Alhamdulillah. .. cuba wat creamy butter chicken saja lebihkan sos nya...
Tq kpd kekawan yg bg resepi dan idea...nyummm2 dan sedapppp kata my hubby... bersama soup sayur campur pelengkap hidangan....
CREAMY BUTTER CHICKEN
Ada stgh resepi letak cheese ikut citarasa masing2 yer...
Ada stgh resepi letak cheese ikut citarasa masing2 yer...
Bahan-bahannya
Bahan perapan
250g ayam (potong kecil2)
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kari ayam
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Bahan perapan
250g ayam (potong kecil2)
1 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
1 sudu kecil serbuk kari ayam
1 sudu besar tepung jagung
1 biji telur
Bahan menumis
2 sudu besar mentega
2 biji cili padi - jika mahu pedas lebihkan
1-2 tangkai daun kari segar
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar gula (nak letak pati ayam pun boleh)
secubit garam & lada sulah secukup rasa
2 sudu besar mentega
2 biji cili padi - jika mahu pedas lebihkan
1-2 tangkai daun kari segar
1/2 cawan susu cair
1 sudu besar gula (nak letak pati ayam pun boleh)
secubit garam & lada sulah secukup rasa
Cara-caranya
1. Perap ayam minima 1 jam. Kemudian goreng ayam hingga masak & ketepikan.
2. Panaskan kuali, cairkan mentega. Tumis cili padi dan daun kari hingga naik bau.
3. Tuangkan susu cair dan diikuti bahan-bahan lain.Masak hingga kuah agak memekat dan sesuaikan rasa.
4. Masukkan ayam & gaul hingga sebati atau boleh juga dicurahkan kuah di atas ayam. Dah siap..
1. Perap ayam minima 1 jam. Kemudian goreng ayam hingga masak & ketepikan.
2. Panaskan kuali, cairkan mentega. Tumis cili padi dan daun kari hingga naik bau.
3. Tuangkan susu cair dan diikuti bahan-bahan lain.Masak hingga kuah agak memekat dan sesuaikan rasa.
4. Masukkan ayam & gaul hingga sebati atau boleh juga dicurahkan kuah di atas ayam. Dah siap..
Selamat mencuba dan selamat menikmatinya seisi family....