Assalamulaikum wat semua kekawan ....Hari ini 8/10/2011 Aida cuba operasi cheescake versi kukus dilimpahi dgn bluebary skodeng resepi dari Ustaz Abdullah Mahmod..10q abah...memang lembutttt dan sedapppp , my hubby dan anak2 wallah bukan main sukanya..mamam tak hengattt dah nak abissss....wah! mama dah pandai wat ciskek kan....Jom layannnn..jgn mengencessss.....klu meleleh juga jom operasiiii....heheh :))
~~cheese cake~~Versi kukus...
resepi cheese kek.
1buku butter cup- 250g
150g gula kastor
4 biji telur
250g tepung bluekey ayak 3x- tepung naik sendiri..
4 sudu sunquick
200ml susu segar
5keping cheesedel
CARA
1.pukul butter ngan gula hingga kembang
2.cairkan cheesedel ngan susu segar dgn api perlahan dan ketepikan
3.masukkan tepung pukul selang seli ngan telur dlm adunan butter dan gula tadi.
4.masuk 4 sudu sunquick kacau rata- nak rasa lebih sedap dan kurangkan rasa muak kek bila di makan....
5.masukkan susu segar yg dicairkan ngan cheesedel pukul perlahan biar sebati
6.masukkan adunan dlm loyang yg dah disapu ngan butter tutup ngan alumunium foil
7.masukkan dlm pengukus yg dah dipanaskan terlebih dahulu
8.kukus 1 jam setengah
fillingnya aida bubuh bluebary..adoi..masa ni le puas mencari merata kedai..Tak jumpa..Tesco, Mydin pi panjat dan cari .. kat kedai bake pulak tutup....adoi..wallah tak ketemu...klu nak guna time tu lah abisssss lah tak jumpa lah....akhirnya my hubby kat kedai Runcit ...terima kasih BABY..sbb bersusah payah memenuhi permintaaa AYANG ni ....Alhamdulillah jadi lah cuma dapat jem bluebary aje wat make-up si ciscake yg gebu ni...disebabkan jem ni pekat dan kental...terpaksalah Aida add sikit air bagi dia cair sikit dan cantikk aje bubuh kat atas ciscake tu meleleh2 ....
yummm2 .....mamam memang lazatttttt.....
wat minum petang pun sodap....a'ah termengncssss nampak apa kata jom operasi dan jom layannnnn..ciscake ni memang sodapppppp dan lembut sekali tp perlu diingat bila makan tu mesti BERINGATTT....Jgn TAK HENGATTTTT tau....hingga jumpa lagi dientri yg lain....akhirnya sambutlah salam sayang yg berpanjangan dari Aida di SRKM......:))
Assalamulaikum..Dunia masakan sangat luas dan tiada penghujungnya..selagi kita berminat belajar ,mahu beroperasi dan berexperiment yang tiada kenal jemu dan putus asa InsyAllah pasti akan memghasilkan satu masakan sangat sedap dan terbaikkk buat yang tersayang..Aku Bangga dengan Air Tangan ku walaupun ianya tidak seberapa...Tanda kasih sayangku buat My Hubby En.Shamsul Nizam dan anak2 yg teristimewa..Tq juga pada kekawan semua.Salam Sayang dan Sejambak Kemesran dari Aida di SRKM..:))
kak..kalau kek ni di bakar boleh tak??
BalasPadam