Selasa, 23 Oktober 2012

Ayam Goreng Ketumbar Jintan. Stylo chef Joha...


Alhamdulilah dah selamat menikmati hidangan t/ari dengan Ayam Goreng Ketumbar Jintan. stylo chef Joha Hassan..ehemmm memang sedap dan menyelerakan , memang kegemaran anak2 Ayam goreng...10q chef sumber inperasi dan perkongsian resepinya....:)
Aid mohon mengadaptasikan resepi ini di sini ya chef...

Fried chicken with spicy coriander. Ayam Goreng Ketumbar Jintan. ( chef Joha)

Bahan2nya
1kg Ayam Segar (di potong - Bite size)
2 sudu besar biji ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh serbuk kunyit
1 sudu besar cili kisar (tanpa cuka / cili serbuk).
3 ulas bawang putih
2 cm halia
2 sudu besar gula halus
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

Cara2nya
Potongan ayam di bersihkan dan di buburkan sedikit garam, gaulkan dan di tepikan. Semua bahan2 rempah biji bijian, bawang putih, halia di tumbuk jangan terlalu halus (jangan di blen). Gaulkan kepada ayam rata2 bersama gula halus serbuk dan rempah yang di tumbuk. Di peram di peti sejuk selama sekurangnya 1 jam atau lebih, lagi lama lagi baik. Panaskan minyak dikuali untuk mengoreng. Bila sudah panas tarukkan ayam di dalam kauli. Jangan terlalu banyak bila di goreng, supaya ia mudah garing. Sajikan panas2....sesuai untuk picnic atau juadah ringan.....





Tiada ulasan:

Catat Ulasan