Ptg tadi sempat operasi Roti lapis Daging...mlm ni kita santap ni aje ...Jom layannnn..sedap juga kata anak2 dan hubby ....macam nak kena operasi lagi je nampaknya niiii....
tukar ganti roti....bersauna pun dlm oven je...pemanggang ajaib belum ku miliki..huhuh...
Adunan telur dan inti daging.
Mula melapis roti , inti dan adunan telur hingga abissss....
sedia utk dibakar dan bersauna dlm oven....lebihan adunan telur curah semuanya atas roti...
dari naimah je dan ada sikit adjust2 bahan2nya dan sukatannya jeeee pandai2 sendiri
A'haha....tgk banyak mana kita nak wat lapisan roti tu.....
ni...
~~Roti lapis Daging~~
BAHAN2
Biskut - aida tukar roti keping
Daging@ayam kisar -
Rempah kurma - aida add sikit serbuk kari
1 biji Bawang besar- di dadu
3 ulas Bwg putih- hiris
1 inci Halia- hiris halus
Serbuk jintan
Garam &gula- secukupnya
Rempah kurma - aida add sikit serbuk kari
1 biji Bawang besar- di dadu
3 ulas Bwg putih- hiris
1 inci Halia- hiris halus
Serbuk jintan
Garam &gula- secukupnya
2 biji Kentang- dadu
lada sulah- secukupnya.
lada sulah- secukupnya.
5 biji telur
2 sudu besar gandum
3 sudu besar susu pekat
2 cawan air
Cara2nya
Untuk intinya
-Tumiskan bwg besar,bwg putih dan halia..apabila sudah kekuningan addkan serbuk kurma bersama dgn serbuk jintan..tambahkan sedikit air..
-Kemudian masukkan kentang yg dipotong dadu bersama dgn daging @ ayam kisar..perasakan
-kacau sehingga kering dan sebati dan masukkan sebiji telur ,,kacau dan matikan apinya..ketepikan
Untuk telur
-Blendkan telur 4 biji bersama 2 sudu gandum ,3 sb susu dan 2 cwn air..ketepikan
Untuk biskut / Roti
-Celupkan Roti / Rendamkan biskut ..boleh gunakan sebarang jenis jenama biskut
- Blenda sekejap adunan telur dan ketepikan
- Sapu minyak pada loyang 8 x8' (tapi saya sapu butter je)..Masukkan roti sebagai dasar, kemudian daging, siram sebahagian adunan telor, ., kemudian roti lagi.., lapisan daging......adunan telor...tutup lapisan dgn roti di bahagian yg paling atas sekali..
-Biarkan 10 min sebelum di bakar...
-Sebelum membakar, tutup loyang dengan foil dan bakar pada suhu 160c selama 20 - 30 minit @ sehingga adunan masak dan roti kelihatan keperangan .
- Biar ianya sejuk dan baru lah potong dan dihidangkan , nak makan dgn sos pun boleh ..klu tak makan bergitu saja punn sodappppppp.....
**klu guna PEMANGGANG AJAIB..susun biskut2 /roti tadi..lapiskan dgn intinya dan telur yg kita blend tadi..melapislah sampai habis.. pastu kita bakar .. bakar dalam 25-30 minit dgn api yg sedikit perlahan..
**klu roti potong 2 pun lg cantikk...susunlah ikut suka anda...yg penting mesti ada roti atau biskut.......
selamat beroperasi dan selamat menikmatinyaaaa.....Salam sayang dari Aida di SRKM..hingga jumpa lagiii......Assalamulaikummmm..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan