahan A hingga gebu baru tuang butter. Putar lagi utk 2 min .
2. Lengser loyang & alas kertas. Tuang kedlm loyang 8x8 inci. Bakar sehingga masak 1 jam.
3. Keluarkan dari loyang setelah sejuk & potong 2 @ 3 bahagian. Pukul fresh cream hingga kaku. Sapu ke atas lapisan pertama. Tuang cherry filliang. Lapiskan dgn bahagian kek yg ke 2. Ulang yg sama. Kemudian hiaskan dgn krim segar, chocolate & marashino cherry mengikut citarasa masing2.



** Bila dah siap hati  jadi girang...sungggh menawan dan tertawan sekali ..yg lebih hapi anak2 suka ..


Salam sayang dari aida di SRKM dan jom layan BFC yg sungguh sedap dan menawan ini ......

Khamis, 14 Jun 2012

Chocolate Mousse Brownise ....Nyot2...Nyum2...sedappp....

Assalamulaikum dan salam sejehtera aida ucapkan kepada pengunjung2 setia SRKM..semoga semuanya di bawah rahmat ilahi dan di berkati selalu hendaknya ..ceria dan berbahagia di samping yg tersayang.....
Semlm lepas berkemas2 sempat juga lah aida operasi Chocolate Mouse....Nyot2...Nyum2...sedappp macam makan ais krim tau .....keknya tak tebal sangat  ..tp moussenya tu yg tebal..sebab tu le rasanya seolah2 macam makan ais krim....




watnya senang dan kejap je ..tp nak tunggu masuk mulut tu yg tak berapa nak sabar..heheh kena bertapa dulu dlm i/box..tp nakkan rasany sodap kena sabor2 sikit leee  heheh... JOm le kita tengok resepinya ..Jom operasi dan jom nikmatnya......






~~Chocolate Mousse Brownise ~~


Bahan Untuk Brownise :-)
-45 g mentega
-1 biji telur gred A
-65 g gula kastor
-1/2 camca teh esen vanilla
-50 g tepung gandum*
-1/2 camca teh baking powder*
-1 camca besar serbuk koko*(*digaul rata dan diayak)

Bahan Untuk Mousse :-)
-140 g coklat masakan
-1 camca besar halal gelatin
-100 ml air panas mendidih
- 2 putih telur
-2oog whipping cream
-40 g gula kastor

Cara membuatnya :-)

pic 1) UNTUK BROWNISE :- Panaskan oven pada suhu 190C. Lenser springform pan berukuran 18 cm (aida acuan bentuk love) dengan mentega. Ketepikan. Pukul mentega, gula dan vanila  hingga putih. Masukkan telur dan terus memukul hingga kembang. Perlahankan speed dan masukkan tepung sedikit demi sediki hingga habis, gaul rata. Masukkan adunan ke dalam acuan dan bakar hingga 12 - 15 minit, bergantung pada oven masing. Sejukkan kek sepenuhnya (aida tak kelurkan kek dari acuan).





klu guna loyang springform macam ni senang sikit nak keluarkan bila dah keras nanti ....




pic 2) hingga 7) UNTUK MOUSSE :- 
-Pukul putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil terus memutar hingga kental dan bertanduk ...ketepikan  

-Masukkan gelatin ke dalam 100 ml air, kacau rata dan biar 5 minit. ( lupa pulak nak tgk picnya heheh) .
-Cairkan coklat masakan secara "double-boiler". Kacau hingga cair. Angkat dari periuk dan masukkan gelatin tadi, kacau rata (guna garfu untuk lebih senang). Biarkan sejuk. .
-Dalam mangkuk lain, pukul whipping cream hingga berkrim (jgn terlebih pukul, nanti jadi cair!).
-Satukan coklat tadi bersama whipping cream dan putih telur, gaul rata.


pic 8) hingga10) PENYEDIAAN CHOCO MOUSSE BROWNISE :-
-Tuang adunan 2 tadi ke dalam tin kek yang berisi kek. Simpan dalam peti sejuk 1 - 2 jam atau hingga mousse keras. Keluarkan dari acuan dan ayak serbuk koko (jika suka) sebelum dihidangkan.




Rabu, 6 Jun 2012

Tempahan Kek Sarang Semut..Alhamdulillah....




Alhamdulillah 2 loyang segi4 9x9' kek Sarang Semut utk cik Siti Ruzaini dah siap ..harap2 cik siti suka nanti....:) ...harap2 menjadi cantik didalamnya...tak ada nak deko2....bogel je..hehe harap2 keseniannya terserlah di dalam kek ....InsyAllah Aminnn.....dan Tuannya suka dan berpuas hati nanti...






Hari2 terakhir cuti sek yg agak sibuk nak siapkan 2 loyang kek sarang semut untuk cik Siti Ruzaini .....kek sarang semut dlm oven..moga2 semuanya berjalan dgn sempurna.....di sebabkan aida nak kan keknya besar dan guna loyang 9 x 9' aida gandakan bahan2nya dari resepi di bawah....resepi asal ni guna loyang  7 x 7' keknya pun kecil je...




~~Kek Sarang Semut~~ 


bahan2: Resepi asal guna loyang 7 x7 '
1 cwn gula (xske manis blh kurangkan)
1 cwn air panas
2 sudu mkn butter/ majerin
-gula dimasak atas api perlahan hingga keperangan...JGN sampai hangus pulak nanti pahit kang keknya hehehe
-pastu masukkan air panas perlahan2...AWAS dan hati2 ....
masukkan butter....tutup api. ..sejukkan...

bahan kek:
1 cwn tepung gandum
1 cwn susu pekat (xsuke manis blh kurangkan)
4 bj telor
1 1/2 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanila

cara:
1) ayak tepung dan soda bikarbonat bersama...ketepikan
2) pukul telor hingga kembang...
3) masukkan pula susu pekat...pukul lg hingga kembang dan masukkan vanilla...
4) masukkan bahan ayak td...kacau rata kaup balikkan aida guna senduk kayu je......
5) masukkan gula hangus td.....kacau sebati...ada org perah dulu..aida tak perap pun ....
6) Panaskan oven terlebih dahulu
7) Gris loyang dengan butter , lapikan dgn aluminium foil dan sapu juga butter supaya senang nanti nak keluarkan adunan dari loyang..tapis adunan klu berketul2 dan  tuang adunan dlm loyang ...
8) bakar 50- 60 minit suhu 160c @ sehingga masak ikut kesesuai oven masing2 ...Aida guna api atas dan bawah sbb oven aida ada kipas....
9) dh msk tutup suiz dan biarkan di dlm oven selama 10 minit agar ia msk ngan haba sahaja...
10) kuarkan kek dan restkan 10 minit, buangkan lapik a/ foil dan boleh di potong...


** psstttt dah masak tak dapat nak potong harap dlmnya bersarang macam kat dlm tu.....ni org punya....kita dpt tgk yg kecil2 je tu..heheh jadilah ..
** selain kek Sarang semut ...kek coklat moist juga ....10q siti dan cik adek....
Alhamdulillah masih ada rezeki kami sefamily......